«Κυνηγι θησαυρου» η ευρεση φαρμακων λογω ελλειψεων

Η έλλειψη πρώτων υλών λόγω ενεργειακής κρίσης στερεί από τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά ακόμα και φάρμακα πρώτης γραμμής εξηγεί ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης Χρήστος Κουκάκης

Σε αγώνα δρόμου από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρουν τα φάρμακα που χρειάζονται επιδίδονται οι πολίτες τους τελευταίους μήνες σε όλη την Ελλάδα, ως αποτέλεσμα των τεράστιων ελλείψεων που παρατηρούνται στα φάρμακα ακόμα και «πρώτης γραμμής» την ώρα που παρατηρούνται ανησυχητικά ποσοστά αύξησης των λοιμώξεων.

Και αν μέχρι σήμερα οι εξαγωγές αποτελούσαν το κύριο πρόβλημα των ελλείψεων, το πρόβλημα φαίνεται πως λαμβάνει παγκόσμιες διαστάσεις λόγω της έλλειψης πρώτων υλών για την παρασκευή των φαρμακευτικών σκευασμάτων, γεγονός που ευθύνεται όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο νέος πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Χρήστος Κουκάκης, το ότι από τα ράφια των φαρμακείων λείπουν ακόμα και αντιπυρετικά.

Ο ίδιος έκανε λόγο για μια «τραγική» κατάσταση, την ώρα που οι ιώσεις ειδικά σε μικρότερες ηλικίες βρίσκονται σε έξαρση, με τα αντιπυρετικά και ειδικά ουσίες όπως η παρακεταμόλη σε μορφή σιροπιού είναι είδος προς εξαφάνιση. Το πρόβλημα διογκώνεται με την έλλειψη και γενοσήμων, με αποτέλεσμα οι γιατροί ναι μεν να συνταγογραφούν αλλά οι φαρμακοποιοί να αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες.

Το πρόβλημα όπως εξήγησε ο κ.Κουκάκης δεν ελληνικό αλλά πανευρωπαϊκό, καθώς και πολυπαραγοντικό αρχής γενομένης από την έλλειψη πρώτων υλών για την παρασκευή των φαρμάκων. Ένα μεγάλο κομμάτι των φαρμάκων που παράγονται στην Κίνα για παράδειγμα αυτή τη στιγμή αδυνατεί να παραχθεί, ενώ όπως τόνισε κλείνουν και παραγωγικές μονάδες λόγω της ενεργειακής κρίσης που επηρεάζει όλη την αλυσίδα.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η αγανάκτηση του κόσμου είναι δικαιολογημένη, ειδικά των γονέων που αναζητούν φάρμακα για τα παιδιά τους που νοσούν, ωστόσο κράτησε μικρό καλάθι για την εξεύρεση άμεσης λύσης στο πρόβλημα. Όπως εξήγησε το ζήτημα των εξαγωγών είναι ένα ζήτημα που επιλύεται εφόσον υπάρχει πολιτική θέληση και βούληση, ωστόσο το πρόβλημα της έλλειψης πρώτων υλών είναι δυσεπίλυτο.

Δύσκολη η συνέχεια του έργου του κ. Τσαπέκου

Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των εκλογών ο κ. Κουκάκης εξήγησε πως είναι ένα δύσκολο «πόστο» δεδομένης και της 24χρονης θητείας του πρώην προέδρου κ. Αλέξανδρου Τσαπέκου.

«Ο κ. Τσαπέκος υπηρέτησε στο συγκεκριμένο πόστο για 24 χρόνια, οπότε καταλαβαίνετε θα πρέπει εγώ να συνεχίσω το έργο του και ακόμη να αποδώσω καλύτερα από τον ίδιο, γεγονός πάρα πολύ δύσκολο» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά τονίζοντας ωστόσο πως «υπάρχει η βούληση του νέου διοικητικού συμβουλίου  που αποτελείται κυρίως από νέους ανθρώπους με την συμβολή πάντα του κ. Τσαπέκου που είναι το “καλύτερο όπλο” μας λόγω εμπειρίας, να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.