Κρατουν σταθερες τις τιμες των μασκων τα φαρμακεια της Ροδοπης

Η υποχρεωτικότητα χρήσης τους παντού δεν έφερε αυξήσεις, μέχρι στιγμής, παρά τις ελλείψεις σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης

Δεν βλέπει σημαντικές αλλαγές τιμής στις μάσκες προστασίας από τον κορωνοϊό, παρότι υπάρχει προσωρινά θέμα με τη διαθεσιμότητά τους μετά από τις τελευταίες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος, τουλάχιστον προς το παρόν.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» κάθε φορά που έχουμε αλλαγές όπως αυτή με τις μάσκες στα σούπερ μάρκετ, υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά αισχροκέρδειας, όμως δεν θα πρέπει να θεωρείται πως αυτές οι αυξήσεις γίνονται οριζόντια.

Τα φαρμακεία, σημείωσε, προμηθεύονται τις μάσκες κατά ένα 90% από τις φαρμακαποθήκες, οι οποίες με τη σειρά τους τις προμηθεύονται από πιστοποιημένες εταιρείες.

Μέχρι σήμερα, έχοντας έρθει σε επαφή τόσο με τις αποθήκες όσο και με συναδέρφους του, δεν έχει διαπιστώσει αυξήσεις στις τιμές, παρά το γεγονός ότι υπάρχει εξάντληση των αποθεμάτων.

Όμως ακόμα και στις νέες παραλαβές από τις εταιρείες και τις αποθήκες, επίσης δεν έχει φανεί κάποια αλλαγή τιμής, που θα αλλάξει μόνο αν αλλάξει και η χονδρική τιμή με την οποία τις αγοράζουν.

«Προς το παρόν εμείς ως φαρμακεία και εδώ, αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα, δεν έχουμε ακούσει οι αποθήκες μας να χρεώνουν περισσότερο» σημείωσε, και μόνο αν οι παραγωγοί και εισαγωγείς των μασκών, αλλάξουν την χονδρική τους, θα επηρεάσει τις δικές τους τιμές. «Σε καμία περίπτωση όμως από κάποιον συνάδελφο ή από κάποια αποθήκη αλλάζουν την τιμή» τόνισε.

Άλλωστε θεωρεί πως τα φαρμακεία, έχοντας μια ιδιαίτερη σχέση με τους ασθενείς και τους πελάτες τους, όχι μόνο δεν θα σκεφτούν αυτού του τύπου την κερδοσκοπία, αλλά και δύσκολα θα ανεβάσουν την τιμή τους, παρά μόνο αν η αύξηση της χονδρικής είναι σημαντική.

«Ανακοινώθηκαν ότι υπήρχαν κρούσματα αισχροκέρδειας. Ενημερωθήκατε αν υπάρχουν ονοματεπώνυμα; Συγκεκριμένα ποιοι είναι αυτοί που το έκαναν;» διερωτήθηκε, δείχνοντας τα ηλεκτρονικά καταστήματα, τα οποία για μια ακόμη φορά δείχνουν πόσο απρόσωπα και ευκαιριακά είναι, μπαίνοντας στη διαδικασία να βγάλουν λεφτά, με τους λίγους να χαλάνε όλη την εικόνα.

Όσο για την προσωρινή έλλειψη που δημιουργήθηκε, μετά τις ανακοινώσεις, και αυτή θεωρεί πως ομαλοποιείται, αφενός γιατί υπάρχει η εναλλακτική, με τις διπλές μάσκες, αλλά γιατί γίνονται παραλαβές και παραδόσεις από τις αποθήκες.

Έτσι τα αποθέματα των φαρμακείων που εξαντλήθηκαν από την Παρασκευή και μετά, πλέον τακτοποιούνται σε έναν βαθμό.

Αντίθετος στη λειτουργία φαρμακείων με διευρυμένο ωράριο στη Ροδόπη

«Άδικο» για τα εφημερεύοντα φαρμακεία

Η Ροδόπη, μέχρι σήμερα, ήταν μία από τις λίγες Περιφερειακές Ενότητες στη χώρα, όπου δεν λειτουργούν φαρμακεία με διευρυμένο ωράριο, που μπορούν δηλαδή να ανοίγουν πέρα του υποχρεωτικού 40ωρου ωραρίου.

Αυτό όμως φαίνεται πως θα αλλάξει από την καινούρια χρονιά, τουλάχιστον σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, «σπάζοντας» αυτή την παράδοση.

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα του διευρυμένου ωραρίου, ο κ. Τσαπέκος τόνισε πως ο κλάδος προσπαθεί να φέρει το ωράριο στην πρότερη κατάσταση, γιατί πλήττει  κυρίως τα εφημερεύοντα φαρμακεία.

«Όσοι διημερεύουν ή διανυκτερεύουν», σημείωσε, «είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τη διανυκτέρευση, και ακόμα και αν δεν μπορούν για σοβαρούς λόγους, γίνεται αλλαγή ώστε να υπάρχει τουλάχιστον ένα φαρμακείο ανοιχτό. Γιατί η πολιτεία δίνει μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι το φαρμακείο πρέπει να είναι ανοιχτό, να εξυπηρετήσει τα έκτακτα περιστατικά των ασθενών που χρειάζονται φάρμακα, κλπ.

Όμως με το διευρυμένο ωράριο, χρησιμοποιώντας αυτόν τον μνημονιακό νόμο, επιλέγει να ανοίγει και αυτός το απόγευμα σε μέρες που είναι κλειστά κανονικά τα φαρμακεία, ίσως και μόνο για τις δύο ώρες αιχμής, συνήθως  6-8».

Αυτό όπως εξήγησε «δημιουργεί πρόβλημα στα εφημερεύοντα τα οποία έχουν την υποχρέωση αν είναι ανοιχτά όλες τις ώρες, να πληρώνουν εργαζόμενους, υπερωρίες, ρεύμα κλπ,  και από την άλλη έρχεται ένας συνάδελφος να κανιβαλίσει αυτό το οποίο εμείς τους βάζουμε με υποχρέωση να κάνουν την εφημερία» συμπλήρωσε, κάτι που θεωρεί άδικο για αυτά τα φαρμακεία.

Μέχρι στιγμής, σημείωσε, δεν έχουμε τέτοια παραδείγματα στην περιοχή μας, αλλά όπως έχουν πληροφορηθεί, θα έχουμε μάλλον στις αρχές του χρόνου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.