Κρατειται ζωντανη η 300χρονη παραδοση κιλιμιων “Jirki”

Χάρη στην προσπάθεια γυναικών σε απομακρυσμένες περιοχές της Τουρκίας

Στα χωριά Μπασαράν και Μπολαγἀτς της επαρχίας Σιρνάκ, οι γυναίκες προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανά τα 300χρονα κιλίμια “Jirki”.

Η παράδοση, η οποία έχει περάσει από τη μητέρα στις κόρες για πολλά χρόνια με τα πολλά σχέδια της, συνεχίζει να διατηρείται στην περιοχή με τα εκπαιδευτήρια που ξεκίνησαν την λειτουργία τους στα χωριά Μπασαράν και Μπολαγἀτς.

Τα κιλίμια που κατασκευάζονται με διαφορετικά χρώματα και μοτίβα χρειάζονται ένα μήνα για να ολοκληρωθούν. Οι γυναίκες, οι οποίες προσπαθούν να τα υφαίνουν για μέρες ή και μήνες με τα παιδιά τους στα σπίτια ή στα εκπαιδευτήρια κάτω από δύσκολες συνθήκες σε χωριά όπου το πάχος του χιονιού φτάνει το ένα μέτρο το χειμώνα, συμβάλλουν επίσης στην οικιακή οικονομία.

«Θέλουμε να ζήσουμε και να διατηρήσουμε τον πολιτισμό μας, την ιστορία μας»

Η εκπαιδεύτρια Ασλιχάν Ουτζέ μαζί με 17 εκπαιδευόμενες της, πλέκουν κιλίμια σε ένα μονόφθαλμο δωμάτιο για μήνες.  Η ίδια τόνισε ότι η έναρξη λειτουργίας ενός μόνιμου εργαστηρίου στην περιοχή θα συμβάλει στην ανάπτυξη.

Αναφερόμενη στο γεγονός ότι συνεχίζουν την παράδοση της ύφανσης κιλιμιών για 20 χρόνια, ανέλυσε  τις δυσκολίες των κιλιμιών “Jirki”: «Το “Jirki” χρειάζεται ένα μήνα για να ολοκληρωθεί, απαιτεί πολλή εργασία. Θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανή την παράδοση στην περιοχή. Ο Νομάρχης Μπειτουσεμπάπ, αγοράζει τα κιλίμια μας, αλλά θέλουμε να παράγουμε και να πουλάμε περισσότερα. Εάν λειτουργήσει ένα εργαστήριο, μπορεί να έρθει περισσότερος κόσμος. Οι νέοι εδώ είναι έτοιμοι να εργαστούν όσο το δυνατόν περισσότερο».

Η εκπαιδευόμενη Αζιμέ Τεμέλ αναφέροντας ότι έμαθε αυτή τη δουλειά σε 3 μήνες εξήγησε πως «ερχόμαστε εδώ με τα παιδιά μας. Θέλουμε να ζήσουμε και να διατηρήσουμε τον πολιτισμό μας, την ιστορία μας, γιατί δεν υπάρχει άλλη δουλειά να κάνουμε. Έχουμε κάνει πολλά κιλίμια. Εάν δημιουργηθεί ένα μεγάλο εργαστήριο, θα έρθουν και άνθρωποι από τα γύρω χωριά. Βγάζουμε χρήματα και εμποδίζουμε να ξεχαστούν τα σχέδια αυτών των κιλιμιών».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.