Κομοτηνη: Κινητοποιηση και Πορεια Εναντια στην «Πρασινη Αναπτυξη»

Σοφία Καρκατσέλη & Γιώργος Ψαρράς, μέλη «Πρωτοβουλίας Ροδόπης ενάντια στο νέο αντι-περιβαλλοντικό νόμο» «Η Ελλάδα δεν γίνεται να είναι η μπαταρία της Ευρώπης»

Στην κατεύθυνση της ενημέρωσης κατά το δυνατόν όσων περισσότερων πολιτών «επενδύει» τις δυνάμεις της η «Πρωτοβουλία Ροδόπης ενάντια στο νέο αντι-περιβαλλοντικό νόμο». Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 26 Ιουνίου και ώρα 19.00 στην Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής συγκέντρωση και ενημέρωση  για την καταστροφική επίπτωση των Β.Α.Π.Ε. (Β: βιομηχανικού επιπέδου) στην περιοχή της Α.Μ.Θ. και γενικότερα στην Ελληνική επικράτεια.

Θα ακολουθήσει πορεία προς την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. και επίδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας.

Η διαμαρτυρία αυτή γίνεται σε συμπαράσταση της «Πανελλαδικής Κινητοποίησης για την Ενέργεια» που πραγματοποιείται την ίδια μέρα και ώρα στην Αθήνα, στο Μοναστηράκι.

«Πόσο πράσινη είναι μια ανεμογεννήτρια;»

Μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής για τη δράση της Πρωτοβουλίας δύο από τα μέλη της, η κ. Σοφία Καρκατσέλη και ο κ. Γιώργος Ψαρράς, εξήγησαν πως «η απολιγνιτοποίηση και η πράσινη ενέργεια είναι κάτι που προτείνεται εδώ και πολλά χρόνια ως λύση στο ενεργιακό πρόβλημα στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης». Ωστόσο διερωτήθηκαν «πόσο πράσινο μπορεί να είναι κάτι το οποίο για να γίνει πετσοκόβει άπειρα δένδρα και βουνά και φυσικά περιβάλλοντα;». Προς απάντηση του ερωτήματος οι ίδιοι έφεραν το παράδειγμα της κατασκευής των ανεμογεννητριών επισημαίνοντας πως «αυτό το κατασκεύασμα για να δημιουργηθεί αποτελείται από ατσάλι, από χαλκό, από σπάνιες γαίες, από παραπροϊόντα πετρελαίου, κλπ. Όλα αυτά χρειάζονται εξορύξεις. Πάμε λοιπόν σε ένα μέρος της γης και κάνουμε εξορύξεις, πάμε σε ένα άλλο για να φτιάξουμε τα μέρη της ανεμογεννήτριας, πάμε σε κάποιο άλλο τα μοντάρουμε, και εν τέλει μεταφέρουμε τα μέρη της ανεμογεννήτριας στον τόπο εγκατάστασης».

«Έχω ενέργεια όταν φυσάει, δεν την έχω όμως όταν την χρειάζομαι»

Όπως γίνεται κατανοητό λοιπόν από τη μελέτη του δημιουργήματος αυτού μέχρι και τη θεωρητική απεγκατάσταση της ανεμογεννήτριας και την αποκατάσταση του χώρου σε όλο αυτό το διάστημα καταναλώνεται ενέργεια. «Αυτή η ενέργεια δεν επιστρέφεται ποτέ από αυτό το κατασκεύασμα» ξεκαθάρισαν τα δύο μέλη της Πρωτοβουλίας Ροδόπης. Παράλληλα εξήγησαν ότι από την εγκατάσταση τους οι ανεμογεννήτριες έχουν χρόνο ζωής από 10 έως 25 χρόνια, αναλόγως την καθεμία και όλο αυτό το διάστημα μια ανεμογεννήτρια δουλεύει όχι στο μέγιστο των δυνατοτήτων της αλλά με έναν δείκτη της τάξεως του 30% στο μέγιστο. «Είναι μεταβλητό, μια δουλεύει και μια δεν δουλεύει. Δηλαδή έχω ενέργεια όταν φυσάει, δεν την έχω όμως όταν την χρειάζομαι. Επειδή είναι μεταβλητή και μπαίνει κατά προτεραιότητα στο δίκτυο, αυτή η ενέργεια δεν μπορεί να αποθηκευτεί. Αν χρειάζεται τη δεδομένη στιγμή καταναλώνεται, αλλιώς πωλείται, και σε διαφορετική περίπτωση “πετιέται”.  Τόσο απλά. Οπότε καταναλώνουμε ενέργεια σε τόσο μεγάλο επίπεδο για να πάρουμε πίσω τι; Καταστροφή της φύσης και κέρδη στους ιδιώτες» επεσήμαναν η κ. Καρκατσέλη και ο κ. Ψαρράς.

«Ο κόσμος να ενημερωθεί εκ του μηδενός»

Οι δύο τους στάθηκαν ιδιαίτερα στην αναγκαιότητα ενημέρωσης του κόσμου. «Το ουσιαστικό είναι ο κόσμος να ενημερωθεί πάνω στο θέμα εκ του μηδενός, γιατί το μόνο που έχουμε πιστέψει εδώ και τριάντα χρόνια, ίσως και παραπάνω, είναι αυτή η λεγόμενη προπαγάνδα της πράσινης ενέργειας που  διαφημίζουν οι μεγάλες περιβαλλοντικές εταιρείες και ΜΚΟ»  ανέφεραν για να προσθέσουν πως έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν ενημερώσεις για το θέμα όχι μόνο στην Κομοτηνή αλλά και σε οικισμούς της Ροδόπης και των γειτονικών νομών. «Έχουμε κάνει επισκέψεις στην ορεινή Ροδόπη και θα συνεχίσουμε. Σκοπεύουμε να πάμε στη Μαρώνεια που υπάρχουν και εκεί αιτήσεις για εγκατάσταση αιολικών πάρκων, όπως πήγαμε και στον Λειβαδίτη της Ξάνθης» επεσήμαναν.

«Αυτό που συμβαίνει αφορά όλη την Ελλάδα»

Όσο για τα συμπεράσματα που αποκόμισαν από αυτές συναντήσεις οι δυο τους εκτίμησαν πως «ο κοινός παρονομαστής είναι “εντάξει δεν θέλουμε, αλλά τι να κάνουμε; Φοβόμαστε. Πώς να αντιδράσουμε, δεν έχουμε δύναμη να αντιδράσουμε”». Παράλληλα σχολίασαν πως «τόσο πολύ μας έχει αφαιρεθεί η δύναμη και αυτό έχει γίνει μια εσωτερική εικόνα, ότι δηλαδή πια δεν έχουμε δύναμη. Ο άνθρωπος ζει τη ζωή του, νοιώθοντας ότι δεν έχει καμία δύναμη πάνω σε όλο αυτό το σύστημα, δεν μπορεί να αλλάξει κάτι, δεν μπορεί να προτείνει κάτι, είναι έρμαιο όσων αλλαγών έρχονται, είτε του αρέσουν είτε όχι, και για μας αυτό είναι πάρα πολύ ανησυχητικό».

«Αυτό που συμβαίνει δεν αφορά τη Ροδόπη ή την Εύβοια που ήδη έχει ένα νεκροταφείο ανεμογεννητριών. Αφορά πραγματικά όλη την Ελλάδα. Η Ευρώπη έχει τοποθετήσει την Ελλάδα ως την μπαταρία της αυτή τη στιγμή και η Ελλάδα δεν γίνεται να είναι η μπαταρία της Ευρώπης» υπογράμμισαν η κ. Σοφία Καρκατσέλη και ο κ. Γιώργος Ψαρράς για να δώσουν «ραντεβού» με όλους τους ευαισθητοποιημένους συμπολίτες, το Σάββατο στην Κεντρική Πλατεία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.