Λευτερης Παρασκευας: Ενας “ΙRON MAN” στο πλευρο του Συλλογου «ΠΕΡΠΑΤΩ»

Γνωριμία με τον Έλληνα τριαθλητή που έκανε την φιλανθρωπία «σημαία» των αγώνων του

160 και πλέον αθλητές του ορεινού τρεξίματος της χώρας μας συναντήθηκαν το διήμερο 16 και 17 Οκτωβρίου στη Θράκη και συγκεκριμένα στο Δασικό χωριό του Ερυμάνθου που βρίσκεται στο Δήμο Σταυρούπολης του γειτονικού Νομού Ξάνθης.
 
Αφορμή της συνάντησης αυτής το πολυαναμενόμενο 6ο Rodopi AdvEnduRun 100 Miles (ROUT) το οποίο διεξήχθη στην πανέμορφη οροσειρά της Ροδόπης, με αρκετές συμμετοχές και από την πόλη μας.
 
Ένας εκ των 160 συμμετεχόντων ήταν και ο γνωστός για τη φιλανθρωπική του δράση τριαθλητής κ.Λευτέρης Παρασκευάς ο οποίος «έτρεξε» για την ενίσχυση της ΕΛΕΠΑΠ Βόλου και του «δικού μας» Συλλόγου Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα «ΠΕΡΠΑΤΩ».
 
Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Λευτέρης Παρασκευάς ενισχύει μέσα από την προσπάθειά του τις δράσεις του Συλλόγου «ΠΕΡΠΑΤΩ» καθώς προσφάτως τον είδαμε στο πλευρό του Αλέξανδρου Ταξιλδάρη και του Μάκη Καλαρά στο Spethes mini marathon, ωστόσο η επίσκεψή του αυτή στην Ξάνθη αποτέλεσε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να τον γνωρίσουμε για πρώτη φορά από κοντά.
 
Μετά από 29 ώρες και 55 λεπτά τρεξίματος, χρόνος που τον κατέταξε στην 14η της τελικής κατάταξης του αγώνα, ο Λευτέρης βρήκε τον χρόνο και μίλησε στον «ΠτΘ» για τη σχέση του με τον αθλητισμό, το φιλανθρωπικό του έργο και τη σχέση του με τον «ΠΕΡΠΑΤΩ» ενώ μοιράστηκε και κάποια από τα μελλοντικά του σχέδια που αφορούν πάντα στην ενίσχυση ατόμων και συλλόγων που έχουν ανάγκη.
 
Γεννημένος στον Βόλο η αγάπη του για τη θάλασσα θα μπορούσε να θεωρηθεί δεδομένη. Έτσι λοιπόν η σχέση του Λευτέρη Παρασκευά με τον αθλητισμό ξεκινά από την κολύμβηση στην οποία και αφιερώθηκε για περισσότερα από τριάντα χρόνια, όντας πρωταθλητής κολύμβησης, μέλος της Εθνικής Ομάδας κολύμβησης και αθλητής πόλο.

Η ενασχόλησή του με το τρίαθλο ξεκινά το 2011, από τα «βαθιά» με την πρώτη του συμμετοχή στον αγώνα “IRON MAN” του Διασημότερου Αγώνα Τριάθλου στον Κόσμο που απαιτεί μεταξύ άλλων τεράστια ψυχική δύναμη.
 
Από  κει και ύστερα η ενασχόλησή του με το τρίαθλο συνεχίζεται σε σταθερή βάση με τη συμμετοχή του σε πολλούς τριαθλητικούς αγώνες μεγάλων αποστάσεων και μαραθωνίους τρεξίματος όπως οι Celtman, Ultraman, ωστόσο πολύ σύντομα αφήνει πίσω του το «ανταγωνιστικό» κομμάτι των διοργανώσεων και αφιερώνεται στο κομμάτι της κοινωνικής προσφοράς, καθώς μέσα από τις συμμετοχές του επιδιώκει τη συγκέντρωση πόρων για την ενίσχυση του έργου και των δράσεων σωματείων και φορέων με φιλανθρωπική δράση.
 
Στο επίκεντρο των προσπαθειών του βρίσκονται τα παιδιά εξ ου και μία από τις πρώτες δράσεις που φέρουν την υπογραφή του είναι και το “Μagnathlon” που διοργανώνεται εδώ και περίπου πέντε χρόνια, από το καλοκαίρι του 2011, με στόχο την υλική και οικονομική ενίσχυση όπως επίσης και την ηθική υποστήριξη ιδρυμάτων για παιδιά στην περιοχή του Βόλου, όπως το Ορφανοτροφείο Βόλου και η ΕΛΕΠΑΠ.
 
Την άνοιξη του 2015 ο ίδιος «εγκαινίασε» τη δράση «The Extra Mile – Ξεπερνώντας τα Όρια για τα Παιδιά» η οποία αποτελεί μία ακόμα φιλανθρωπική εκστρατεία του και αφορούσε στη συμμετοχή του σε τέσσερις συνολικά extreme αθλητικές δοκιμασίες με αποκορύφωμα το πιο απαιτητικό τρίαθλο του πλανήτη: το Enduroman, Arch to Arc.
 
Τον Ιούλιο του 2015 λοιπόν με σημείο εκκίνησης την Μαρμάρινη Αψίδα του Λονδίνου, ο Λευτέρης επιχείρησε να τρέξει 140 χλμ από το Λονδίνο έως το Ντόβερ, να κολυμπήσει 33,8 χλμ διασχίζοντας το στενό της Μάγχης ως το Καλέ στις ακτές της Γαλλίας και να κάνει ποδήλατο για 289,7 χλμ μέχρι το τερματισμό στην Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι, κάτι το οποίο μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει μόνο 18 αθλητές παγκοσμίως.
 
Στόχος της προσπάθειάς του αυτής να συγκεντρώσει πόρους τους οποίους μέσω του Κερδοσκοπικού Σωματείου Δεσμός (www.desmos.org), διανεμήθηκαν για την κάλυψη σε είδος βασικών αναγκών του Συλλόγου Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα “ΠΕΡΠΑΤΩ” και της ΕΛΕΠΑΠ Βόλου.
 
Η σχέση του με τον «ΠΕΡΠΑΤΩ» όπως εκμυστηρεύτηκε ο ίδιος ήταν αποτέλεσμα της γνωριμίας του με τον Μάκη Καλαρά, μία σχέση η οποία έχει μπει πλέον σε γερές βάσεις καθώς και ο ίδιος δήλωσε ενθουσιασμένος από την έως τώρα δράση του Συλλόγου και όπως είπε θα συνεχιστεί τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα, καθώς η συμμετοχή του σε οποιαδήποτε διοργάνωση τον επόμενο χρόνο θα αφορά μεταξύ άλλων και τον «ΠΕΡΠΑΤΩ».
 
Η δράση «The Extra Mile – Ξεπερνώντας τα Όρια για τα Παιδιά» σύμφωνα με τον ίδιο ήρθε για να μείνει, όπως αντίστοιχα και ο ίδιος για τον οποίο όπως είπε « ο αθλητισμός πλέον δεν είναι τρόπο ζωής αλλά κυρίως ένας τρόπος να ξεφεύγω από όλα τα υπόλοιπα δύσκολα της καθημερινότητάς μου».
 
Στην εκτός αθλητισμού καθημερινότητά του ο Λευτέρης ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως κομμωτής σε κινηματογραφικές παραγωγές, ενώ διατηρεί και το δικό του κομμωτήριο στο Κέντρο.
 
Όλες αυτές τις διαφορετικές οπτικές της ζωής του θα έχουμε την ευκαιρία τον προσεχή Φεβρουάριο να τις απολαύσουμε και στην μεγάλη οθόνη, καθώς εδώ και έναν χρόνο όπως έκανε γνωστό ο ίδιος, η όλη του προσπάθεια καταγράφεται με στόχο τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ που θα επικεντρώνεται στην φιλανθρωπική του δράση, ένα ντοκιμαντέρ που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει και το κοινό της Κομοτηνής.
 
Στα επόμενα σχέδια του εμπεριέχεται πληθώρα αθλητικών δραστηριοτήτων με στόχο πάντα την ενίσχυση συλλόγων και λοιπών φορέων, μεταξύ των οποίων και ο «ΠΕΡΠΑΤΩ» για τα οποία μπορείτε να ενημερώνεστε και από το προσωπικό του site στο www.lefterisparaskevas.com.

«Στην Ελλάδα έχει χαθεί η εμπιστοσύνη στον άνθρωπο»

Όπως εξήγησε από την εμπειρία του «η φιλανθρωπία στο εξωτερικό λειτουργεί εντελώς διαφορετικά σε σχέση με την χώρα μας» καθώς στην Ελλάδα λόγω των κακών παραδειγμάτων του παρελθόντος όσο και των υφιστάμενων «δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στον άνθρωπο». Η συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες τέτοιου βεληνεκούς όπως εξήγησε βέβαια με στόχο την ενίσχυση φιλανθρωπικού έργου αποτελεί ένα σύγχρονο φαινόμενο και στην Ελλάδα με αρκετούς ωστόσο εκ των ενασχολούντων να το κάνουν κυρίως για λόγους αυτοπροβολής.
 
Ο ίδιος παρόλα αυτά ξεπερνώντας κάθε φορά τα δικά του προσωπικά σωματικά και ψυχολογικά όρια, προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει το κοινό και να παρακινήσει τον κόσμο να υπερβεί και εκείνος τα δικά του όρια ως προς τη φιλανθρωπική του συνείδηση και τη συμμετοχή του στα κοινά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.