Κομοτηνη: Κινητοποιηση απο εκπαιδευτικους για προσληψεις και ειδικη αγωγη στην πρωτοβαθμια εκπαιδευση

Ζητούν διορισμούς στην εκπαίδευση και να μην εφαρμοστεί το νέο καθεστώς για τους αναπληρωτές ειδικής αγωγής

Διαμαρτυρία έξω από το κτίριο όπου στεγάζεται η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην Κομοτηνή πραγματοποίησαν εκπαιδευτικοί από όλη την ΑΜΘ, ζητώντας προσλήψεις σε όλες τις κατηγορίες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και να μην προχωρήσει ο σχεδιασμός του υπουργείου στις ειδικότητες ειδικής αγωγής, όπου οι αναπληρωτές κινδυνεύουν με απαξίωση των πτυχίων τους.
 
Οι διαμαρτυρόμενοι φώναξαν συνθήματα και άνοιξαν πανό στον προαύλιο χώρο της Περιφερειακής Διεύθυνσης, ενώ εξέθεσαν τα προβλήματα και τα αιτήματά τους στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Παναγιώτη Κεραμάρη.
 
Ανάμεσα στα αιτήματά τους ήταν να υπάρξουν μόνιμοι μαζικοί διορισμοί άμεσα, ώστε να καλυφθούν τα πραγματικά κενά και να υπάρχουν πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα για όλους τους αναπληρωτές και πρόσληψή τους σε μία φάση από την αρχή της χρονιάς. Επίσης ζήτησαν την κάλυψη των αναγκών σε υποδομές, εκπαιδευτικούς, καθώς και προσωπικό στην Ειδική Αγωγή.
 
Οι τελευταίες ημέρες βρήκαν τους αναπληρωτές της ειδικής αγωγής να προχωρούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, με παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο παιδείας, όπου και ανάγκασαν τον υπουργό παιδείας να τους συναντήσει και μάλιστα να δεσμευτεί πως δεν θα προχωρήσει σε υπογραφή της απόφασης για τις αλλαγές στον τομέα τους πριν τον διάλογο με αυτούς.
 
 

Κινητοποιήσεις έξω από το υπουργείο

 
Για τα ειδικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί της ειδικής αγωγής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση μίλησε η εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής κ. Ανθή Μηλιάδου, τονίζοντας πως το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο υπουργός παιδείας, που πέρασε με ταχύτατες διαδικασίες από τη βουλή, ουσιαστικά καταργεί τον κλάδο τους.
 
Όπως ανέφερε, πολλοί από τους αναπληρωτές εργάζονται για 15 χρόνια, μιας και διορισμοί στον τομέα δεν υπήρχαν και προ μνημονίων, ενώ έχουν βασικό τίτλο σπουδών στην ειδική αγωγή. Όμως τώρα, λόγω περικοπών, τοποθετεί στις θέσεις τους μόνιμους υπεράριθμους εκπαιδευτικούς, χωρίς τυπικά προσόντα, και, αν περισσέψουν κενά, τότε θα προσληφθούν αναπληρωτές, χωρίς να προτάσσεται το πτυχίο τους, αλλά με μοριοδότηση και δικαίωμα πρόσληψης συναδέρφων τους με μεταπτυχιακό ή σεμινάριο να παίρνουν μόρια και να καταλαμβάνουν θέσεις ειδικής αγωγής.
 
Για αυτό και αναπληρωτές βρέθηκαν την Τρίτη και την Τετάρτη στην Αθήνα, πραγματοποιώντας κινητοποίηση έξω από το υπουργείο, κάτι που ανάγκασε τον κ. Γαβρόγλου να κλείσει ραντεβού μαζί τους, δεσμευόμενος ότι μέχρι τότε δεν θα υπογράψει την υπουργική απόφαση. Μάλιστα το πρωί της Τετάρτης οι αναπληρωτές μπήκαν στο υπουργείο Παιδείας και ανάγκασαν τον κ. Γαβρόγλου να τους συναντήσει.
 
 

Στήριξη στους αναπληρωτές

 
Την στήριξη όλων των εκπαιδευτικών στους αναπληρωτές ειδικής αγωγής εξέφρασε η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Παναγιώτα Βενετοπούλου, σημειώνοντας πως όλοι οι αναπληρωτές καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στην εκπαίδευση, φτάνοντας το 15% του εκπαιδευτικού προσωπικού στην Ελλάδα.
 
Αυτό, σύμφωνα με την κ. Βενετοπούλου, δείχνει πως απαιτούνται και μόνιμοι διορισμοί, ώστε να καλυφθούν αυτά τα κενά ώστε να μην γίνονται «γυρολόγοι» της εκπαίδευσης. «Αυτό που θέλουμε εμείς είναι μόνιμοι διορισμοί, γιατί την τελευταία δεκαετία δεν έχουμε δει διορισμούς αλλά μόνο συνταξιοδοτήσεις» σημείωσε, τονίζοντας πως ακόμα και τον Μάρτιο έγιναν προσλήψεις αναπληρωτών.
 
 

Προασπίζοντας τα δικαιώματα όλων των εκπαιδευτικών

 
Στην αποφασιστικότητά των εκπαιδευτικών να προασπίσουν τα δικαιώματα των συναδέρφων τους και να κρατήσουν ζωντανή τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση στάθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας κ. Απόστολος Μουμτσάκης, επισημαίνοντας πως ενώ πλησιάζουμε στο τέλος της σχολικής χρονιάς, τα κενά στα σχολεία είναι ακόμα πολλά, τονίζοντας πως «σύμφωνα με την Ομοσπονδία μας υπάρχουν ακόμα 2.500 κενά τα οποία δεν πρόκειται να καλυφθούν».
 
Στην συγκέντρωση δόθηκε έμφαση στο θέμα των αναπληρωτών ειδικής αγωγής αλλά και γενικότερα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, μιας και τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει 11.000 αποχωρήσεις εκπαιδευτικών από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά μόνο 400 διορισμοί. Αυτό δείχνει ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, και πως «κάποιοι έχουν βάλει στο στόχαστρο τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να μην αφήσουμε να συμβεί αυτό» τόνισε ο κ. Μουμτσάκης, ζητώντας άμεσα μόνιμους διορισμούς, και εκφράζοντας την άποψη πως το Υπουργείο μπορεί να βρει χρήματα ώστε να καλυφθούν οι προσλήψεις.
 
 

Συνεχίζονται οι αντιεκπαιδευτικές πολιτικές

 
Την αντίθεση των εκπαιδευτικών στις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές της κυβέρνησης εξέφρασε ο κ. Δημήτρης Ντούμος, Πρόεδρος της Διδασκαλικής Ένωσης Ξάνθης, επισημαίνοντας πως η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει το αντιεκπαιδευτικό έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων, με μεταρρυθμιστικές προσπάθειες χωρίς τη συναίνεση των εκπαιδευτικών και χωρίς διάλογο.
 
Μάλιστα το υπουργείο δηλώνει πως οι διορισμοί θα ξεκινήσουν το 2019, την ίδια ώρα που καταργεί ουσιαστικά το πτυχίο των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής και ο Υπουργός αποκτά τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στο πίνακα των αναπληρωτών. Για αυτό τόνισε πως θα πρέπει οι εκπαιδευτικοί να είναι ενωμένοι προς όφελος της δημόσιας εκπαίδευσης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.