Κομοτηνη: Ζητουν επιπλεον μετρα προστασιας στην Ειδικη Αγωγη

Κινητοποίηση εκπαιδευτικών ώστε να ληφθούν μέτρα για την προστασία όλων των εμπλεκόμενων

Να υπάρξει άμεσα μέριμνα τόσο για τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών, όσο και την γενικότερη ενίσχυση της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, που συνεχίζει να λειτουργεί και σήμερα, ζήτησαν το πρωί της Πέμπτης οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Ροδόπη, με συμβολική κινητοποίηση έξω από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Να σημειωθεί πως στην περιοχή μας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση έχουμε το ειδικό σχολείο Κομοτηνής, το οποίο έχει περίπου 20 άτομα προσωπικό, αλλά υπάρχουν και οι εκπαιδευτικοί στα τμήματα ένταξης των σχολείων, καθώς και οι εκπαιδευτικοί παράλληλης στήριξης, που πραγματοποιούν εξ αποστάσεως διδασκαλία, η οποία όμως έχει τα ίδια προβλήματα με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στη γενική εκπαίδευση.

Μάλιστα κατά τη διαμαρτυρία τονίστηκε πως παρά το γεγονός ότι ανακοινώθηκε πως θα δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών, οι ημερομηνίες που τους δόθηκαν είναι στα τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου, όταν και η εκπαιδευτική διαδικασία θα βαίνει προς το τέλος της.

Καμία μέριμνα παρά τις ανακοινώσεις

Η συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας αφορά τα ζητήματα που έχουν προκύψει με την πανδημία και τα σχολεία ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης εξήγησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Στέφανος Μακρυγιάννης. Οι δομές αυτές, σημείωσε, συνεχίζουν να λειτουργούν, με διαφορετικές συνθήκες από τα υπόλοιπα σχολεία, γιατί είναι διαφορικές και οι ανάγκες μαθητών και μαθητριών που φοιτούν σε αυτά.

Ο τοπικός Σύλλογος, καθώς και η Ομοσπονδία τους έχουν συγκεκριμένα αιτήματα, τα οποία έχουν εκφραστεί πολλές φορές, δεν έχουν όμως ικανοποιηθεί. Μεταξύ αυτών, είναι να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, που λειτουργούν χωρίς μάσκες, λόγω των ειδικών συνθηκών των παιδιών.

Επίσης ζητούν να πραγματοποιούνται μαζικά, περιοδικά τεστ σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, ώστε να ελέγχεται η διασπορά, και σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος να γίνονται οι αναγκαίες ιχνηλατήσεις και να λαμβάνεται μέριμνα για τη φροντίδα των πασχόντων.

Οι εκπαιδευτικοί θεωρούν δε πως θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού στην κατεύθυνση της μείωσης του αριθμού των μαθητών ανά ομάδα και της τήρησης όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Επίσης θα πρέπει να γίνεται αυστηρός έλεγχος από την Περιφέρεια για το εάν τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα στη μεταφορά των μαθητών, καθώς και την αύξηση των δρομολογίων ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος.

Για όσους μαθητές αναστέλλεται η εκπαιδευτική διαδικασία είτε λόγω αναστολής λειτουργίας του σχολείου, είτε λόγω σοβαρών προβλημάτων, σημείωσε ο κ. Μακρυγιάννης, πιστεύουν πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σταματήσουν, με ευθύνη του Υπουργείου, οι αναγκαίες δωρεάν επιστημονικές παρεμβάσεις.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου τόνισε πως παρά τις ανακοινώσεις του Υπουργείου, βλέπουν τρομερές καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, γιατί ενώ κλήθηκαν οι εκπαιδευτικοί της ειδικής αγωγής να εμβολιαστούν, αυτό θα γίνει στο τέλος Απριλίου και τα μέσα Μαΐου, όταν η σχολική χρονιά θα έχει σχεδόν τελειώσει.

«Αυτά κατά τη γνώμη μας είναι δείγματα ίσως και εγκληματικής αδιαφορίας» ανέφερε, φέρνοντας ως παράδειγμα το ειδικό σχολείο της Κομοτηνής, που δύο φορές έκλεισε λόγω κορωνοϊού. «Συνεχίζουμε και διεκδικούμε ανοιχτά και ασφαλή όλα τα σχολεία, Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης, ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς πρόβλημα η διαδικασία σε αυτά» επεσήμανε.

Συνεχίζουν τη λειτουργία τους χωρίς επιπλέον μέτρα προστασίας

Στο Ειδικό Σχολείο Κομοτηνής απασχολείται ο κ. Νίκος Χουλιάρας μέλος του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, που θεωρεί πως η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, παρουσιάζουν μια ιδανική εικόνα για τα σχολεία της χώρας μας, η οποία προφανώς είναι στρεβλή.

Παρόλο που λόγω της πανδημίας η γενική εκπαίδευση έχει κλείσει σε όλη την Ελλάδα, τα ειδικά σχολεία συνεχίζουν να λειτουργούν, χωρίς όμως κατά τον ίδιο να έχει ληφθεί κανένα μέτρο προστασίας όσο αφορά τους εκπαιδευτικούς.

Έτσι δεν πραγματοποιούνται τεστ, δεν έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί, παρόλο που έντεχνα παρουσιάστηκε πως θα προταχθούν οι εκπαιδευτικοί των σχολείων, ενώ δεν μειώθηκε και ο αριθμός των μαθητών στις τάξεις.

Την ίδια ώρα εκπαιδευτικοί που λαμβάνουν άδειες ειδικού σκοπού, δεν αναπληρώνονται με εκπαιδευτικούς στα σχολεία, κάτι που ισχύει και στο σχολείο τους στην Κομοτηνή, ενώ παράλληλα υπάρχουν ελλείψεις σε ειδικό βοηθητικό προσωπικό.

«Δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο, δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες, και είμαστε εκτεθειμένοι αυτή τη στιγμή. Οι εκπαιδευτικοί αυτών των σχολείων, προσπαθούμε και καταβάλλουμε το καλύτερο δυνατό, ώστε να παρέχουμε τα μέγιστα» ανέφερε, για να προσθέσει πως απεναντίας η πολιτεία κουνάει το δάχτυλο και μιλά για την ατομική ευθύνη, χωρίς να αναλαμβάνει τις δικές της ευθύνες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.