Λαικη Συσπειρωση Κομοτηνης: Καμια ταξη πανω απο 15 ατομα και αξιοποιηση καταλληλων δημοσιων και ιδιωτικων χωρων

Άνοιγμα των σχολείων με ασφαλέστερους όρους ζητά η δημοτική παράταξη

Αυστηρή κριτική άσκησε η Λαϊκή Συσπείρωση Κομοτηνής στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων, ο οποίος σύμφωνα με την δημοτική παράταξη, δεν περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης μέσα στις τάξεις, αλλά ούτε καλύπτει τις μεγάλες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, ενώ περιορίζεται μόνο στο μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας. Η Λαϊκή Συσπείρωση ανακοινώνει ότι θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις για να καλυφτούν τα κενά των σχολείων στον Δήμο Κομοτηνής και ζητά να αξιοποιηθούν κατάλληλοι δημόσιοι και ιδιωτικοί χώροι για να χωριστούν οι μαθητές σε περισσότερα τμήματα κάτω των 15 ατόμων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης:

«Εδώ και μερικές εβδομάδες γινόμαστε θεατές της εξέλιξης του δευτέρου κύματος της πανδημίας. Εκατοντάδες κρούσματα επιβεβαιώνονται καθημερινά, αυξάνεται ο αριθμός των συνανθρώπων μας που χάνουν την μάχη με τον κορωνοϊό. Όσο και αν η κυβέρνηση το ρίχνει πάλι στην ατομική ευθύνη για να κρύψει τις δικές της ευθύνες, η πραγματικότητα «φωνάζει» από παντού ότι το άνοιγμα του τουρισμού με υγειονομικά πρωτόκολλα «λάστιχο» για χάρη των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στον τουρισμό και τις μεταφορές γιγάντωσε την έξαρση της πανδημίας.

Τελικά, από τη μια, ούτε οι μικροί επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι σώθηκαν και από την άλλη, απογειώθηκαν τα κρούσματα στη χώρα μας.

Ο χρόνος που «κέρδισε» ο ελληνικός λαός με τη στάση του στο πρώτο κύμα της πανδημίας δεν αξιοποιήθηκε ούτε για να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα Υγείας, ούτε βέβαια για να προετοιμαστεί σχεδιασμένα και με ασφάλεια το άνοιγμα των σχολείων και των σχολών τόσο για μαθητές και φοιτητές, όσο και για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό.

Οι ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας στις αρχές της βδομάδας για το άνοιγμα των σχολείων, όχι μόνο δεν καθησύχασαν γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές, στις πλάτες των οποίων φορτώνει ξανά η κυβέρνηση την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, αποθεώνοντας την «ατομική ευθύνη», αλλά επέτειναν τα ερωτήματα και τις αγωνίες τους. Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι φανερό ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις, ώστε να μην υπάρχει συγχρωτισμός στα σχολεία, που λειτουργούν ήδη με πολλά προβλήματα σε υποδομές και ελλείψεις σε προσωπικό. Το υπουργείο Παιδείας με διάφορες αλχημείες ανακοίνωσε αρχικά ότι ο μέσος όρος των μαθητών ανά τάξη είναι πανελλαδικά στους 17 μαθητές. Βέβαια, η κατάσταση στα σχολεία της Κομοτηνής είναι γνωστή με τμήματα να φτάνουν μέχρι τους 25, ακόμη και τους 30 μαθητές!


Η μόνη μέριμνα της κυβέρνησης είναι να ανακοινώσει την υποχρεωτική χρήση της μάσκας για όλους στα σχολεία αδιαφορώντας για τις συστάσεις των ειδικών επιστημόνων που αναφέρουν ότι η χρήση της μάσκας από μόνη της δεν αρκεί, είναι απαραίτητες και οι αποστάσεις, ο καλός αερισμός των αιθουσών και τα μέτρα υγιεινής. Παράλληλα, δεν καλύπτει όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς ώστε να μην χαθεί ούτε μια ώρα από το διδακτικό έτος.

Η στάση της κυβέρνησης έχει αιτία. Αυτό που την ενδιαφέρει είναι να στηρίξει και πάλι τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους με ζεστό χρήμα μπροστά και στη νέα κρίση που επιτάχυνε η πανδημία και για αυτό θεωρεί σπατάλη την κάλυψη των ουσιαστικών αναγκών του λαού σε υγεία και παιδεία.

Συμπαράσταση στην αντιλαϊκή της πολιτική βρίσκει και σε όσους είτε σπέρνουν θεωρίες συνομωσίας ότι δεν υπάρχει κορωνοϊός και επομένως γι’ αυτούς δεν χρειάζονται και μέτρα (τί βολικό λοιπόν για την κυβέρνηση), είτε ανάγουν σε μοναδικό κριτήριο αντιπαράθεσης την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία (δεν λένε κουβέντα για όλα τα υπόλοιπα αναγκαία μέτρα προστασίας των μαθητών και των οικογενειών τους).

Δυστυχώς στην παραπάνω λογική προσπαθούν να εγκλωβίσουν το λαό και δημοτικοί σύμβουλοι, όπως φαίνεται από δημόσιες τοποθετήσεις τους.
Από την πλευρά μας θεωρούμε ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν με ασφαλείς όρους για τους μαθητές και τις οικογένειές τους και θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να δυναμώσει η διεκδίκηση προς την κυβέρνηση, τον Δήμο για:

  • Αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές. Με ευθύνη του κράτους και σε συνεργασία με την Δημοτική Αρχή να αξιοποιηθούν κατάλληλοι δημόσιοι και ιδιωτικοί χώροι, προχωρώντας σε συντήρηση τους και κάθε απαραίτητη ενέργεια, ώστε να είναι ασφαλείς για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
  • Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, για να καλυφτούν τα δεκάδες χιλιάδες κενά και για να υπάρξουν άμεσα περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές.
  • Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων με πλήρη εργασιακά δικαιώματα στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.
  • Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια με το απαραίτητο υλικό (ΜΑΠ, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κ.λ.π.).
  • Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.
  • Άμεση επανέναρξη του προγράμματος των σχολικών γευμάτων, που είναι απολύτως απαραίτητα σε χιλιάδες οικογένειες, που πλήττονται από τη φτώχεια και την ανεργία.
  • Να καλυφθούν τα τεράστια κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, τόσο σε υγειονομικό και λοιπό προσωπικό, όσο και σε ΜΑΠ, όπως αυτό αποτυπώνεται και στο Σισμανόγλειο ΓΝ που η κατάσταση παραμένει «τραγική», με τις ελάχιστες προσλήψεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα να έχουν ημερομηνία λήξης

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Κομοτηνής
Ο Δημοτικός Σύμβουλος,
Γιάννης Λεβέντης».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.