«Λιφτινγκ» στην πλατεια Αρριανων

Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν

Ένα νέο έργο περιβαλλοντικού σχεδιασμού και αστικής βιοκλιματικής ανάπλασης, εναρμονισμένο με την ταυτότητα των προσκλήσεων του «Πράσινου Ταμείου» μπαίνει σε στάδιο υλοποίησης από τον δήμο Αρριανών. Η ανάπλαση περιλαμβάνει την χρήση ΑΠΕ, δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, αποκλειστικά ψυχρά υλικά φιλικά προς το περιβάλλον και έχει χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ο Δήμος Αρριανών έλαβε έγκριση χρηματοδότησης της πράξης «Αισθητική, λειτουργική και περιβαλλοντική ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων κεντρικής πλατείας οικισμού Αρριανών», στον Άξονα Προτεραιότητας (Α.Π. 1) «Αστική Αναζωογόνηση» του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» του Πράσινου Ταμείου.

Η ταυτότητα του έργου

Στόχος της ανάπλασης, που έχει προϋπολογισμό 303.297,92 ευρώ, είναι η αισθητική αναβάθμιση του αστικού τοπίου και η δημιουργία ενός ευχάριστου και λειτουργικού περιβάλλοντος για τους περίοικους και τους κατοίκους καθώς και η βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής, λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού.

Οι βασικές αρχές του σχεδιασμού και οι στόχοι της ανάπλασης είναι:

  • Η διασφάλιση της κινητικότητας πεζών – ΑμεΑ, με τη δημιουργία υποδομών για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ (ράμπες, όδευση τυφλών).
  • Η οπτική άνεση και η ασφάλεια των κατοίκων και επισκεπτών μέσω ενός και επαρκούς και ενεργειακά σύγχρονου δημοτικού φωτισμού. Πραγματοποιήθηκε εκ νέου μελέτη του φωτισμού, ώστε να ακολουθηθούν οι νέες αρχιτεκτονικές επιταγές, να υπολογισθούν οι πραγματικές φωτιστικές ανάγκες της πλατείας, όπως επίσης και οι σύγχρονες απαιτήσεις του οικολογικού σχεδιασμού. Ο νέος φωτισμός τοποθετείται στην κατάλληλη πυκνότητα και σε κατάλληλα ύψη, ώστε οι χώροι να αποκτήσουν ικανοποιητικό φωτισμό κατά τις απογευματινές-βραδινές ώρες.
  • H βελτίωση και η ενίσχυση της υπάρχουσας φύτευσης και κατασκευή υπόγειου αρδευτικού συστήματος.
  • Η βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής με την χρήση νέων υλικών και επιστρώσεων από ψυχρά υλικά και την τοποθέτηση κατάλληλου αστικού εξοπλισμού και φύτευσης όπως:

– φυτεύσεις τόσο χαμηλής βλάστησης όσο και νέων θάμνων και δένδρων σε συνδυασμό με την υφιστάμενη βλάστηση.

– καθιστικοί πάγκοι σε καίρια σημεία της αρχιτεκτονικής σύνθεσης, τα οποία δημιουργούν ένα χώρο ανάπαυσης. Ο σχεδιασμός των καθιστικών με σκυρόδεμα και ξύλο υψηλής ποιότητάς και αντοχής δίνει την απαραίτητη αίσθηση της οικειότητας και ζεστασιάς στο δημόσιο χώρο.

-.κάδοι απορριμμάτων, σε νέες θέσεις.

– πέργκολες σκίασης, για έναν ευχάριστο περιβάλλον περιπάτου και ξεκούρασης.

Λοιπός εξοπλισμός

  • Ταχυφορτιστές Οχημάτων για την φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων
  • Αυτόνομο Φωτοβολταϊκό Σύστημα με συσσωρευτές για την φόρτιση μέσω αδιάβροχων υποδοχών USB συσκευών τηλεφώνων.
  • Σιντριβάνι δαπέδου συνεχούς ροής, τεχνολογίας Led RGB με ελεγχόμενο φωτισμό μέσω controller.
  • Ποδηλατοστάτης ελικοειδούς σχήματος, για τους επισκέπτες ποδηλάτες της ευρύτερης περιοχής, ο οποίος τοποθετείται σε εμφανές σημείο της πλατείας.
  • Αυτόματο σύστημα άρδευσης και λίπανσης φυτών με υπόγειες υποδομές και ηλεκτρονική λειτουργία με τηλεχειρισμό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.