Κωνσταντινουπολη: Κερδιζουν τα προς το ζην βγαζοντας περπατημα τα σκυλια

Φοιτητές βρίσκουν δουλειά μέσα από εφαρμογή που δημιούργησαν 6 φίλοι

6 φίλοι, που παρέχουν εκπαίδευση στους φοιτητές «περιπατητές σκύλων» με την ψηφιακή εφαρμογή που έχουν δημιουργήσει, έχουν προσφέρει θέσεις εργασίας σε περισσότερους από 6 χιλιάδες φοιτητές μέχρι στιγμής.

Εκπαιδεύουν τους φοιτητές για στιγμές που οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να τους φροντίσουν και προσφέρουν ευκαιρίες εργασίας. Προσφέροντας υπηρεσίες για τους φιλόζωους, ο Ομέρ Τζαν Ντεντέ και οι 5 φίλοι του σπεύδουν να βοηθήσουν τους ιδιοκτήτες σκύλων με την πρωτοβουλία τους.

Οι νέοι που υποβάλλουν αίτηση για να γίνουν «περιπατητές σκύλων» εκπαιδεύονται για τα βασικά θέματα όπως τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Όσοι έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευση, ως «περιπατητής σκυλιών», με άλλα λόγια, “walker”, προσφέρουν υπηρεσίες βόλτας και περιποίησης σκύλων. Βγάζουν χρήματα ωριαία ή καθημερινά σύμφωνα με αιτήματα που λαμβάνονται από τους ιδιοκτήτες μέσω της εφαρμογής στην περιοχή όπου ζουν. 

Ένας από τους ιδιοκτήτες του έργου, ο Ομέρ Τζαν Ντεντέ, δήλωσε ότι οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους είναι φοιτητές και το αίτημα φροντίδας των σκυλιών προέρχεται περισσότερο από τις περιοχές Καντικιόϊ, Μπεσίκτας και Σίσλι.

Εξηγώντας ότι το έργο ξεκίνησε πιλοτικά το 2019, επεσήμανε πως «θέλαμε να δούμε πώς θα γινόταν βόλτα με τα σκυλιά και αναρωτηθήκαμε “Τι περιμένουμε από κάποιον που φροντίζει το σκυλί μας;” και αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα. Στην πράξη, έχουμε προσθέσει 6.500 φοιτητές στο σύστημά μας μέχρι στιγμής και έχουμε εξυπηρετήσει 3.500 ιδιοκτήτες σκύλων. Μπορεί να είναι πιο έντονη η κίνηση κατά τις εορταστικές περιόδους και τους καλοκαιρινούς μήνες».

Σύμφωνα με τον ίδιο ο επόμενος στόχος τους είναι να επεκταθούν στην Άγκυρα και τη Σμύρνη και ο Ντεντέ δήλωσε ότι σχεδιάζουν επίσης να παρέχουν υπηρεσίες σε διαφορετικά κατοικίδια ζώα.

Ο φοιτητής και «περιπατητής σκυλιών» Γιασήν Γιετισκαπάν δήλωσε ότι συνήθως περπατά στην παραλία με το δικό του σκυλί. Εξηγώντας ότι ερεύνησε εάν θα υπήρχε ουσιαστικό χρηματικό όφελος από αυτήν ανέφερε πως «έκανα αίτηση επειδή αγαπάω τα σκυλιά και το περπάτημα. Κερδίζω τα προς το ζην μου τόσο ως “περιπατητής” όσο και κάνοντας τη δουλειά που αγαπώ».

Ταυτόχρονα, ένας άλλος φοιτητής, o Ενές Οζτουρκ δήλωσε επίσης ότι σκέφτεται να κάνει αυτή τη δουλειά επειδή αγαπά πολύ τα σκυλιά. «Βρίσκω πραγματικά πολλή ηρεμία όταν είμαι με τα σκυλιά. Δεν μπορώ να μένω στάσιμος, μου αρέσει να περπατώ στη φύση με τα ζώα. Βγαίνουμε για βόλτα κατά τη διάρκεια της ημέρας και μερικές φορές παίζουμε παιχνίδια με την μπάλα» δήλωσε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.