Κραυγη αγωνιας για τις ελλειψεις φαρμακων

Έκκληση προς την πολιτεία σε δραματικούς τόνους απευθύνουν οι φαρμακοποιοί του νομού Ροδόπης, με αφορμή την επιδείνωση του προβλήματος των ελλείψεων σε φάρμακα. Σε πρόσφατο ρεπορτάζ μας, παρουσιάσαμε την έκταση του προβλήματος στο νομό Ροδόπης, που εκείνη την περίοδο περιοριζόταν στις ελλείψεις 50-60 φαρμάκων-ελλείψεις βεβαίως πολύ σημαντικές.

Σήμερα οι ελλείψεις αυτές έχουν πολλαπλασιαστεί, όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος των φαρμακοποιών, κ. Ηλίας Χαλιγιάννης, που απευθύνει έκκληση προς την πολιτεία να παρέμβει, προκειμένου να προληφθούν τα χειροτέρα. «Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε με άδεια συρτάρια», τονίζει χαρακτηριστικά, «στην πραγματικότητα, χωρίς καμιά δόση υπερβολής». «Καλούμαστε καθημερινά να βρούμε φάρμακα από συναδέλφους», συνεχίζει, «και αν μπορούσαν να μας δώσουν οι αποθήκες και μισά κουτιά, να μας τα έδιναν».

Δε συμφέρει τις φαρμακευτικές εταιρίες να προμηθεύσουν την ελληνική αγορά

Το πρόβλημα οφείλεται κατά τον ίδιο στους χειρισμούς και στις πολιτικές, που εφάρμοσε η προηγουμένη η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας απέναντι στους φαρμακοποιούς, τις φαρμακαποθήκες και τις φαρμακευτικές εταιρίες. «Όλα αυτά είναι απόρροια της πολιτικής που ακολούθησε ο Ανδρέας Λοβέρδος», υπογραμμίζει ο κ. Χαλιγιάννης, «που εξανέμισε το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών, των φαρμακαποθηκών και εταιριών». Εξαιτίας αυτού, όπως επίσης και από την φοροεισπρακτική πολιτική και την αθέτησης των πληρωμών προς τις εταιρίες, σύμφωνα με τον ίδιο οι τελευταίες αποφεύγουν να προμηθεύσουν την ελληνική αγορά με φάρμακα, γιατί δεν τις συμφέρει, όπως επίσης για τον ίδιο λόγο οι φαρμακαποθήκες εξάγουν φάρμακα που διαθέτουν.

Ελλείψεις που αφορούν πλέον το 85-90% των ασθενών

Αν το προηγούμενο διάστημα μιλούσαμε για ελλείψεις σε μια γκάμα φαρμάκων, που αφορούν χρόνιες και πολύ σοβαρές ασθένειες, σήμερα, όπως τονίζει ο κ. Χαλιγιάννης, έχουμε να κάνουμε με ελλείψεις σε φάρμακα που έχουν σχέση με το 85-90% των ασθενών, με αποτέλεσμα να απειλείται σοβαρό υγειονομικό πρόβλημα. «Το χρόνιο νόσημα μπορεί να αφορά ένα άτομο», τονίζει, «όταν όμως δεν υπάρχουν φάρμακα για λοιμώδεις ασθένειες, που είναι μολυσματικές και κολλητικές, τότε μπορούμε να φτάσουμε στα όρια επιδημίας και το ζήτημα να είναι τρομακτικά οδυνηρό».

Έκκληση για υπομονή από τον κόσμο

Καταλήγοντας, ο κ. Χαλιγιάννης ζήτηση την κατανόηση και την υπομονή του κοινού για τις ελλείψεις που παρουσιάζονται στα φαρμακεία της Ροδόπης, διαβεβαιώνοντας πως οι φαρμακοποιοί κάνουν ανέλπιδες προσπάθειες για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς. «Και σε αυτήν την κατάσταση, που βρισκόμαστε», υποστήριξε, «θέλουμε πάνω από όλα να μπορούμε να δώσουμε φάρμακα στον κόσμο». «Αλλά δε μας αφήνουν οι εταιρίες να μπορέσουμε να προμηθευτούμε με φάρμακα», προσέθεσε. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει τεράστια έλλειψη και ο κόσμος αντιδράει», συνέχισε, «ενώ δεν ευθυνόμαστε γι’ αυτό εμείς οι φαρμακοποιοί. Κάνουμε έκκληση στον κόσμο να δείξει λίγη υπομονή για να μπορέσει να αποκατασταθεί το πρόβλημα, δεδομένων των νέων «αισιόδοξων» μηνυμάτων, που λαμβάνουμε από τη νέα κυβέρνηση».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.