Κομοτηνη: Στα κρατητηρια και οχι στις φυλακες συνεχιζουν να κρατουνται καταδικοι

Προαναγγέλλουν προσφυγή στη Δικαιοσύνη οι ενώσεις Αστυνομικών Ροδόπης, Ξάνθης και Καβάλας

Την κατά παράβαση των σχετικών νόμων πρακτική της κράτησης υπόδικων και καταδικασμένων στα κρατητήρια των Αστυνομικών Διευθύνσεων Ροδόπης, Ξάνθης και Καβάλας θίγουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι τρεις οικίες Ενώσεις Αστυνομικών. Πρόκειται για πρακτική που και κατά το παρελθόν έχουν αναδείξει τα τρία συνδικαλιστικά σωματεία, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει επέλθει η νομιμότητα. Αιτία για αυτή την πρακτική είναι η υπερπληρότητα των Φυλακών Κομοτηνής που δεν μπορούν να δεχτούν άλλους κρατουμένους.

«Οι Φυλακές Κομοτηνής δηλώνουν πληρότητα, αλλά σε ίδια και χειρότερη κατάσταση από θέμα αριθμού φιλοξενούμενων κρατουμένων είναι και τα αστυνομικά μας κρατητήρια!» τονίζουν σε έγγραφο που απέστειλαν προς την πολιτική και φυσική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη καθώς και την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης οι τρεις ενώσεις αστυνομικών και σπεύδουν να συμπληρώσουν πως «δυστυχώς όμως, παρότι οι Διοικητές των εν λόγω Αστυνομικών Υπηρεσιών μας, συνεχώς ενημερώνουν εγγράφως την Εισαγγελία Εφετών Θράκης για την υπερπληρότητα των κρατητηρίων μας, την αδυναμία μας να φιλοξενήσουμε – για τόσο μεγάλα χρονικά διαστήματα – τόσο πολλούς ποινικούς κρατουμένους εξαιτίας της έλλειψης κατάλληλων υποδομών… ο Εισαγγελέας Εφετών επιμένει να διατάσσει την κράτηση ποινικών κρατουμένων στα αστυνομικά κρατητήρια, μετατρέποντάς τα σε φυλακές, κατά παράβαση του άρθρου 66 παρ. 6 του Π.Δ. 141/91 όπου ρητά ορίζεται ότι στα Αστυνομικά κρατητήρια δεν επιτρέπεται η κράτηση υποδίκων ή καταδίκων που προορίζονται για σωφρονιστικό κατάστημα».

Επιπλέον, επισημαίνουν πως  «οι καθημερινές μεταγωγές των ποινικών κρατουμένων από την Καβάλα και την Ξάνθη στο Εφετείο Θράκης, ενέχουν τεράστιους κινδύνους δημόσιας ασφάλειας, αλλά και ταυτόχρονα επιφέρουν σπατάλη ιδιαίτερα μεγάλων  χρηματικών ποσών που αφορούν στην πληρωμή οδοιπορικών εξόδων των Αστυνομικών και στο κόστος καυσίμων-φθορών των υπηρεσιακών οχημάτων» καλώντας «σε επίπεδο Υπουργείων να αναλάβετε άμεσα πρωτοβουλίες για την επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί από την παράνομη αλλά και απαράδεκτη συμπεριφορά κάποιων δημόσιων λειτουργών».

«Η παρανομία απαιτεί άμεσες λύσεις. Τα αστυνομικά κρατητήρια δεν είναι παραρτήματα φυλακών και οι συνάδελφοι Αστυνομικοί δεν είναι σωφρονιστικοί υπάλληλοι» ξεκαθαρίζουν οι τρεις ενώσεις αστυνομικών και κάνουν γνωστό πως σε περίπτωση που δεν επανέλθει η νομιμότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα προσφύγουν στα ελληνικά δικαστήρια αλλά και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς «πρόκειται για ανθρώπινες ζωές και η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι ανεκτίμητη».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.