Κρατησαν το εθιμο του «κλεψιματος» στους Προσκυνητες

Παρά την πανδημία, τήρησαν το έθιμο με ρίζες στην Ανατολική Θράκη, που λαμβάνει χώρα το βράδυ της πρώτης Παρασκευής των Χαιρετισμών

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τα παλικάρια του χωριού θυμήθηκαν το έθιμο που γινόταν την πρώτη Παρασκευή των Χαιρετισμών, παραμονή των Αγίων Θεοδώρων. Το έθιμο αυτό έχει ρίζες από την Ανατολική Θράκη.

Το βράδυ της Παρασκευής οι νέοι γυρνούσαν όλο το χωριό και έκλεβαν τα κάρα από τα σπίτια που είχαν ελεύθερα κορίτσια για παντρειά. Εκτός από κάρα έπαιρναν και γεωργικά μηχανήματα, αντικείμενα, ακόμη και πόρτες, γλάστρες κ.α.

Κάποιοι οικογενειάρχες δεν κοιμόντουσαν εκείνο το βράδυ αλλά ξαγρυπνούσαν, έτσι ώστε όταν έρθουν τα παλικάρια, να τα τρομάξουν και να μην προσπαθήσουν να τους κλέψουνε. Άλλοι πάλι παραφυλούσαν στις αυλές και τις αποθήκες, φωνάζοντας και πετώντας πέτρες και ξύλα. Αυτούς, οι νέοι, τους άφηναν για το τέλος, τα ξημερώματα, μήπως τυχόν είχαν αποκοιμηθεί για να είναι πιο εύκολο το κλέψιμο…

Το πρωί του Σαββάτου, της γιορτής των Αγίων Θεοδώρων, όλα αυτά τα κλεμμένα αντικείμενα ήταν συγκεντρωμένα στην πλατεία του χωριού. Οι πατεράδες των κοριτσιών πήγαιναν στην πλατεία για να πάρουν τα δικά τους πράγματα. Υπήρχαν κάποιοι όμως που πήγαιναν τα χαράματα για να μην τους δουν οι χωριανοί, γιατί το θεωρούσαν προσβολή.

Έτσι από αυτό το έθιμο πολύ πιθανόν να προέκυπταν και κάποιοι γάμοι…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.