Κοντονης: Ενδεχομενως να δικαστουν στην Ελλαδα οι Τουρκοι στρατιωτικοι

«Αιχμές» από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για την αίτηση ακύρωσης

Νέα διάσταση στην υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών έδωσε σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Όπως είπε, το ενδεχόμενο να δικαστούν στη χώρα μας οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί οι οποίοι έφτασαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα μελετά η κυβέρνηση στην περίπτωση που ζητηθεί από την Τουρκία.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου απαντώντας σε σχετική ερώτηση εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει η δυνατότητα εκ του νόμου οι οκτώ Τούρκοι να δικαστούν στην Ελλάδα για τα αδικήματα που φέρονται να τέλεσαν στην αλλοδαπή.

«Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι πρέπει να έχουν μια δίκαιη δίκη. Μελετάται η δυνατότητα να δικαστούν στην Ελλάδα για αδικήματα που έχουν τελεστεί στην αλλοδαπή, σύμφωνα με το άρθρο 8 του ποινικού κώδικα (σ.σ που επιγράφεται εγκλήματα στην αλλοδαπή μπορούν να τιμωρούνται κατά τους ελληνικούς νόμους).Το θέμα της έκδοσης έχει οριστικά κλείσει . Είναι απολύτως σεβαστή από όλους μας η απόφαση του Αρείου Πάγου. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι νομικοί κύκλοι το επαναφέρουν. Η υπόθεση είναι στη δικαιοσύνη . Πολλή φασαρία για το τίποτα» υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης. 

Θέση για την υπόθεση ασύλου του Τούρκου στρατιωτικού από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου  

Την ίδια ώρα η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου λαμβάνει θέση στο θέμα της χορήγησης ασύλου σε έναν από τους Τούρκους στρατιωτικούς και την αίτηση ακυρώσεως εκ μέρους της κυβέρνησης επισημαίνοντας πως «ανεξαρτήτως των πολιτικών ή διπλωματικών σκοπιμοτήτων που πιθανώς εξυπηρετεί η κίνηση αυτή και οι οποίες δεν συνάδουν με μια πολιτική προσήλωσης στον στόχο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είμαστε βέβαιοι ότι η διοικητική δικαιοσύνη θα αποφασίσει ανεπηρέαστη για την τύχη του συγκεκριμένου αιτούντος άσυλο.
 
Παράλληλα υπενθυμίζει ότι «η συμμετοχή ή μη των οχτώ στρατιωτικών στο αποτυχημένο πραξικόπημα κατά της εκλεγμένης κυβέρνησης Ερντογάν (εφόσον σε κάθε περίπτωση δεν τους αποδίδεται η διάπραξη σοβαρών μη πολιτικών εγκλημάτων κατά την εξέλιξή του) είναι αδιάφορη όσον αφορά το ζήτημα της παροχής καθεστώτος διεθνούς προστασίας τους στη χώρα μας» για να υπογραμμίσει πως «το κρίσιμο εν προκειμένω ζήτημα, αυτό που πρέπει να απασχολεί κάθε πολίτη, είναι η κατάσταση του κράτους δικαίου στην Τουρκία σήμερα, κατάσταση η οποία, σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, δεν προσφέρει κανένα εχέγγυο δίκαιης δίκης και σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των διωκόμενων ως αντικαθεστωτικών».

«Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου θα συνεχίσει να υποστηρίζει έμπρακτα όλους τους Τούρκους πολίτες οι οποίοι, διωκόμενοι για τις πολιτικές πεποιθήσεις τους, ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας και δηλώνει την πρόθεσή της να παρέμβει, αν κριθεί αναγκαίο, στην ανοιγείσα δίκη, προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα αναγνωριστεί πως η Τουρκία δεν αποτελεί αυτή τη στιγμή ασφαλή χώρα καταγωγής για όσους υφίστανται διώξεις λόγω της (πραγματικής ή υποτιθέμενης) αντίθεσής τους στο υπάρχον πολιτικό καθεστώς» καταλήγει η ανακοίνωση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.