Κραυγη αγωνιας για την παραλληλη στηριξη απο τον ΔΑΔΑΑ

Βαγγέλης Λαφτσής, πρόεδρος ΔΑΔΑΑ «Εμείς δεν θέλουμε ένα παιδί μόνο να προχωρήσει στη μόρφωση και τα γράμματα, αλλά να κοινωνικοποιηθεί και να το γνωρίσουν οι συμμαθητές του»

Μεγάλα προβλήματα θα δημιουργήσει στα παιδιά αλλά και τις οικογένειες τους η έλλειψη εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης στην έναρξη των σχολείων, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου για Παιδιά και Ενήλικες με ΔΑΔ, Αυτισμό & Asperger Ροδόπης κ. Βαγγέλης Λαφτσής.

Όπως τόνισε ο κ. Λαφτσής, θέλουν τα παιδιά να είναι μέσα στα σχολεία, και να υπάρχει για όλα παράλληλη στήριξη, γιατί βοηθά στην κοινωνικοποίησή τους. «Εμείς δεν θέλουμε ένα παιδί μόνο να προχωρήσει στη μόρφωση και τα γράμματα, όσο να κοινωνικοποιηθεί και να το γνωρίσουν οι συμμαθητές του και να το αγκαλιάσουν» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δυστυχώς τα προβλήματα με την παράλληλη στήριξη είναι χρόνια, με μόλις το 10-15% των αναγκών να καλύπτεται από την παράλληλη στήριξη στην αρχή της χρονιάς, και μέχρι το Πάσχα το ποσοστό αυτό να ανέρχεται στο 80%.

Εξαιτίας όμως αυτής την ιδιότυπης πρακτικής, για τα παιδιά, ιδιαίτερα αυτά που είχαν παράλληλη στήριξη την προηγούμενη χρονιά, όση δουλειά είχε γίνει πάει πάλι πίσω. Πέρυσι καταγράφηκε το μεγαλύτερο ποσοστό απορρόφησης στην παράλληλη στήριξη, αναγνώρισε ο κ. Λαφτσής, όμως έσπευσε να υπογραμμίσει πως αυτό δεν έχει καμία σημασία αν δεν καλύπτονται όλοι, και αν δεν υπάρχει συνέχεια.

Όσο αφορά τους λόγους για τους οποίους καθυστερούν πάντοτε οι προσλήψεις, τόνισε πως αποτελεί θέμα πολιτικών. Όμως τόνισε: «μιλάμε για ανθρώπινες ψυχές, και πονάει πολύ. Εμείς δεν κάνουμε πολιτική, εμείς πασχίζουμε και αγωνιζόμαστε για τα παιδιά».

Δυστυχώς φαίνεται ότι και φέτος, όπως και προηγούμενες χρονιές, κάποιες οικογένειες θα υποχρεωθούν, για να συνεχίσουν τα παιδιά τους στο σχολείο, να καταφύγουν στην πληρωμή εκπαιδευτικού παράλληλης στήριξης από την τσέπη τους.

Ακόμα είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε σίγουρα πόσοι θα είναι αυτοί, μιας και θα εξαρτηθεί από την κάλυψη των κενών από το Υπουργείο Παιδείας, με τον κ. Λαφτσή να εύχεται να μην υπάρξει τέτοια ανάγκη.

Ο Σύλλογος κατά τα άλλα έχει πάντα πολλές ανάγκες, μεταξύ των οποίων και στέγη για τις δραστηριότητες των μελών του, όπως για παράδειγμα γυμναστήριο για την άσκηση τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.