Λαμπρος, παρα τους περιορισμους, ο εορτασμος της 28ης Οκτωβριου στην Κομοτηνη

Ο κόσμος χειροκρότησε τις στρατιωτικές διμοιρίες που παρέλασαν για πρώτη φορά μετά από 2 χρόνια στην πόλη

Με λαμπρότητα, παρά τα περιοριστικά μέτρα λόγω του κορωνοϊού, γιορτάστηκε την Πέμπτη η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στην Κομοτηνή.

Οι εκδηλώσεις τιμής ξεκίνησαν την Πέμπτη με επίσημη δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα, στο Ηρώο της Πόλης. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από την εκπρόσωπο της κυβερνήσεως, Γενική Γραμματέα Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Θωμαΐδα Ευτυχίδου, την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της πόλης, καθώς και οργανώσεις.

Στη συνέχεια επίσημοι και κοινό, παρά την πανδημία αλλά και το γεγονός ότι δεν γινόταν παρέλαση των σχολείων και των συλλόγων, έδωσε το παρών στο χώρο της παρέλασης, για να παρακολουθήσουν τις στρατιωτικές διμοιρίες που πέρασαν με την συνήθη τους πειθαρχία και ζωντάνια.

Το παρελθόν οδηγός για το μέλλον

Μετά το πέρας της παρέλασης, η ΓΓ κ. Ευτυχίδου σημείωσε πως αυτή την ημέρα τιμούμε το έθνος μας, και με τον ίδιο τρόπο που τιμούμε το ένδοξο παρελθόν μας, θέλουμε να έχουμε και ένα ένδοξο μέλλον. Αυτό είναι το μήνυμα της ημέρας, τόνισε, ευχόμενη υγεία και ενότητα σε όλους.

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων μετέφερε τις ευχές της τοπικής εκκλησίας σε όλους και ιδιαίτερα στον στρατό, που παρέλασε με λεβεντιά όπως πάντοτε.

«Τα μηνύματα αυτής της ημέρας και της εορτής είναι πολλά, θα ήθελα μόνο να μείνω στην αξιοπρέπεια που μας δίδαξαν οι πρόγονοί μας, και το όχι του λαού» ανέφερε, προσθέτοντας πως αυτό το όχι διέσωσε την αξιοπρέπεια όλων των πολιτισμένων ανθρώπων.

«Μας διδάσκει επίσης πως οι γενναίοι μπορεί να πίπτουν, αλλά δεν κύπτουν, και εμείς δεν θα σκύψουμε το κεφάλι απέναντι σε κανένα, παρά μόνο στο Δημιουργό και Θεό μας» ανέφερε και τόνισε κλείνοντας «για αυτό και όλοι οι Έλληνες, είτε σε καιρό πανδημίας ή σε και υγείας, θα συνεχίζουν να αγωνίζονται για τα έργα τη ειρήνης και της –περιόδου, ειδικά στην περιοχή μας, που ανέδειξε ήρωες, αγίους και προσωπικότητες».

Μήνυμα μνήμης των αγώνων από τους βουλευτές της Ροδόπης

«Τιμούμε σήμερα τη γενιά των Ελλήνων που απέδειξαν με πράξεις την πίστη τους στην Ελευθερία και την αγάπη τους στην Ελλάδα», σημείωσε από την πλευρά του ο Βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης. «Ας εμπνευστούμε. Ας διδαχθούμε. Ας εμπιστευθούμε τη νέα γενιά αφήνοντας την να δώσει το δικό της στίγμα για το μέλλον» τόνισε.

«Σήμερα είναι μέρα μνήμης και περισυλλογής», σημείωσε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου. «Τιμούμε όσους όρθωσαν το ανάστημά τους και θυσιάστηκαν στον αγώνα ενάντια στο φασισμό και στο ναζισμό για τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη» ανέφερε. «Όπως και τότε η χώρα και ο λαός μας βρέθηκαν στη σωστή πλευρά της ιστορίας», συνέχισε, «έτσι και σήμερα αν διορθώσουμε την πυξίδα της εξωτερικής μας πολιτικής, αν αξιοποιήσουμε τις συμμαχίες μας και αν κινηθούμε με βάση το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, πιστεύω πως μπορούμε να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και να προωθήσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Ιλχάν Αχμέτ ευχήθηκε χρόνια Πολλά σε όλους τους Έλληνες.  «81 Χρόνια μετά την 28η Οκτωβρίου 1940, τα μεγάλα “Όχι” στον φασισμό και τον ναζισμό διαμορφώνουν συνειδήσεις και γράφουν την  ιστορία, συγχρόνως με τα μεγάλα μας “Ναι” στις προκλήσεις για ένα καλύτερο μέλλον» ανέφερε. Τόνισε δε πως στη Θράκη,  δεν ξεχνάμε τους προγόνους μας που πολέμησαν και χάθηκαν στα βουνά της Αλβανίας, μεταξύ των οποίων και πολλοί συμπολίτες της Μειονότητας,  που πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της Ελευθερίας.

Παντοτινή η μνήμη των ηρώων του ’40

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, τόνισε πως αυτή την ημέρα δοξάζουμε ιδανικά και αξίες που οι Έλληνες ήρωες του 1940 δίδαξαν, όπως η ελευθέρια, η εθνική αξιοπρέπεια και η αγάπη προς την πατρίδα. Τιμούμε δε όσους έδειξαν ότι αυτός που έχει πίστη και μάχεται για τις αρχές του ποτέ δεν νικάται.

«Ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ενότητας που αναδύεται μέσα από τους αγώνες του 1940 ότι οι Έλληνες  ενωμένοι σαν γροθιά, αντιστάθηκαν με γενναιότητα και κέρδισαν την Ιστορία» σημείωσε, εκφράζοντας την ελπίδα πως το παράδειγμα τους θα εμπνέει τους νέους αγώνες για να συνεχίσουμε για νέες καλύτερες μέρες.

Τέλος ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης ανέφερε πως σήμερα θυμόμαστε τις ηρωικές πράξεις αντίστασης των προγόνων μας, «και τους τιμήσαμε με σεβασμό για όσα έκαναν για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι και ανεξάρτητοι», ευχόμενος η μνήμη τους να είναι παντοτινή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.