Κομοτηνη: Κινητοποιηση προανηγγειλαν φοιτητες για την Πεμπτη στην Πλατεια

Αντιδρούν στο προωθούμενο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ

«Η ύπαρξη του δημοκρατικού πανεπιστήμιου που διακυβεύεται σήμερα, είναι ο πνεύμονας της Ελληνικής κοινωνίας, δεκαετίες τώρα» επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους

 
Καίτοι αστυνομικές πηγές διαβεβαίωναν πως η απόφαση περί απαγόρευσης συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων που βγήκε αιφνιδίως το πρωί της Τρίτης δεν έγινε με στόχο την περιστολή διαδηλώσεων ενάντια στο προωθούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στα ΑΕΙ, φοιτητικές συλλογικότητες φαίνεται πως δεν πείθονται από την εν λόγω αιτίαση.
 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα φοιτητική συλλογικότητα της Κομοτηνής που σε ανακοίνωσή της καλεί σε κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο για την Παιδεία. Η κινητοποίηση έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου και ώρα 13.30 στην Πλατεία Ειρήνης. Στο σχετικό της κάλεσμα συμμετοχής η φοιτητική συλλογικότητα επισημαίνει:
 
«Την Τρίτη 26/01, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καταστρατηγεί για τρίτη φορά σε διάστημα μερικών μηνών το Σύνταγμα, με μια εκ νέου επιβολή απαγόρευσης στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Κατά τα λεγόμενα τους, η καταστρατήγηση της δημοκρατίας έχει ως σκοπό τη δική μας προστασία, από τον ίο που μαστίζει την ανθρωπότητα τον τελευταίο χρόνο. Πώς μας προστατεύει; Με την αφαίρεση του δικαιώματος της αντίδρασης μας, ένα δικαίωμα το οποίο εμείς ως αφελείς μη-ειδικοί δεν μπορούμε να διαχειριστούμε!

Την ίδια στιγμή, αφομοιώνοντας σε όλες τις σφαίρες το προσωπείο του σωτήρα-ειδικού, προχωρά στην αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης με τη δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας, την επιβολή φοιτητοδικείων και τις διαγραφές φοιτητών. Τελευταίο αλλά όχι μικρότερης σημασίας, έρχεται να δέσει η επιβολή ορίου εισαγωγής και η αναδιαμόρφωση του μηχανογραφικού σε πρότυπα λειτουργίας ΟΠΑΠ για τον μαθητή. Εδώ υφίστανται δύο παράλληλες γενικές κατευθύνσεις. Η μια αφορά το δικαίωμα του Κράτους να ελέγχει τον δημόσιο λόγο και την παραγωγή πληροφορίας. Το πανεπιστήμιο παύει να είναι ανοιχτό στην κοινωνία, να αποτελεί κοιτίδα παραγωγής και ανταλλαγής ιδεών, ενώ ο φοιτητής μετατρέπεται σε ένα πειθαρχημένο, ευνουχισμένο υποκείμενο, δίχως δυνατότητα αντίδρασης ή παρέκβασης από αυτό που θεωρείται «κανονικότητα». Από την άλλη, το πανεπιστήμιο γίνεται ίδρυμα για λίγους και εκλεκτούς. Όπως έχει ήδη προαναγγείλει άλλωστε η κυβέρνηση, θα κλείσουν σχολές και οι φοιτητές θα μειωθούν. Και αυτή την μείωση έρχεται να εκμεταλλευτεί η ιδιωτική εκπαίδευση, την οποία άλλωστε συμπαθεί ιδιαιτέρως η κυβέρνηση της ΝΔ, και για χάρη της οποίας προχώρησε στην εξίσωση των πτυχίων της με αυτά των δημοσίων ΑΕΙ. 

Μπρος σε αυτά η ταραχή έχει καταλάβει το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας. Όλα τα ιδρύματα της χώρας έχουν εκφράσει σθεναρές ενστάσεις στο νέο νομοσχέδιο. Οι φοιτητές δε, βιώνουν την μέγγενη της τηλεκπαίδευσης ένα χρόνο τώρα, ακούγοντας πως δεν υπάρχουν λεφτά για να ανοίξουν οι σχολές με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, ενώ την ίδια στιγμή παρακολουθούν την κυβέρνηση να ξοδεύει τριάντα εκατομμύρια ώστε να μπορεί να τους δέρνει όποτε αυτή το κρίνει απαραίτητο. Λογικό λοιπόν, να αντιδρούνε και αυτοί.

Τα φοιτητικά συλλαλητήρια των προηγούμενων δυο βδομάδων ήταν μαζικά σε όλη τη χώρα. Οι φοιτητές, είμαστε αγανακτισμένοι, θέλουμε τις ζωές μας πίσω. Και η κυβέρνηση συνειδητοποιώντας ότι μάλλον δεν μπορεί να χτυπά ανηλέως την κοινωνία δίχως συνέπειες, προχωρά στην καταστρατήγηση του Συντάγματος για να μας κλέψει την φωνή. Συνειδητοποιεί, πως ακόμη κι αν κρατά επίτηδες τις σχολές κλειστές, ώστε να μην μπορέσουμε να συνεδριάσουμε και να αντιδράσουμε, δεν πρόκειται να το βάλουμε κάτω. Και ακριβώς επειδή έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, θα συνεχίσουμε να μην το βάζουμε κάτω. Ο αγώνας για την μη κατάθεση αυτού του νομοσχεδίου, αφορά όλη την κοινωνία, όχι μόνο τους φοιτητές. Ο αγώνας αυτός αφορά το μέλλον όλων μας. Γιατί, η ύπαρξη του δημοκρατικού πανεπιστήμιου που διακυβεύεται σήμερα, είναι ο πνεύμονας της Ελληνικής κοινωνίας, δεκαετίες τώρα.
 
ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΣΠΑΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ
ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΕΡΑΜΕΩΣ
ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 28/01 ΚΑΙ ΩΡΑ 13:30»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.