Λευκη Κιοσσε: «Εκτιμω οτι η διοικηση δεν θα δημιουργησει μεγαλο προβλημα στους εργαζομενους, αλλα ουτε στον εαυτο της»

Η δικηγόρος που εκπροσώπησε τη ΔΕΥΑΚ αναλύει την απόφαση του Αρείου Πάγου για τη ΔΕΥΑΚ

Εν αναμονή της δημοσίευσης του σκεπτικού πάνω στο οποίο βασίστηκε η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που δικαιώνει την επιχείρηση και καλεί 55 εργαζομένους να επιστρέψουν ποσό σχεδόν 2 εκατ. ευρώ, βρίσκεται η ΔΕΥΑ Κομοτηνής.

Η απόφαση δημοσιεύτηκε την Τρίτη 10 Μαΐου, ωστόσο μένει να καθαρογραφεί ώστε να γίνει γνωστό το σκεπτικό της επί του οποίου οι εργαζόμενοι θα αποφανθούν σχετικά με το ενδεχόμενο επόμενο βήμα τους.

Ωστόσο ο Άρειος Πάγος, αποφάσισε πως όλες οι περικοπές που ίσχυσαν στο Δημόσιο, ορθά επιβλήθηκαν και στους εργαζομένους της ΔΕΥΑΚ, ως επιχείρησης ανήκουσας στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, απόφαση που όπως εξήγησε μιλώντας το πρωί της Πέμπτης 12 Μαΐου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η δικηγόρος που εκπροσώπησε την ΔΕΥΑ Κομοτηνής κ.Λευκή Κιοσσέ είναι αμετάκλητη και επομένως το σύνολο των δικαστηρίων της χώρας οφείλουν να εναρμονιστούν με αυτήν. Άλλωστε όπως εξήγησε εκκρεμούν υποθέσεις τόσο στην Κομοτηνή, όσο και στην Ορεστιάδα εφέσεις για μετέπειτα χρονικά διαστήματα, τα οποία είχαν σταματήσει στα Πρωτοδικεία εν αναμονή της απόφασης αυτής, τονίζοντας πως πλέον  «δημιουργείται νομολογία η οποία δεν μπορεί να παραβιαστεί».

Η κ.Κιοσσέ έκανε μία σύντομη αναδρομή στην υπόθεση εκκινώντας από την αγωγή που έκαναν οι εργαζόμενοι πριν από χρόνια στο Ειρηνοδικείο Κομοτηνής και ζητούσαν να τους αναγνωριστεί ότι κακώς έγιναν περικοπές σύμφωνα με τους τότε μνημονιακούς νόμους, με τα ζητούμενα ποσά να αγγίζουν τις 20.000 ευρώ έκαστος, φτάνοντας έως και την κατάσχεση που έκαναν το Καλοκαίρι του 2019, έχοντας νόμιμο δικαίωμα βάση της εφετειακής απόφασης, στους λογαριασμούς της επιχείρησης.

Η κ. Κιοσσέ θέλησε να υπογραμμίσει πως η ΔΕΥΑ Κομοτηνής δεν είναι η μοναδική που κατέφυγε στον Άρειο Πάγο, αναφέροντας τα παραδείγματα των ΔΕΥΑ της Κρήτης, πλην των Χανίων, που όπως επεσήμανε άσκησαν όλες τις αναιρέσεις, καλώντας τους εργαζομένους «να μην έχουν την πικρία ότι μόνο εκείνους πήγαν στον Άρειο Πάγο, γιατί ενδεχομένως θα υπάρχει».

Η ίδια έκανε λόγο για «μη δόκιμο χειρισμό» εξηγώντας πως αφορά σε «χειρισμό που ο καθένας σέβεται τον εργαζόμενο και ο εργαζόμενος σέβεται τον εργοδότη». «Θυμάμαι ότι ο τότε πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ ο κ. Καρασταύρου, ο οποίος διαφύλαξε αυτό το δημοτικό χρήμα, είχε λοιδορηθεί» ανέφερε η ίδια και συνέχισε λέγοντας πως «είχα διαβάσει δημοσιεύματα και έλεγα αν ήταν στον ιδιωτικό τομέα, αυτοί οι εργαζόμενοι για αυτά που λένε για τον εργοδότη τους, θα είχαν άλλη τύχη».

Ερωτηθείσα σχετικά με τα επόμενα βήματα και το ενδεχόμενο κάποιας διαλλακτικής λύσης μεταξύ των δύο πλευρών, δεδομένου και του ύψους του ποσού που οι εργαζόμενοι καλούνται να επιστρέψουν η ίδια υπογράμμισε πως δεν αφορά σε δική της αρμοδιότητα αλλά στην διοίκηση της επιχείρησης και τους εργαζομένους για να υπογραμμίσει ωστόσο πως μεταξύ τους «διατηρείται μια πολύ καλή σχέση».

«Εκτιμώ ότι η διοίκηση δεν θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στους εργαζόμενους, αλλά δεν θα δημιουργήσει και πρόβλημα στον εαυτό της. Αυτή είναι η εκτίμησή μου. Γνωρίζω ότι οι σχέσεις είναι πολύ καλές και έτσι πρέπει να είναι, αλλά από κει και έπειτα πιστεύω ότι θα προβούν σε κάποια συμβιβαστική επίλυση του ζητήματος που προέκυψε» ανέφερε για να συμπληρώσει τέλος πως «ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι σε μια περίοδο που όλοι οι άνθρωποι συμπιέζονται, πόσο περισσότερο άνθρωποι που ζουν από έναν μισθό, προφανώς και δημιουργείται πρόβλημα στους εργαζόμενους. Δεν το αντιλέγει κανείς. Θεωρώ ότι η δημοτική αρχή και η διοίκηση θα το λύσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.