«Κουρεμα» στις αδειες των αναπληρωτων εκπαιδευτικων

Έχει ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» στις τάξεις των εκπαιδευτικών, ενώ προκάλεσε παράλληλα εξαιρετικά δυσμενή εντύπωση στην κοινή γνώμη. Πρόκειται για την περιβόητη εγκύκλιο 155734/Δ1/ 10-12-2012 του Υπουργείου Παιδείας, που στάλθηκε πριν από λίγες μέρες στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, και η οποία καθορίζει το πλαίσιο χορήγησης αναρρωτικών αδειών και αδειών λόγω επιπλοκών κύησης (επαπειλούμενης κύησης) στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Στην εν λόγω εγκύκλιο προβλέπεται ότι όποιος αναπληρωτής εκπαιδευτικός παίρνει αναρρωτική άδεια πάνω από 15 ημέρες συνολικά, χάνει αφενός την εκπαιδευτική του προϋπηρεσία, παράλληλα δεν πληρώνεται, αλλά και «εφόσον ήθελε κριθεί ότι η περαιτέρω απουσία συνιστά σπουδαίο λόγο, που κατά τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας δικαιολογεί καταγγελία σύμβασης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, απολύεται! Επιπλέον, κάθε έγκυος αναπληρώτρια εκπαιδευτικός με επαπειλούμενη εγκυμοσύνη, που λαμβάνει αναρρωτική άνω των 15 ημερών, χάνει επίσης τη διδακτική της προϋπηρεσία, ευτυχώς όμως δε συμβαίνει το ίδιο με τη δουλειά της.

 

Ξεκινούν γενικές συνελεύσεις οι δάσκαλοι, προμηνύοντας κινητοποιήσεις

 

Τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών έχουν ήδη κινητοποιηθεί στο άκουσμα των παραπάνω προβλέψεων και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση οι δάσκαλοι αναζητούν τρόπους αντίδρασης, στο βαθμό που δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους προς το υπουργείο να αποσύρει τη συγκεκριμένη εγκύκλιο. Μάλιστα, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος κάλεσε τους συλλόγους-μέλη της να προχωρήσουν σε γενικές συνελεύσεις, αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα και μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα. Ακολούθως, στις αρχές Φεβρουαρίου, θα συνεδριάσει η Ολομέλεια των προέδρων, προκειμένου να αποφασίσει τις περαιτέρω κινήσεις του κλάδου, δίχως να αποκλείονται φυσικά τυχόν δυναμικές κινητοποιήσεις.

Γιώτα Βενετοπούλου «Συμμετοχή στη συνέλευση, για να ακουστεί η φωνή του κάθε συναδέλφου και η πρόταση που έχει να κάνει»

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, κ. Γιώτα Βενετοπούλου, κάλεσε τους συναδέλφους της στο νομό μας να συμμετέχουν όλοι στη γενική συνέλευση, η ημερομηνία της οποίας θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, άσχετα αν είναι σαββατοκύριακο ή απογευματινές ώρες. Όπως υπογράμμισε, στην ατζέντα των θεμάτων θα βρίσκονται όλα τα προβλήματα του κλάδου, τόσο αυτό που προέκυψε με τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, όσο και η αξιολόγηση που έχει αρχίσει η διαβούλευση με το Υπουργείο, αλλά και τα παλαιότερα προβλήματα, που δεν έχουν βρει λύσεις ούτε φαίνεται τέτοια άμεση προοπτική. «Είναι πράγματα τα οποία πρέπει να ακουστούν», τόνισε η κ. Βενετοπούλου, «να ακουστεί η φωνή του κάθε συναδέλφου, η πρόταση που έχει να κάνει, ώστε να μπορέσουμε στην Ολομέλεια των Προέδρων να μεταφέρουμε τις απόψεις, για να δούμε με ποιον τρόπο θα κινηθούμε, ώστε να λύσουμε τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουμε».

«Βαρβαρότητα και διαχωρισμός από την εγκύκλιο για τους αναπληρωτές»

Σε ό,τι αφορά τα δεδομένα, που προέκυψαν από την τελευταία εγκύκλιο για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, η κ. Βενετοπούλου έκανε λόγο για «βαρβαρότητα» και στάθηκε ιδιαίτερα στις προβλέψεις για την επαπειλούμενη κύηση των γυναικών, χαρακτηρίζοντας αδιανόητο να εφαρμόζεται κάτι τέτοιο σε μια δημοκρατική κοινωνία και σε μια χώρα, που πάσχει από υπογεννητικότητα. Επιπλέον, δεν παρέλειψε να προβάλει μια ακόμα ένσταση επί του περιεχομένου της εγκυκλίου, ένσταση που αφορά στον καταφανή διαχωρισμό των αναπληρωτών δασκάλων από τους συναδέλφους τους, που είναι μόνιμοι. «Ο μόνιμος εκπαιδευτικός έχει δικαίωμα να παίρνει πάνω από 15 μέρες άδεια και ο αναπληρωτής είναι δεύτερης κατηγορίας εκπαιδευτικός ή δεύτερης κατηγορίας εργαζόμενος;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Μετακινήσεις εκπαιδευτικών από σχολείο σε σχολείο, για να καλυφθούν ως ένα βαθμό τα κενά

Πάντως, πέρα από το θέμα της χορήγησης αδειών στους αναπληρωτές και αυτό της αξιολόγησης, που θα απασχολήσει τους εκπαιδευτικούς το αμέσως επόμενο διάστημα, καθημερινά πάγια προβλήματα, που παρότι βρισκόμαστε στα μέσα της σχολικής χρονιάς παραμένουν άλυτα, βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των ζητημάτων, που απασχολούν τον κλάδο. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι ακόμα και θέσεις εκπαιδευτικών σε σχολεία της Ροδόπης, δεν έχουν καλυφθεί ακόμα μέχρι σήμερα, παραπέμποντας σε ευτράπελες λύσεις και καταστάσεις. Όπως μας επιβεβαίωσε η κ. Βενετοπούλου, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχουν πράγματι ελλείψεις σε δασκάλους και νηπιαγωγούς, με τα κενά να εντοπίζονται τόσο σε μειονοτικά όσο και σε δημόσια σχολεία. Ενδεικτικό είναι μάλιστα ότι «για να μπορέσουν ως ένα βαθμό να καλυφθούν τα κενά, υπάρχουν και μετακινήσεις εκπαιδευτικών από σχολείο σε σχολείο, ώστε να μην υπάρχει κενό μόνο σε ένα σχολείο συνεχόμενα…».

«Κάποτε περιμέναμε λύσεις σιγά-σιγά, αλλά τώρα αν δεν κινητοποιηθούμε όλοι μαζί και ενωμένα, δε θα δούμε λύσεις»

«Έχουμε ζήσει ακόμα και αυτό στην Ελλάδα του 2013», σημείωσε η κ. Βενετοπούλου. «Όλα αυτά τα προβλήματα, που υπήρχαν στην εκπαίδευση, βλέπουμε ότι δεν έχουν λυθεί», επισήμανε. «Κάποτε περιμέναμε λύσεις σιγά-σιγά», συνέχισε, «αλλά τώρα βλέπουμε ότι αν δεν κινητοποιηθούμε όλοι μαζί και ενωμένα, δε θα δούμε λύσεις. Βλέπουμε ότι πάμε από το κακό στο χειρότερο και δε φταίνε κάποιοι, φταίμε όλοι. Και γι’ αυτό πρέπει όλοι μαζί να βάλουμε ένα χέρι για να μπορέσουμε να διορθώσουμε αυτά, που μέχρι τώρα κι εμείς οι ίδιοι στραβώσαμε. Τα παιδιά είναι τα μόνα, που επωμίζονται τα πάντα χωρίς να φταίνε. Γονείς και εκπαιδευτικοί πρέπει όλοι μαζί να βάλουμε ένα χέρι, ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε την κατάσταση».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.