Λευκη ημερα χωρις σοβαρα προβληματα εφερε η «Μηδεια» στην Ροδοπη

Στο οδικό δίκτυο, κυρίως των ορεινών οικισμών, περιορίστηκαν τα προβλήματα της έντονης χιονόπτωσης

Κλειστά και σήμερα τα σχολεία, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΔΑΠ και ΚΔΗΦ

 
Το πρώτο χιόνι και εντός της Κομοτηνής, έφερε μαζί της η «Μήδεια» που έπληξε κατά τη διάρκεια, κυρίως της Κυριακής, και τη Ροδόπη.
 
Η «Μήδεια» μας χάρισε την εικόνα μίας «λευκής ημέρας» δίχως ευτυχώς σοβαρά προβλήματα, με τσουχτερό ωστόσο κρύο, καθώς το θερμόμετρο καθ’ όλη την διάρκεια του Σαββατοκύριακου δεν «ανέβηκε» πάνω από τον 1 βαθμό κελσίου.
 
Η Ροδόπη ξύπνησε «ντυμένη» στα λευκά το πρωί της Κυριακής, ανήμερα της γιορτής των ερωτευμένων και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που άδραξαν την ευκαιρία να χαρούν το χιόνι, είτε στα πιο ορεινά είτε ακόμα και εντός της πόλης. Βόλτες στους χιονισμένους δρόμους, χιονοπόλεμος και χιονάνθρωποι συνέθεσαν το σκηνικό της Κυριακής, με τα προβλήματα να εντοπίζονται κυρίως στο οδικό δίκτυο, όπου σε πολλά του σημεία, κυρίως στα ορεινά της Ροδόπης, παρέμεινε κλειστό, ενώ σχεδόν στο σύνολό του απαιτούνταν η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.
 

Παραμένει σε επιφυλακή ο Δήμος Κομοτηνής

 
Εντός της Κομοτηνής ο Δήμος Κομοτηνής όπως δήλωσε μιλώντας στον «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο εντεταλμένος για θέματα πολιτικής προστασίας δημοτικός σύμβουλος κ. Θέμης Τζενετίδης, το ανθρώπινο δυναμικό αλλά και τα μηχανήματα ήταν από τις πρώτες ώρες, και παραμένουν, σε επιφυλακή, ενώ από τα ξημερώματα της Κυριακής, όταν και ξεκίνησε η χιονόπτωση, επιχείρησαν σε κεντρικές οδικές αρτηρίες και όπου απαιτήθηκε με τις δύο ιδιωτικές αλατιέρες και το 4×4 όχημα του Δήμου, ρίχνοντας αλάτι ώστε να κρατηθεί το οδικό δίκτυο ανοιχτό.
 
Οι υπηρεσίες του Δήμου επενέβησαν όπως εξήγησε ο ίδιος και στις πιο ορεινές περιοχές στα πέριξ της Κομοτηνής, με αποτέλεσμα να αντιμετωπιστούν με επιτυχία και εγκαίρως το σύνολο των συμβάντων.
 
Χθες, Δευτέρα, ο καιρός παρουσίασε βελτίωση ωστόσο ο Δήμος διέθεσε εκ νέου σάκους με αλάτι σε όσους πολίτες αλλά και επαγγελματίες το χρειάστηκαν. «Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα για την συνέχεια της εβδομάδας αναμένονται απλά χαμηλές θερμοκρασίες, ωστόσο εμείς θα παραμείνουμε σε επιφυλακή και σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό, αν και εφόσον απαιτηθεί για τους δημότες μας» διαβεβαίωσε ο κ. Τζενετίδης
 

Συνεχής η προσπάθεια στον Δήμο Μαρωνείας–Σαπών λόγω της έντασης της χιονόπτωσης

 
Αυτοψία πραγματοποίησε το πρωί της Δευτέρας σε περιοχές του Δήμου Μαρωνείας–Σαπών, που υπήρξε η εντονότερη εκδήλωση των φαινομένων ο Δήμαρχος κ. Ντίνος Χαριτόπουλος, ο οποίος μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» επιβεβαίωσε επίσης την έλλειψη σοβαρών προβλημάτων και στα όρια του Δήμου.
«Τα συνεργεία του Δήμου επιχειρούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια των φαινομένων ώστε να διατηρηθεί κυρίως το οδικό δίκτυο ανοιχτό σε περιοχές που υπήρξε δυσκολία στην πρόσβαση» ανέφερε χαρακτηριστικά εντοπίζοντας την δυσκολία στο ότι η συνεχής χιονόπτωση οδηγούσε στην εκ νέου συγκέντρωση χιονιού σε σημεία που μόλις είχαν καθαριστεί.
 
Όπως εξήγησε ο ίδιος δόθηκε βαρύτητα και σε περιοχές με κτηνοτροφικές μονάδες ώστε να μην υπάρξει αποκλεισμός τόσο ζώων πολύ δε περισσότερων κτηνοτρόφων, για να επισημάνει πως η Δευτέρα βρήκε τους κατοίκους του Δήμου κανονικά στην καθημερινότητά τους δίχως περαιτέρω των περιορισμών της πανδημίας, προβλήματα από την κακοκαιρία.
 
Ο Δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών «χαιρέτησε» και την απόφαση του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ κ. Χρήστου Μέτιου για την μη δια ζώσης λειτουργία των σχολικών μονάδων και για σήμερα, Τρίτη, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, επισημαίνοντας επίσης πως ο Δήμος και οι υπηρεσίες τους παραμένουν σε επιφυλακή ώστε να συνδράμουν οπουδήποτε απαιτηθεί.
 

Αυξημένα μέτρα στον Δήμο Ιάσμου

 
Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα «πέρασε» η «Μήδεια» και από τον Δήμο Ιάσμου, όπου τα συνεργεία του Δήμου κράτησαν ανοιχτό το οδικό δίκτυο εντός και εκτός του οικισμού, με αυξημένα μέτρα Πολιτικής Προστασίας όπως επιβεβαίωσε μιλώντας στον «ΠτΘ» και ο Δήμαρχος Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν, ο οποίος επίσης βρέθηκε στα σημεία που απαιτήθηκε επέμβαση των υπηρεσιών.
 
Να σημειωθεί πως χθες, Δευτέρα, ανακοινώθηκε και η άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων από πλευράς της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης ΑΜΘ τόσο στην Εγνατία Οδό, από τους Κήπους του Έβρου έως τα όρια με το νομό Θεσσαλονίκης, αλλά και στην πλειοψηφία του επαρχιακού δικτύου που είχε απαγορευτεί κατά την διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων την Κυριακή.
 

Με τηλεκπαίδευση και σήμερα οι μαθητές της ΠΑΜ-Θ

 
Κλειστά παρέμειναν τα σχολεία στο σύνολο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης χθες Δευτέρα, με τα μαθήματα να γίνονται με την μέθοδο της τηλεκπαίδευσης ενώ με νεότερη απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, η διακοπή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων, των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών παρατάθηκε και για σήμερα Τρίτη 16 Φεβρουαρίου.
 
Όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση για τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων, δια ζώσης ή με τηλεκπαίδευση, από αύριο Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου, θα αποφασίσει ο κάθε Δήμος ξεχωριστά.
 
Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα με απόφαση της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνας Μιχαηλίδου και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ) και τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ), μεταξύ άλλων και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.