Κοντα στο μεγαλο deal με βραζιλιανικο ομιλο η ΕΒΖ

Μια συνεργασία που υπόσχεται επένδυση «μαμούθ»

Θέμα λίγων εβδομάδων, αν όχι ημερών, είναι η υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και σε όμιλο εταιριών με έδρα τη Βραζιλία, που εκδήλωσε ενδιαφέρον να επενδύσει στη χώρα μας. Την είδηση αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ, κ. Δημήτρης Γιαννακίδης, με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προϊδεάζοντας για μία επένδυση «μαμούθ», που ίσως και να ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ.
 
Ο κ. Γιαννακίδης έκανε γνωστό ότι τεχνικό κλιμάκιο του βραζιλιάνικου ομίλου βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα και επιθεωρεί τις εγκαταστάσεις της ΕΒΖ. «Οι πρώτες εντυπώσεις του τεχνικού κλιμακίου είναι άκρως θετικές», σημείωσε, για να επισημάνει πως «προς το παρόν έχουν επισκεφθεί το εργοστάσιο της ΕΒΖ στις Σέρρες και εντός των επόμενων ημερών θα βρεθούν σε Πλατύ και Ημαθία, ενώ εντός του Οκτωβρίου θα μεταβούν και στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Βιομηχανίας στη Σερβία». «Στόχος των ξένων είναι να επενδύσουν ακόμα και παραπάνω από 50 εκατ. ευρώ στην ΕΒΖ», αποκάλυψε ο κ. Γιαννακίδης, «αφού στα πλάνα τους είναι και η μετατροπή κάποιων εργοστασίων σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης».
 
Με τη συνεργασία των δύο πλευρών, που αναμένεται αρχικά να είναι πενταετούς διάρκειας, η ΕΒΖ καλείται να λειτουργήσει και ως ενδιάμεσος μεταποιητικός σταθμός για λογαριασμό του ξένου ομίλου, που θα «στέλνει σε εμάς ποσότητες ακατέργαστης ζάχαρης, εμείς θα τη μετατρέπουμε σε λευκή κρυσταλλική και στη συνέχεια θα εξάγεται και στη Ρωσία, όπου έχουν συμφωνία για εξαγωγή 3 εκατ. τόνων ζάχαρης», όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ. Επισήμανε δε, ότι «η συμφωνία αυτή θα δώσει άλλον αέρα στην βιομηχανία, αφού θα δουλεύουμε οκτώ μήνες το χρόνο, έχοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα να ασχοληθούμε και με τα εγχώρια τεύτλα, που ευχόμαστε να πολλαπλασιαστούν».
 
 

Πέτρος Χασανίδης
 
«Είναι κάτι πολύ μεγάλο και πολύ σημαντικό, που θα ωφελήσει σίγουρα την ΕΒΖ, την εθνική οικονομία ευρύτερα αλλά και την τοπική οικονομία ειδικότερα»

Ο «ΠτΘ» επικοινώνησε με τον κ. Πέτρο Χασανίδη, μέλος της διοίκησης της ΕΒΖ από την Ορεστιάδα, ο οποίος επιβεβαίωσε την εν λόγω θετική προοπτική που ανοίγεται για την άλλοτε κραταιά Βιομηχανία, που έως πρόσφατα διέγραφε τροχιά κατάρρευσης, με προορισμό τη διάλυση.  «Είναι κάτι πολύ μεγάλο και πολύ σημαντικό, που θα ωφελήσει σίγουρα την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, την εθνική οικονομία ευρύτερα αλλά και την τοπική οικονομία ειδικότερα», σχολίασε, «και πιστεύω ότι σύντομα θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να κάνουμε ανακοινώσεις». Ενόψει της οριστικοποίησης της συμφωνίας, που την τοποθέτησε χρονικά όχι μακρύτερα από τις 15 ημέρες, δε θέλησε να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες, συστήνοντας να κάνουμε όλοι υπομονή, μέχρι να τελειώσουν θετικά οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.
 

Ο καιρός «υπονόμευσε» την παραγωγή τεύτλων κατά την κρίσιμη για την ΕΒΖ φετινή χρονιά

Ένα στοίχημα του εγχειρήματος για την επανεκκίνηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης είναι η συγκέντρωση ικανών ποσοτήτων τεύτλων από την τρέχουσα καλλιεργητική σεζόν, ώστε τα εργοστάσια τα έχουν αντικείμενο παραγωγής από το προσεχές φθινόπωρο. Οι καιρικές συνθήκες κάθε άλλο παρά ευνοϊκές αποδείχτηκαν προς την κατεύθυνση αυτή  κατά την κρίσιμη για την ΕΒΖ φετινή χρονιά, όμως ο κ. Χασανίδης εξέφρασε την ελπίδα ο τελικός όγκος της παραγωγής τεύτλων να είναι ικανοποιητικός και να μην επηρεάσει αρνητικά την προγραμματιζόμενη λειτουργία των μονάδων της Βιομηχανίας. «Ο καιρός φέτος σε καμία περίπτωση δεν ήταν σύμμαχος των τευτλοπαραγωγών», σημείωσε, εξηγώντας πως «όταν χρειάστηκε να μην έχουμε βροχές, δηλαδή στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης, δυστυχώς είχαμε συνεχείς βροχοπτώσεις και πλημμύρες, που δημιούργησαν απίστευτο πρόβλημα στη σπορά». «Όταν τους καλοκαιρινούς μήνες χρειάστηκαν βροχοπτώσεις, έστω και λίγες, για να ενισχυθούν οι καλλιέργειες, τότε είχαμε ξηρασία», συμπλήρωσε. «Ας ελπίσουμε ότι δε θα μας δημιουργήσει προβλήματα κατά τη διάρκεια της περιόδου συγκομιδής», προσέθεσε, για να παρατηρήσει ότι «επειδή είναι όψιμη φέτος η καλλιέργεια, δεν μας επιτρέπεται προς το παρόν να έχουμε κάποια συγκεκριμένη εκτίμηση για την παραγωγή, καθώς έχουμε μπροστά μας δύο γεμάτους μήνες». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.