Κυριακος Μητσοτακης: Στοχος η μειωση του καπνισματος κατα 30% εως το 2025

Παρουσιάστηκε επίσημα το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του καπνίσματος από το Υπουργείο Υγείας

Ως μία τολμηρή πρωτοβουλία για την προστασία της δημόσιας υγείας, που ενδυναμώνει μάλιστα την κοινωνική συνοχή, χαρακτήρισε τον αντικαπνιστικό νόμο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του κατά την επίσημη παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του Καπνίσματος από το Υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τον ίδιο ένα στα έξι 15χρονα αγόρια και ένα στα οκτώ νεαρά κορίτσια στην Ελλάδα καπνίζουν, με τους αριθμούς να παραμένουν συντριπτικοί παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σημαντικές μειώσεις. Τα ποσοστά ωστόσο των Ελλήνων καπνιστών αγγίζουν σήμερα το 27,5%, με τους θανάτους που οφείλονται στο κάπνισμα να υπολογίζονται στις 20.000 ετησίως και τις ασθένειες σχετιζόμενες με το κάπνισμα να κοστίζουν στο κράτος ποσό που φτάνει κοντά στο ένα δισεκατομμύριο.
«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία τύπου, αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα», δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους και πρόσθεσε «Ας ρωτήσουμε τους Γάλλους, τους Γερμανούς, μπορεί να αναστατώθηκαν στην αρχή αλλά θεωρούν αυτονόητη τη νέα καθαρή ατμόσφαιρα γύρω τους. Αν το μπόρεσαν εκείνοι σίγουρα το μπορούμε και εμείς».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έρχεται να απαντήσει σε αυτή τη δυσαρέσκεια των πολιτών με την εθνική στρατηγική αλλά και με την αυστηρή απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, σε ιδιωτικούς χώρους εργασίας, σε χώρους όπου βρίσκονται τα παιδιά, σε παιδικές χαρές, στα αυτοκίνητα οπότε επιβαίνουν παιδιά, παρουσιάζοντας μία ευρηματική όπως την χαρακτήρισε καμπάνια ενημέρωσης σκοπός της οποίας όπως εξήγησε «δεν είναι ο διχασμός, αλλά μία νέα συμμαχία για την υγεία, που θα οδηγήσει σε κοινωνική ευημερία».
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι ο νόμος προβλέπει πρόστιμα μέχρι 500 ευρώ για τους παραβάτες και ως 10.000 ευρώ για τους ιδιοκτήτες των χώρων όπου συντελείται η παράβαση, καθώς και ότι σε περίπτωση τέταρτης υποτροπής το κατάστημα θα κλείνει προσωρινά και σε περίπτωση πέμπτης υποτροπής θα ανακαλείται η άδεια λειτουργίας. «Η τιμωρία δεν είναι απειλή, είναι καταφύγιο» υποστήριξε επίσης καλώντας όλους να συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο από τον καπνό και την πρόταξη ενός νέου τρόπου ζωής.

Δεύτερος άξονας του αντικαπνιστικού νόμου, ανέφερε είναι «ο σεβασμός στον μη καπνιστή που αποκτά φωνή και άμυνα απέναντι στο παθητικό κάπνισμα» για να προσθέσει πως «δικαίωμα δεν έχει μόνο ο πελάτης, αυτός στο κάτω κάτω της γραφής έχει το δικαίωμα να φύγει από το κατάστημα, αλλά την ίδια δυνατότητα δεν την έχει ο εργαζόμενος. Ο νόμος έρχεται να προστατεύσει πρωτίστως τον εργαζόμενο στα καταστήματα»

Ο ίδιος έθεσε ως στόχο την μείωση του καπνίσματος κατά 30% μέχρι το 2025 στόχος σύμφωνος και με το βασικό ζητούμενο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, εξηγώντας πως «ο νόμος τοποθετεί ξεκάθαρα όρια μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού χώρου».

Στην συνέχεια παρουσιάστηκαν δύο σποτάκια για το εθνικό σχέδιο κατά του καπνίσματος με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια να υπογραμμίζει την λειτουργία της γραμμής 1142 δια μέσου της οποίας οι πολίτες θα μπορούν από σήμερα να ενημερωθούν για το τι ισχύει, να λάβουν υποστήριξη για την διακοπή του καπνίσματος, αλλά και αναφέρουν παραβάσεις του νόμου.

«Δεν θέλουμε να στρέψουμε τους μη καπνιστές εναντίον των καπνιστών, αντιθέτως είμαστε εδώ για να ενώσουμε, γιατί πράγματι μπορεί να είμαστε όλοι πολύ διαφορετικοί αλλά υπάρχει ένα πράγμα που μας ενώνει και αυτό είναι η υγεία» ανέφερε χαρακτηριστικά απευθύνοντας . ανοιχτή πρόσκληση για μία δημιουργία μιας ευρύτερης κοινωνικής συμμαχίας και κάλεσε όλους να συμμετέχουν σε αυτή τη συμμαχία υγείας και ζωής.
 

Φωτογραφία: Eurokinissi

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.