Κρατουν ζωντανη τη μνημη της Γενοκτονιας τα Ποντιακα Σωματεια της Ροδοπης

Κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των 353.000 νεκρών στον Αδριάντα του Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου στην Κομοτηνή

Την μνήμη της γενοκτονίας των Ποντίων τίμησαν το απόγευμα της Παρασκευής 19 Μαΐου φορείς και Ποντιακά Σωματεία στην Κομοτηνή, με κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των 353.000 νεκρών στον Αδριάντα του Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου, τελευταίου Μητροπολίτη Τραπεζούντας.

Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ενώ στη συνέχεια κατέθεσαν στεφάνια εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, καθώς και εκπρόσωποι των Ποντιακών Σωματείων Ροδόπης.

Μετά την κατάθεση, χορωδία του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής γέμισε το χώρο με ποντιακά τραγούδια που συγκίνησαν τους συμμετέχοντες και τους επέστρεψαν, έστω και νοητά, στον Πόντο του παρελθόντος.

«Τα ποντιακά σωματεία της Ροδόπης, με αίσθημα ευθύνης και υπευθυνότητας, και με σύνθημά τους το μάθε με να μην ξεχνώ, αγωνίζονται για τη δικαίωση των αδικοχαμένων προγόνων μας, θύματα της γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού» σημείωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασουντα και το Γαρς» κ. Χρύσα Μαυρίδου, ενάντια στη λήθη, το τελευταίο στάδιο της γενοκτονίας.

Αυτό το κάνουν διαφυλάσσοντας την ιστορική μνήμη, και συμμετέχοντας με όποιο τρόπο μπορούν στον αγώνα για τη δικαίωση και την διεθνή αναγνώριση τόσο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, αλλά και όλων των χριστιανικών πληθυσμών της καθ’ ημάς Ανατολης.

Ο απώτερος στόχος του αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας από το Κεμαλικό καθεστώς χριστιανικών πληθυσμών Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων, είναι η πρόληψη και η αποτροπή ανάλογων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, γιατί τα παιδιά μας και το μέλλον τους δεν χωράει άλλες γενοκτονίες.

Κάλεσε δε όλο τον κόσμο να συ στρατευτεί απέναντί τους σε αυτό τον αγώνα, ώστε η ανθρωπότητα να μην ζήσει άλλες γενοκτονίες, που δυστυχώς ακόμα ταλανίζεται από τέτοια γεγονότα.

«Είμαστε εδώ διασώζουμε τη μνήμη, τη διαφυλάττουμε και προχωράμε με μπροστάρηδες πλέον τα νιάτα μας, γιατί αυτά θα είναι το μέλλον μας» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.