Κομοτηνη: Με παρελαση ο εορτασμος της 28ης Οκτωβριου

Μάσκα σε όλους τους παρελαύνοντες

Συμπεριλαμβανομένης παρέλασης θα πραγματοποιηθεί φέτος ο εορτασμός της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που κοινοποίησε η Περιφέρεια ΑΜΘ. Η παρέλαση όπως και οι λοιπές εκδηλώσεις ωστόσο θα είναι προσαρμοσμένες κι αυτές στην παρούσα υγειονομική συνθήκη.

Σε μήνυμά της η περιφέρεια τονίζει πως «η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 έχει ιδιαίτερη αξία για τη Χώρα μας, αλλά και για την ανθρωπότητα διότι υπενθυμίζει την αντίσταση της πατρίδας μας ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό αποτελώντας παράδειγμα προάσπισης της ελευθερίας, της δημοκρατίας και την ανεξαρτησίας των εθνών.

Ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου θα πραγματοποιηθεί και φέτος, με λαμπρότητα, ιδιαίτερα στα σχολεία και λοιπά εκπαιδευτικά ιδρύματα, τις δημόσιες υπηρεσίες, τα ΝΠΔΔ και τους Οργανισμούς.

Επισημαίνουμε ότι, ιδιαίτερα στην παρούσα χρονική συγκυρία, πρέπει να δοθεί στον εν λόγω εορτασμό ουσιαστικό περιεχόμενο, αναφορικά με την ενίσχυση της ιστορικής μνήμης για τις αξίες της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, της αντίστασης στο ναζιστικό και φασιστικό ολοκληρωτισμό. Η αξιοποίηση της εθνικής επετείου μέσω των εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα είναι μια λαμπρή ευκαιρία υπενθύμισης των αγώνων των προγόνων μας και των πανανθρώπινων αξιών που υπεράσπισε το Έθνος μας».

Το πρόγραμμα

Στην πόλη της Κομοτηνής θα πραγματοποιηθούν από 26 έως και 28 Οκτωβρίου 2021, οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Γενικός σημαιοστολισμός των Δημοσίων, Περιφερειακών και Δημοτικών καταστημάτων, των ΝΠΔΔ και των Τραπεζών του νομού, από της 8ης πρωινής ώρας της 26ης Οκτωβρίου μέχρι και την Δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου 2021.

Φωταγώγηση όλων των Δημοσίων και Δημοτικών καταστημάτων, καθώς και των καταστημάτων των ΝΠΔΔ, και των Τραπεζών, κατά τις βραδινές ώρες της 27ης και 28ης Οκτωβρίου 2021.

Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021

08:00 Πραγματοποίηση ομιλιών σε ειδικές συγκεντρώσεις στα σχολεία, τις δημόσιες Υπηρεσίες, και τα ΝΠΔΔ.

10:30 Επιμνημόσυνη δέηση, στο Ηρώο της Πόλης, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα και θα ακολουθήσει απότιση φόρου τιμής με κατάθεση στεφάνων παρουσία αρχών, από τους σπουδαστές, μαθητές, προσκόπους και οδηγούς. Η παρουσία των σχολείων αφορά μόνο στο σημαιοφόρο και τον/την επικεφαλής εκπαιδευτικό. Τέλος προσέλευσης εκπροσώπων σχολείων 10:15 π.μ.

Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021

08:00 Επίσημη έπαρση της Σημαίας στο χώρο του Ηρώου της πόλης. Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των εκκλησιών, οι δε φιλαρμονικές του Δήμου Κομοτηνής και της ΧΧΙ ΤΘΤ θα περιέλθουν σε οδούς της πόλης, παιανίζοντας τον εωθινό και εμβατήρια.

10:30 Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου όπου θα προεξάρχει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων.

Τέλος προσέλευσης εκπροσώπων σχολείων 10:10 π.μ.

Τέλος προσέλευσης επισήμων, 10:20 π.μ.

Τιμές θα αποδοθούν από τμήμα της στρατιωτικής μουσικής και τμήμα απόδοσης τιμών του ΑΔΦΚ.

Μετά τη δοξολογία, θα εκφωνηθεί μέσα στον Ιερό Ναό ο πανηγυρικός της Ημέρας από το Βασίλειο Θεοδωρίδη Υποδιευθυντή του 2ου Μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνή.

11:00 Επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα, στο Ηρώο της Πόλης και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Κομοτηνής, τον Δήμαρχο Κομοτηνής, τον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Δ/ντή Περιφέρειας ΑΜ-Θ, τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ΑΜ-Θ, τον Περιφερειακό Δ/ντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ.

Στεφάνι επίσης μπορούν να καταθέσουν οι εφεδροπολεμιστικές οργανώσεις, ενώσεις αποστράτων και εκ μέρους της Εθνικής Αντίστασης, εκπρόσωποι όλων των παραρτημάτων των αναγνωρισμένων αντιστασιακών οργανώσεων που εδρεύουν στο Ν. Ροδόπης, Συλλόγους, Σωματεία, Ενώσεις, Ομοσπονδίες, Συνδέσμους κ.τ.λ.

Στη συνέχεια θα τηρηθεί σιγή ενός λεπτού.

Τιμές θα αποδοθούν από τμήμα της στρατιωτικής μουσικής και τμήμα απόδοσης τιμών.

12:00 Παρέλαση των πολιτιστικών οργανώσεων, της φοιτητικής και μαθητικής νεολαίας με ολιγάριθμα τμήματα, των σωμάτων Ελλήνων προσκόπων και Ελληνίδων οδηγών, των ενόπλων δυνάμεων, της ελληνικής αστυνομίας κ.λ.π.

Χώρος παρέλασης ορίζεται η Λεωφόρος Δημοκρατίας και η οδός Ορφέως. Χώρος συγκέντρωσης των τμημάτων ορίζεται ο χώρος πίσω από την ΛΑΦΚ.

17:00 Υποστολή της Σημαίας στον χώρο του Ηρώου της πόλης.

Στις τελετές εφόσον αυτό είναι δυνατόν, θα παραστούν και οι φιλαρμονικές των οικείων Δήμων.

Οδηγίες για την παρέλαση

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών, «η κοινή παρέλαση των αναπήρων πολέμου, μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών μετά τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων θα είναι συνολικής χρονικής διάρκειας αυστηρά 40-60 λεπτών», και τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων ασφαλείας για την καταπολέμηση του covid-19 καθώς και για τον περιορισμό της αύξησης των κρουσμάτων. Τα τμήματα που επιθυμούν να παρελάσουν καλούνται να τηρήσουν τις παρακάτω οδηγίες:

  • Τα σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας να παρελάσουν με μία μικτή διμοιρία περίπου 40 ατόμων ή με δύο (μια αρρένων και μία θηλέων) ίσου συνολικού αριθμού, τηρουμένης της απόστασης του 1 μέτρου μεταξύ των παιδιών
  • Οι σύλλογοι και τα λοιπά σωματεία να παρελάσουν μόνο με τους σημαιοφόρους και παραστάτες και στην κατάθεση στεφάνων να εκπροσωπηθούν μόνο από ένα άτομο
  • Οι Ένοπλες δυνάμεις με τη μικρότερη δυνατή εκπροσώπηση.
  • Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας για όλους όσους συμμετέχουν στην παρέλαση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.