Κομβος η Θρακη σε ενα ενεργειακο κοσμο που αλλαζει

Κόμβο ακαδημαϊκής έρευνας σε θέματα ενέργειας θέλουν να κάνουν την Θράκη οι συντελεστές του μεταπτυχιακού «Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο της Ενέργειας» της Νομικής σχολής του ΔΠΘ

Ο διακαής πόθος να μετατραπεί η Θράκη σε κόμβο ακαδημαϊκής έρευνας σε θέματα ενέργειας, την ίδια στιγμή που γίνεται ενεργειακός κόμβος με το πέρασμα πολλαπλών αγωγών από αυτή, εκφράστηκε κατά τη διάρκεια της επιστημονικής ημερίδας με τίτλο «Η Ενέργεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη: Πτυχές Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου» που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ιδρύματος Παπανικολάου την Πέμπτη 12 Μαΐου.
Η Ημερίδα πραγματοποιείται με την ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού  «Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο της Ενέργειας», το οποίο ασχολείται ακριβώς με το διεθνές περιβάλλον της ενέργειας και πώς αυτό επηρεάζει και τη χώρα μας. 
 

Μιχάλης Χρυσομάλλης «Το ακαδημαϊκό αποτέλεσμα νομίζω ότι είναι καλό για πρώτη χρονιά»

Η ημερίδα και το μεταπτυχιακό είναι αλληλένδετα, σημείωσε ο υπεύθυνος του μεταπτυχιακού κ. Μιχάλης Χρυσομάλλης, Αν. καθηγητής Δικαίου της ΕΕ Νομικής Σχολής ΔΠΘ, τονίζοντας πως το μεταπτυχιακό, που τώρα ολοκληρώνει τον πρώτο κύκλο των φοιτητών, είναι μοναδικό στην Ελλάδα και εντελώς πρωτοποριακό, έχει δύο σκοπούς: να δει πράγματα που δεν πρόλαβαν ή δεν μπόρεσαν να καλύψουν στο μεταπτυχιακό, και να αποτελέσει μια δράση διάχυσης της γνώσης προς τον κόσμο που δεν είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τα μαθήματα του μεταπτυχιακού.

Το μεταπτυχιακό, σημείωσε είναι εξαιρετικά δημοφιλές μιας και φέτος που ξεκίνησε, ενώ είχε πρόβλεψη αρχικά για 30 φοιτητές, οι αιτήσεις υπερέβησαν τις 100 για αυτό και τελικά οι μεταπτυχιακοί φοιτητές ανήλθαν στους 40 ενώ για την επόμενη χρονιά όπως σημείωσε ο κ. Χρυσομάλλης η απόφαση θα τροποποιηθεί ώστε στο μεταπτυχιακό να εισαχθούν 50 φοιτητές.
 
Το πρόγραμμα είναι εξαιρετικά εντατικό, γίνεται Παρασκευή και Σάββατο, και την πρώτη χρονιά κύλησε καλά, επιδεικνύοντας εξωστρέφεια με πάνω από 20 εισηγητές, ανθρώπους της αγοράς, φορέων και θεσμών από την ΕΕ.
«Το ακαδημαϊκό αποτέλεσμα, που θα κριθεί και με την ολοκλήρωση των διπλωματικών εργασιών, νομίζω ότι είναι καλό για πρώτη χρονιά» τόνισε, παρά τις δυσλειτουργίες και τα απρόοπτα που συνέβησαν στο μεταξύ.
 
Φιλοδοξία των ιθυνόντων, όπως τόνισε ο κ. Χρυσομάλλης, η Θράκη να αποτελέσει ένα κόμβο ακαδημαϊκής έρευνας και μελέτης των θεμάτων της ενέργειας, δίπλα στο γεγονός ότι λόγω της γεωγραφικής της θέσης είναι ενεργειακός κόμβος.
 
Άλλωστε από την περιοχή περνά ήδη ένας αγωγός φυσικού αερίου, ενώ θα προστεθεί σύντομα ο TAP, ο IGB αλλά και οι θαλάσσιες εξέδρες LNG και οι ίδιοι ως νομικοί μπορούν να γίνουν κόμβος μελέτης και έρευνας των θεμάτων της ενέργειας σε νομικό επίπεδο, να συμβάλλουν δηλαδή ώστε η έννοια κόμβος να είναι ολοκληρωμένη, τόσο από την τεχνική του σκοπιά όσο και από την επιστημονική του πλευρά.
 
Άλλωστε υπάρχουν και άλλα πανεπιστημιακά τμήματα στην περιοχή που ασχολούνται με την ενέργεια, όπως το πολυτεχνείο και το τμήμα οικονομικών σπουδών. Οι αγωγοί όμως, παρόλο που είναι ένα τεχνικό θέμα, πριν περάσουν έρχονται οι νομικοί, οι οποίοι κάνουν διεθνείς διεργασίες για τη συμφωνία μεταξύτου παρόχου τον ενεργειακού πόρου, του δέκτη και αυτού που θα προσφέρει τη διέλευση. Για αυτό και κατά την ημερίδα συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τα αντίμετρα σε περίπτωση διαφωνιών και η άντληση ενεργειακών πόρων από τις ΑΟΖ. 

Γρηγόριος-Ευάγγελος Καλαβρός «Είμαστε στην εποχή που η ενέργεια καθορίζει τις στρατηγικές σε παγκόσμιο επίπεδο»


Ένας από τους συμμετέχοντες στην ημερίδα ήταν ο ομότιμος καθηγητής του ΔΠΘ Γρηγόριος-Ευάγγελος Καλαβρός, ο οποίος επισήμανε πως η ολοκλήρωση του πρώτου έτους του μεταπτυχιακού συμπίπτει με την ολοκλήρωση της προεργασίας για την έναρξη κατασκευής του TAP, του αγωγού που θα μεταφέρει αέριο που προέρχεται από το Αζερμπαϊτζάν στα ευρωπαϊκά δίκτυα αερίου, δίνοντας στην περιοχή μας ένα τεράστιο γεωπολιτικό και γεωοικονομικό πλεονέκτημα. «Είμαστε στην εποχή που η ενέργεια καθορίζει τις στρατηγικές σε παγκόσμιο επίπεδο στην εξωτερική πολιτική των κρατών και αυτό δικαιώνει την επιλογή μας να κάνουμε ένα ειδικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα με αυτό τον τίτλο» παρατήρησε χαρακτηριστικά ο ίδιος. 

Μαρία Γραβουνέλη «Η προσπάθεια που γίνεται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι μια μείζον επένδυση»


Για ένα θέμα το οποίο απασχολεί και την περιοχή μας, με τις σχεδιαζόμενες εγκαταστάσεις υγροποιημένου αερίου (LNG) σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα, μίλησε η κ. Μαρία Γραβουνέλη, Επίκουρη καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου Νομικής σχολής ΕΚΠΑ στην εισήγησή της «Ενεργειακές Εγκαταστάσεις στη Θάλασσα». Η κ. Γραβουνέλη διδάσκει διεθνές δίκαιο στην ενέργεια, και μόλις ολοκλήρωσε ένα μείζον ερευνητικό πρόγραμμα που είχε σχέση με την ενέργεια στη θάλασσα, με μια ομάδα πέντε μεταπτυχιακών φοιτητών και πέντε μεταδιδακτόρων-ερευνητών, με τα αποτελέσματα να εκδίδονται αν όλα πάνε καλά μέχρι το τέλος του έτους.
 
Όπως σημείωσε στην περίπτωση των σταθμών LNG, η αποθήκευση του φυσικού αερίου απαιτεί εξαιρετική προσπάθεια και πολύ μεγάλη δαπάνη, γιατί πρέπει να υγροποιηθεί, να συμπιεστεί και στη συνέχεια, για να χρησιμοποιηθεί, να αποϋγροποιηθεί και να αποσυμπιεστεί,.

«Η προσπάθεια που γίνεται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι μια μείζον επένδυση, η οποία όταν και εάν ευοδωθεί, θα είναι μια πολύ σημαντική προσφορά στην ενεργειακή υποδομή του τόπου και όχι μόνο» σημείωσε, τονίζοντας πως η αποθηκευτική εγκατάσταση στην Αλεξανδρούπολη βασίζεται σε ένα παλιό πλοίο, το οποίο θα είναι αγκυροβολημένο.
 
Όσο για τα ζητήματα ασφάλειας, η κ. Γραβουνέλη θεωρεί πως τόσο ζητήματα ρύπανσης, όσο και άλλων προβλημάτων, που ηγέρθησαν από τις τοπικές κοινωνίες για τη λειτουργία των σταθμών LNG στην περιοχή, μπορούν να προέλθουν μόνο από καταστροφές, -όπως άμα συμβεί μια έκρηξη ή κάτι ανάλογο- όμως οι εγκαταστάσεις αυτές είναι εξαιρετικά ασφαλείς και πρέπει να υπάρχει μια πλήρης διάλυση όλων των συστημάτων για να συμβούν τέτοια φαινόμενα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.