Κορωνοιος: Τι ακολουθει του θετικου self-test

Απαντήσεις σε δημοφιλείς ερωτήσεις των ημερών από την παθολόγο Βούλα Ελευθεριάδου

Απαντήσεις σε δημοφιλή ερωτήματα για τον κορωνοϊό έδωσε το πρωί της Τρίτης μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η ιατρός- παθολόγος κ. Βούλα Ελευθεριάδου.

Καλεσμένη στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» η κ. Ελευθεριάδου απάντησε σε βασικά ερωτήματα που τίθενται τις τελευταίες ημέρες, κυρίως από νοσούντες πολίτες, και αφορούν στην τυπική διαδικασία που ακολουθείται της ανίχνευσης ενός κρούσματος, συζήτηση απαραίτητη δεδομένου ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που λόγω του όγκου των πρωτοκόλλων και ευρύτερα των πληροφοριών αναζητούν απαντήσεις στο διαδίκτυο.

Αυτό που τόνισε εξ αρχής η κ. Ελευθεριάδου είναι ότι από την παρουσία των πρώτων συμπτωμάτων πολύ δε περισσότερο εφόσον υπάρχει θετικό self test ο κάθε πολίτης θα πρέπει να απευθυνθεί στον προσωπικό του ιατρό, ούτως ώστε να του παράσχει τις κατάλληλες για την περίπτωσή του οδηγίες.

Καμία εγκυρότητα με το self test

Κληθείσα να απαντήσει στο βασικό ερώτημα του τι ακολουθεί του θετικού self test η ίδια εξήγησε πως ως διαδικασία δεν παρέχει καμία εγκυρότητα, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα θα πρέπει να επιβεβαιωθεί είτε με rapid είτε με PCR test. Το γεγονός αυτό θα πρέπει να προσεχθεί καθώς σύμφωνα και με την τελευταία οδηγία του Δεκεμβρίου το θετικό PCR test είναι απαραίτητο για τους ανεμβολίαστους και για την πιστοποίηση της νόσησης, ήτοι την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης, ενώ για τους πλήρως εμβολιασμένους αρκεί μετά τις τελευταίες αλλαγές το rapid test. Ερωτηθείσα για τις περιπτώσεις εμβολιασμένων πολιτών που νόσησαν λίγο πριν την πραγματοποίηση της αναμνηστικής δόσης η ίδια ξεκαθάρισε ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας που ανήκει σε αυτή την κατηγορία, τονίζοντας πως σε αυτές τις περιπτώσεις μεταθέτουν το προγραμματισμένο, εφόσον υπάρχει, ραντεβού σε διάστημα τριών μηνών από την νόσησή τους. Όπως εξήγησε χαρακτηριστικά «από την στιγμή που νόσησαν με κορωνοϊό δεν μπορούν κατευθείαν να πάνε για εμβολιασμό. Υπάρχει ένα περιθώριο τριών μηνών, το λεγόμενο διάστημα ανοσίας, το οποίο θα πρέπει να παρέλθει για να εμβολιαστούν».

Η περίοδος της καραντίνας για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς σύμφωνα με τα έως τώρα ισχύοντα πρωτόκολλα αγγίζει τις πέντε ημέρες, γεγονός για το οποίο  η ίδια εξέφρασε τις επιφυλάξεις της. «Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες οι ασυμπτωματικοί ασθενείς υποχρεούνται σε 5ήμερη καραντίνα που ιατρικά δεν ξέρω κατά πόσο είναι σωστό. Θεωρώ ότι ο χρόνος είναι λίγος, γιατί αυτή η νόσος μας έχει διδάξει ότι είναι απρόοπτη» σημείωσε εξηγώντας ωστόσο πως «σε κάθε περίπτωση ο θεράποντας ιατρός είναι αυτός που θα κρίνει κατά πόσο ένας πολίτης που νόσησε είναι έτοιμος να επανέλθει στην καθημερινότητά του».

Η κ.Ελευθεριάδου συνέστησε επαυξημένη προσοχή υπογραμμίζοντας ότι ο κορωνοϊός είναι ακόμα απροσδιόριστος και εξελίξιμος, εξηγώντας πως «αυτό που πρέπει να μας μείνει και αυτό που λέμε και εμείς στους ασθενείς μας είναι να προσέχουν και εφόσον νοσήσουν να παρακολουθούν την πορεία τους συχνά, με οξύμετρο, με θερμομέτρηση και εφόσον δουν ότι κάτι δεν πάει καλά με άμεση επικοινωνία με τον γιατρό τους».

Ερωτηθείσα σε σχέση με τις προβλέψεις αποκλιμάκωσης της μετάλλαξης Όμικρον εντός του Ιανουαρίου η ίδια απέφυγε να σχολιάσει, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθηση ότι μέχρι την προσεχή Άνοιξη θα υπάρχουν αυξημένα κρούσματα, τα οποία με τον συνδυασμό εμβολίου και νόσησης θα καταφέρουν να χτίσουν ένα καλός τείχος ανοσίας ώστε να «βαδίσουμε» σε ένα πιο ομαλό Καλοκαίρι και Φθινόπωρο.

Η ίδια θέλησε να ευχηθεί Καλή Χρονιά σε όλον τον κόσμο, προτάσσοντας την υγεία αλλά και την ανάγκη της επιστροφής στη δημιουργικότητα.

Σχεδόν 800 εμβολιασμούς κατ’ οίκον

Η κ.Ελευθεριάδου είναι μια εκ των δύο ιδιωτών γιατρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατ’ οίκον του Υπουργείου Υγείας. Από την έναρξη του προγράμματος έως και σήμερα όπως εξήγησε έχει προβεί σε σχεδόν 800 κατ’ οίκον εμβολιασμούς σε συμπολίτες μας που αδυνατούν να επισκεφθούν τα εμβολιαστικά κέντρα. Η ανακοίνωση των νέων μέτρων έφερε μεγαλύτερη ζήτηση στα ραντεβού εμβολιασμού, γεγονός που και η ίδια χαρακτήρισε αισιόδοξο.

Θέλησε μάλιστα να εξάρει την σημασία του προγράμματος εμβολιασμού κατ’ οίκον εξηγώντας πως σε πολλές των περιπτώσεων υπήρχαν πολίτες που δεν μπορούσαν να κάνουν το εμβόλιο για καθαρά ρεαλιστικούς λόγους όπως η μη δυνατότητα μετακίνησης. «Έχω πάει σε απομακρυσμένες περιοχές, σε ορεινά χωριά του νομού Ροδόπης, που οι άνθρωποι πραγματικά με υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά, για να μπορέσουν να προστατευθούν από τον κορωνοϊό, γιατί πολλές φορές μπορεί να θεωρούμε ότι είναι απομακρυσμένες περιοχές ή ίσως ότι δεν κινδυνεύουν, αλλά πολλά από αυτά τα χωριά έχουν πληγεί ήδη. Αναφέρω χαρακτηριστικά τις περιοχές στο Αγίασμα, που είχαν πολλά θύματα πέρυσι από τον κορωνοϊό» ανέφερε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.