Κρισιμος ο ρολος των παιδιων στην αντιμετωπιση του φαινομενου των αδεσποτων

Εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από το Δήμο Κομοτηνής, σε συνέχεια του εκπαιδευτικού προγράμματος σε σχολεία της πόλης

Κλειδί θεωρεί τα παιδιά, τους αυριανούς πολίτες, στην αντιμετώπιση των αδέσποτων αλλά και την προαγωγή της φιλοζωΐας, για αυτό και έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα κυνοφιλίας, με επισκέψεις σε πολλά σχολεία του Δήμου.

Για αυτό και το πρωί της 4 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, η οποία έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας για τα σχολεία, ο Δήμος Κομοτηνής σε συνεργασία με το Δημοτικό Κυνοκομείο Κομοτηνής διοργάνωσε μια εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στην Πλατεία Ειρήνης.

Δεκάδες παιδιά από σχολεία της πόλης, επισκέφτηκαν τον χώρο, όπου βρισκόταν ο πιστοποιημένος εκπαιδευτής σκύλων, Χαράλαμπος Κουκουζέλης, και η σκυλίτσα Λέξις, ειδικά εκπαιδευμένο Λαμπραντόρ, με την οποία αλληλοεπίδρασαν τα παιδιά ούτως ώστε να μπορέσουν να κατανοήσουν τους διαφορετικούς ρόλους που μπορεί να έχει, όπως αυτός του ζώου συντροφιάς, του οδηγού, του διασώστη κλπ.

Παράλληλα παρουσιάστηκαν σε πίνακες που είχαν τοποθετηθεί στο χώρο ζωγραφιές των παιδιών που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δήμου, ώστε να μπορούν όλοι να δουν μέσα από τα μάτια των παιδιών την αδέσποτη ζωή και την αγάπη των παιδιών για όλα ζώα, καθώς και διάφορες άλλες δημιουργίες με θέμα τα ζώα.

Εστιάζουν στο πρόβλημα των αδέσποτων

Όπως τόνισε η βοηθός κτηνιάτρου και εκπρόσωπος του Δημοτικού Κυνοκομείου, κ. Ευαγγελία Μουτουσίδου, αποφάσισαν να εστιάσουν στο μεγάλο πρόβλημα των αδέσποτων. «Τα παιδιά είναι η σωτηρία μας, βασιζόμαστε σε αυτό ώστε να μην έχουμε αδέσποτα» σημείωσε, με τη δράση, όπως και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, να επικεντρώνεται στην κοινωνικοποίηση με τα ζώα. Για αυτό και εξέθεσαν τις ζωγραφιές τους, αλλά είχαν τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν τόσο με κουτάβια, όσο και με τη Λέξι.

«Προσπαθούμε να μάθουμε στα παιδιά τι σημαίνει να έχω ένα ζώο, μιλάμε στα παιδιά για τη στείρωση, για να μιλήσουν με τη σειρά τους στους γονείς αλλά και να καταλάβουν την σημασία της ώστε στο μέλλον να μην έχουμε αδέσποτα» σημείωσε, περνώντας το μήνυμα πως τα αδέσποτα δεν είναι ουρανοκατέβατα, αλλά είναι αποτέλεσμα της συμπεριφοράς των ανθρώπων.

Βοηθώντας τα παιδιά να έρθουν κοντά στα ζώα

Η Λέξι πέρασε ένα ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης για να μπορεί να πλησιάζει τα παιδιά, ώστε αυτά που φοβούνται, αλλά και τα ζωηρότερα, να μπορούν να πλησιάζουν και να την χαϊδέψουν.

Πάντα με τα παιδιά, τόνισε ο εκπαιδευτής κ. Κουκουζέλης, υπάρχει ένας μύθος που έχει δημιουργηθεί από το σπίτι. Όταν πηγαίνουν σε ένα σχολείο, και ρωτούν ποια παιδιά φοβούνται, περίμενε πως θα άκουγε κάποια περιστατικά που προκάλεσαν αυτόν τον φόβο, όμως τις περισσότερες φορές δεν ξέρουν να απατήσουν.  Αυτό εκτιμά πως έχει χτιστεί, συνήθως από την μαμά, που μπορεί και αυτή να φοβάται, και έχει περάσει στο παιδί. Για αυτό και ρόλος τους είναι να προσεγγίσουν ιδιαίτερα τα παιδιά αυτά, ώστε να πλησιάσουν τα σκυλιά, να τα χαϊδέψουν, να μάθουν πώς πρέπει να τα χαϊδέψουν, μιας και πρέπει να ακολουθούν κάποιους κανόνες.

«Απλώνουμε το χέρι μας, μας μυρίζει το σκυλάκι, χαϊδεύουμε με την παλάμη, μακριά πάνω από το κεφάλι, στήθος και πλάτη» ανέφερε. Στο πλαίσιο της εξοικείωσης έχουν επισκεφτεί τα περισσότερα σχολεία στην Κομοτηνή, έχουν κάνει δράσεις στην Ξυλαγανή και ξεκινούν στις Σάπες, έχουν επισκεφτεί το Δήμο Ιάσμου, και πρόθεση είναι να συνεχίσουν με την ίδια ένταση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.