Κομοτηνη: Δυναμικη διαμαρτυρια εναντια στην ιδρυση τεταρτης Νομικης

Κορυφώθηκαν οι κινητοποιήσεις με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, φοιτητών, του δικηγορικού συλλόγου και εκπροσώπων θεσμικών φορέων

Την αντίθεσή τους στην ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής στην Πάτρα εξέφρασαν μέλη της ακαδημαϊκής και φοιτητικής κοινότητας, του δικηγορικού συλλόγου, αλλά και απλοί πολίτες ενώνοντας τις φωνές τους σε μια μεγάλη παράσταση διαμαρτυρίας και πορεία που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στην Κομοτηνή. Η αντίδραση αυτή ήρθε να προστεθεί σε μία σειρά αντίστοιχων κινήσεων και αποφάσεων που δίνουν συλλογικό χαρακτήρα στην αντίδραση επί των εξαγγελιών του Υπουργείου Παιδείας περί ίδρυσης 4ης Νομικής Σχολής στην Πάτρα.
 
Συγκεκριμένα, δικηγόροι της εφετειακής περιφέρειας Θράκης απείχαν από τα καθήκοντά τους από την Τετάρτη έως και την Παρασκευή, ενώ κατά της ίδρυσης έχουν επίσης ταχθεί εκπρόσωποι και φορείς της τοπικής κοινωνίας. Θυμίζουμε ακόμα πως από την Σύγκλητο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης αποφασίστηκε ομόφωνα η αναστολή της διδακτικής διαδικασίας σε όλα τα Τμήματα του Ιδρύματος μέχρι την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, απόφαση που βρίσκει σύμφωνους και τους ίδιους τους φοιτητές που έχουν προχωρήσει σε συλλογή υπογραφών με σκοπό την ενίσχυση ψηφίσματος.
 
Το μεσημέρι του Σαββάτου, λοιπόν, σύσσωμοι οι διαμαρτυρόμενοι διατράνωσαν το αίτημά τους για θέσπιση ενός πλαισίου που θα διασφαλίζει τη συνέχεια και εξέλιξη των ήδη υπαρχουσών σχολών με πολλούς από αυτούς να εκφράζουν πιθανούς φόβους πως ένα νέο τμήμα θα δημιουργήσει μια δυσκολότερη κατάσταση απ’ αυτή που βιώνουν σήμερα οι τρεις νομικές σχολές της χώρας και το σύνολο των νομικών που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην Ελλάδα.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως παρόντες μεταξύ άλλων ήταν οι κκ. Κωστής Σιμιτσής, υποψήφιος περιφερειάρχης με το ΚΙΝΑΛ, Αντώνης Γραβάνης, υποψήφιος δήμαρχος, Δημήτρης Χαρίτου, μέλος ΣΥΡΙΖΑ ΑΜΘ, Φελίνα Καζάκου και Ελένη Λαφτσή, επικεφαλής της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης αντίστοιχα, Κική Κωνσταντινίδου, πρόεδρος εμπορικού συλλόγου Κομοτηνής, Ανέστης Βαφειάδης, πρόεδρος ΟΕΒΕΣ Ροδόπης.
 
Επίσης οι κκ Γιώργος Πετρίδης, δήμαρχος Κομοτηνής, Ιωάννα Χατζηαντωνίου, πρόεδρος δικηγορικού συλλόγου Ροδόπης μαζί με όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, Ιλχάν Αχμέτ, βουλευτής Ροδόπης, Χρήστος Μαστροκώστας, κοσμήτορας νομικής σχολής, Άννα Αποστολίδου, επίκουρη καθηγήτρια, Νότης Χαραλαμπίδης, νομικός και δημοτικός σύμβουλος, Αφροδίτη Αρνογιαννάκη, πρόεδρος μαζί με όλα τα μέλη του φοιτητικού συλλόγου της Νομικής του ΔΠΘ, Δάμων Δαμιανός, δημοσιογράφος, Θέμης Τζενετίδης, προϊστάμενος πολιτικής προστασίας και Ελένη Χατζή, υπεύθυνη γυναικείων θεμάτων ΝΟΔΕ Ροδόπης, Χασάν Χασάν, δημοτικός σύμβουλος, Κωνσταντίνος Τσαρδακλής, πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Ροδόπης.

Κωστής Σιμιτσής «Μαζί με την σχολή θα αποδυναμωθεί και η τοπική οικονομία» 

Αν πραγματικά ιδρυθεί τέταρτη Νομική Σχολή στην Πάτρα πιθανώς θα αποδυναμωθεί η Νομική Σχολή της Κομοτηνής, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Σιμιτσής για να μιλήσει στη συνέχεια για το σημαντικό επιστημονικό έργο και τις διεθνείς διακρίσεις που έχει καταφέρει να πετύχει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.«Μαζί με την σχολή θα αποδυναμωθεί και η τοπική οικονομία» παραδέχτηκε «η περιφέρειά μας με αυτόν τον τρόπο θα χάσει τους οικονομικούς πόρους της και τη δυναμική της και θέλουμε να αποτρέψουμε αυτό το ενδεχόμενο». 

Δημήτρης Χαρίτου «Η παρουσία μας σήμερα εδώ, συμβολίζει την αρραγή ενότητα των πολιτικών και κοινωνικών φορέων  της περιοχής» 

«Όπως πριν 25 χρόνια, όταν για πρώτη φορά επιχειρήθηκε η ίδρυση 4ης Νομικής, έτσι και σήμερα βρίσκομαι εδώ για να διαφυλάξουμε το παρόν και το μέλλον της Νομικής αλλά και του Δ.Π.Θ», είπε παίρνοντας τον λόγο ο κ. Χαρίτου για να εξηγήσει πως «η πορεία της Νομικής Σχολής είναι συνυφασμένη με την ιστορία, την πνευματικότητα, το πολιτισμό ,την ανάπτυξης του τόπου μας. Για  αυτό και η παρουσία μας σήμερα εδώ, συμβολίζει την αρραγή ενότητα των πολιτικών και κοινωνικών φορέων  της περιοχής με αιτήματα να ισχυροποιηθεί το ΔΠΘ». 

Ιλχάν Αχμέτ «Πρόκειται για προεκλογικού χαρακτήρα απόφαση του Αλέξη Τσίπρα» 

Λήφθηκε μία απόφαση παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί πριν 5 μήνες. Αυτή η εξέλιξη σύμφωνα με τον κ. Αχμέτ αποδεικνύει πως η κυβέρνηση δεν έχει καμία πολιτική βούληση να βοηθήσει την περιοχή μας. «Η αποκάλυψη του κ. Γαβρόγλου πως αυτή η υπόθεση τον “υπερβαίνει” φανερώνει πως πρόκειται για προεκλογικού χαρακτήρα απόφαση του Αλέξη Τσίπρα» δήλωσε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Ροδόπης. 

Γιάννης Γκαράνης «Η ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής στην Πάτρα μας βρίσκει αντίθετους» 

«Χαιρετίζουμε την απόφαση της Συγκλήτου για αναστολή του διδακτικού έργου στο Πανεπιστήμιο, όπως επίσης το ψήφισμα των φοιτητών και την σημερινή συγκέντρωση στην Κομοτηνή. Η ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής στην Πάτρα βρίσκει αντίθετους τους φορείς και γενικότερα την πόλη μας» διατράνωσε από πλευράς του ο κ. Γκαράνης κάνοντας λόγο για υποβάθμιση του ΔΠΘ και της τοπικής οικονομίας. 

Ιωάννα Χατζηαντωνίου «Δηλώνουμε την σαφή και κατηγορηματική αντίθεσή μας» 

Εκπροσωπώντας τον δικηγορικό σύλλογο η πρόεδρος, κ. Χατζηαντωνίου εξέφρασε την συμπαράστασή της στην Νομική Σχολή ΔΠΘ και προσέθεσε ότι «δηλώνουμε την σαφή και κατηγορηματική αντίθεσή μας στην εν λόγω εξαγγελία. Σκοπός όλων μας είναι η μη υποβάθμιση αλλά και η ενίσχυση όλων των Νομικών Σχολών της Ελλάδας. Θα αγωνιστούμε και οι κινητοποιήσεις μας θα κλιμακωθούν ανάλογα με την συνάντηση με τον κ. Γαβρόγλου που αναμένεται». 

Αντώνης Γραβάνης «Σύσσωμη η τοπική κοινωνία και οι τοπικοί φορείς συντασσόμαστε με το Ψήφισμα της Συγκλήτου και του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής» 

«Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε να γίνονται κινήσεις που θεωρούμε ότι οδηγούν στην αποδυνάμωση του ΔΠΘ. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης αποτελεί βασικό πυλώνα κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της πόλης μας» σημείωσε ο κ. Γραβάνης  κάνοντας σαφή στην στήριξή του καθώς «η Νομική αποτελεί το “καμάρι” της ακριτικής μας περιοχής. Δεν πρόκειται να ανεχτούμε την υποβάθμιση και την απαξίωση. Σύσσωμη η τοπική κοινωνία και οι τοπικοί φορείς συντασσόμαστε με το Ψήφισμα της Συγκλήτου και του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής». 

Χρήστος Μαστροκώστας «Όλοι συστρατευόμαστε σε έναν κοινό σκοπό» 

«Σκοπός μας είναι να εμποδιστεί και να μην υλοποιηθεί η απόφαση. Με την πίεση της τοπικής κοινωνίας, των δικηγορικών συλλόγων όλης της χώρας και των άλλων νομικών σχολών όλοι συστρατευόμαστε σε έναν κοινό σκοπό» είπε ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής ΔΠΘ, αναδεικνύοντας την αντίθεση όλου του νομικού κόσμου στις εξαγγελίες. 

Γιώργος Πετρίδης «Η απόφαση έρχεται να προσκρούσει στην κεντρική πολιτική λογική» 

Ο δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Πετρίδης πήρε τον λόγο για να εκφράσει την άποψη πως  «εδώ και αρκετά χρόνια οι πολιτικές εξουσίες της χώρας μας έχουν κάνει την επιλογή της οικονομίας κλίμακας σε όλους τους τομείς με συγχωνεύσεις νοσοκομείων, συνενώσεις δήμων και φορέων του δημοσίου. Η απόφαση έρχεται να προσκρούσει στην κεντρική πολιτική λογική και να δημιουργήσει πολυδιάσπαση σε έναν κρίσιμο ακαδημαϊκό και επιστημονικό χώρο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.