Κυβερνητικα στελεχη αμφισβητουν τα καμενα στρεμματα στον Εβρο

«Υποχρέωση της Επιστήμης η ενημέρωση της κοινωνίας» απαντά το Εθνικό Αστεροσκοπείο

Με ανακοίνωσή του το διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών τονίζει την υποχρέωση της επιστήμης να ενημερώνει την κοινωνία και την Πολιτεία για τα αποτελέσματα των επιστημονικών δραστηριοτήτων τους, ενώ τονίζει πως αυτό πράττει και θα συνεχίσει να το κάνει «με μοναδικό γνώμονα την ανάδειξη της επιστημονικής γνώσης και της επιστημονικής αλήθειας».

Η ανακοίνωση αυτή του Αστεροσκοπείου ήρθε μετά τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, που αμφισβήτησαν τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το Σάββατο από το αστεροσκοπείο, καθώς και εκείνα του copernicus την προηγούμενη εβδομάδα, σχετικά με την έκταση των περιοχών που κάηκαν από τις μεγάλες φωτιές που πλήττουν την χώρα. Μάλιστα, τη Δευτέρα η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, έκανε λόγο για «προπαγάνδα των αριθμών».

Η ανακοίνωση του Αστεροσκοπείου

«Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το πρώτο ερευνητικό κέντρο του νεώτερου Ελληνικού κράτους και με ιστορία αδιάλειπτης λειτουργίας 181 ετών, θεραπεύει πλήθος επιστημονικών θεματικών μεταξύ των οποίων της σεισμολογίας, της μετεωρολογίας, της πυρομετεωρολογίας, της κλιματολογίας, της φυσικής της ατμόσφαιρας, της δορυφορικής τηλεπισκόπισης, της ηλιακής και διαστημικής φυσικής, της αστροφυσικής και κοσμολογίας. Παρακολουθεί με πολλές 100αδες επίγειους μετρητικούς σταθμούς και δορυφορικά δεδομένα όλη την Ελληνική επικράτεια και το διάστημα, καταγράφοντας ανάμεσα σε άλλα τις συνθήκες που προκαλούν φυσικές καταστροφές όλων των τύπων και τα αποτελέσματα τους.

Σε μια ευνομούμενη δημοκρατία, σε μια εποχή ανοιχτών δεδομένων σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, είναι υποχρέωση της Επιστήμης γενικότερα και των Εθνικών Ερευνητικών Κέντρων ειδικότερα, να ενημερώνουν την Κοινωνία και την Πολιτεία για τα αποτελέσματα των επιστημονικών δραστηριοτήτων τους αλλά και για τις φυσικές συνθήκες που επηρεάζουν την ζωή των πολιτών. Αυτό πράττουμε και θα συνεχίσουμε να πράττουμε με μοναδικό γνώμονα την ανάδειξη της επιστημονικής γνώσης και της επιστημονικής αλήθειας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.