Λεκτορας του ΑΠΘ κανει μαθημα αγκαλια με το μωρο φοιτητριας και μας συγκινει ολους!

Τα αμφιθέατρα δεν προσφέρουν συχνά συγκινητικές στιγμές (άλλο οι στιγμές κλάματος στην εξεταστική, μην μπερδεύεστε), αλλά όταν το κάνουν, το κάνουν καλά!

Στο ΑΠΘ εκτυλίχθηκε ένα περιστατικό που μας έκλεψε την καρδιά, για το πόσο απλό κι αλληλέγγυο ήταν, κάνοντάς μας να φανταστούμε έναν κόσμο όπου τέτοιες κινήσεις θα ήταν καθημερινότητα. Δε θέλει κόπο για να φτάσουμε εκεί, λίγη σκέψη κι ευαισθησία για τον διπλανό μας χρειάζεται.

Η κ. Χαρίτα Βλάχου λοιπόν ανέτρεξε σε μια διάλεξη μεταπτυχιακού προγράμματος τον περασμένο Μάιο, όταν στάθηκε μπροστά στους φοιτητές της με ένα μωρό αγκαλιά. Όπως αναφέρει σε κείμενό της, το μάθημά της «Καινοτομία – Επιχειρηματικότητα και Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη» συνήθιζε να το παρακολουθεί μία μητέρα μαζί με το 2 μηνών μωρό της, το οποίο χαρακτήρισε ήσυχο. Σε ένα μάθημα ωστόσο, ήταν ιδιαίτερα αναστατωμένο και η ίδια θέλησε να καθησυχάσει τη φοιτήτριά της ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, λέγοντάς της: «Γιατί η μικρή Ζωή διαφωνεί με αυτά που λέvq Να της το εξηγήσω κατ’ ιδίαν;»

Στη συνέχεια η λέκτορας σημειώνει ότι προσφέρθηκε να κρατήσει το βρέφος και να συνεχίσει τη διάλεξή της με αυτό στην αγκαλιά της, καταφέρνοντας να το ηρεμήσει εντελώς.

Μπορούμε να φανταστούμε την ανακούφιση που ένιωσε η φοιτήτρια-μητέρα χάρη στον τρόπο που χειρίστηκε την κατάσταση η καθηγήτριά της, αλλά και το άγχος και αμηχανία που αισθάνονται άλλες κοπέλες σε αντίστοιχες περιπτώσεις που δεν τυγχάνουν τέτοιας αντιμετώπισης. Έρχονται σε δύσκολη θέση για κάτι που δεν μπορούν να ελέγξουν και δε θα έπρεπε να αποτελεί «ενόχληση». Για την ακρίβεια, θα έπρεπε να προνοείται και να προσφέρεται διευκόλυνση, γιατί οι περιπτώσεις φοιτητριών που καλούνται ταυτόχρονα να εκτελούν τις γονεϊκές τους υποχρεώσεις είναι πολλές. Όπως επίσης πολλές είναι αυτές που εν τέλει αποφασίζουν να παραιτηθούν από τις σπουδές τους, γιατί δεν τους δίνεται άλλη επιλογή.

Ελπίζουμε η κυρία Χαρίτα να έδωσε το παράδειγμα σε συναδέλφους της και το κίνητρο σε φοιτήτριες-μητέρες και να αρχίσουμε να βλέπουμε περισσότερες τέτοιες στιγμές στη ζωή μας.

Ολόκληρη η ανάρτηση της καθηγήτριας όπως τη διαβάζουμε στο post της @the.abstract.girl:

«Ήταν αρχές Μαρτίου όταν η μαθήτρια Χριστίνα Γυφτάκη με ρώτησε ευγενικά και δύσπιστα αν θα μπορούσε να παρακολουθήσει το μάθημα Master «Καινοτομία – Επιχειρηματικότητα και Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη» κρατώντας στην αγκαλιά της την 2 μηνών κορούλα της. Δέχτηκα αμέσως και χωρίς δεύτερη σκέψη γιατί ξέρω καλά τι σημαίνει να θέλεις να προχωρήσεις στις σπουδές σου ενώ είσαι μητέρα.

Κατά τη διάρκεια του εξαμήνου η μητέρα συμμετείχε ενεργά άλλοτε με ερωτήσεις που είχε και άλλοτε με απαντήσεις σε διάφορες ερωτήσεις που έκανα ενώ το μωρό, η μικρή Ζωή, δεν ακούστηκε ούτε μια φορά!

Στην τελευταία διάλεξη, που αφορούσε την ανάλυση των πεδίων του business canvas, η μικρή Ζωή ήταν πολύ αναστατωμένη και η μητέρα της προσπαθούσε με αγωνία να την ηρεμήσει.

Πλησίασα τη μητέρα σε μια προσπάθεια να τη χαλαρώσω και τη ρώτησα πειρακτικά: «Γιατί η μικρή Ζωή διαφωνεί με αυτά που λέω… Να της το εξηγήσω κατ’ ιδίαν;». Άπλωσα αυθόρμητα τα χέρια μου και πήρα το μωρό στην αγκαλιά μου, συνεχίζοντας την ανάλυσή μου στο business canvas…

Η μικρή αμέσως ηρέμησε και για την υπόλοιπη 1,5 ώρα του μαθήματος που την κράτησα δεν έβγαλε ήχο!

Η πρόκληση του να διδάσκεις δύο γενιές ταυτόχρονα είναι μεγάλη, αλλά το μήνυμα είναι ακόμα μεγαλύτερο!

Ας στηρίξουμε όλους όσους αγωνίζονται για μια ευκαιρία για εκπαίδευση, ειδικά ας στηρίξουμε τις γυναίκες και τις μητέρες που παλεύουν να τα καταφέρουν σε πολλούς διαφορετικούς ρόλους! Το αξίζουν!

Ευχαριστώ πολύ τους μαθητές που (έστω και εν αγνοία μου!) απαθανάτισαν αυτή τη στιγμή και με εξέπληξαν στέλνοντάς μου τις φωτογραφίες για να το θυμάμαι!».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.