Κομματι της αντιμετωπισης της εξαπλωσης της Πανωλης των χοιρων οι κυνηγοι

Ημερίδα από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Κομοτηνής για τις εξελίξεις στο ζήτημα, τα μέτρα βιοασφάλειας και τα μέτρα ασφαλείας κατά την κάρπωσή του

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των κυνηγών της Ροδόπης για την ημερίδα με θέμα «Αγριόχοιρος, ένα πολύτιμο θήραμα» που διοργάνωσε ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κομοτηνής την Δευτέρα 29 Μαΐου στο Κέντρο Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης Κυνηγών του Συλλόγου.

Σε αυτή ενημερώθηκαν διεξοδικά από τους εισηγητές για όλες τις εξελίξεις όσον αφορά το θέμα της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων, για τα μέτρα προστασίας και βιοασφάλειας κατά τη διαδικασία της θήρας αλλά και για τον ρόλο των κυνηγών και των κυνηγετικών οργανώσεων στην αντιμετώπιση της νόσου, ενώ ενημερώθηκαν για τα μέτρα ασφαλείας κατά την θήρα του αγριόχοιρου και την πρόοδο της κάρπωσης στην περιοχή μας.

Εισηγητές ήταν ο κ. Νίκος Φωτεινιάς, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας & Θράκης, με θέμα: «Μέτρα προστασίας, βιοασφάλεια & χειρισμός των θηραμάτων. Η περίπτωση του Αγριόχοιρου», ο κ. Περικλής Μπίρτσας, Καθηγητής Βιολογίας Άγριας Πανίδας του τμήματος Δασολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Διευθυντής Επιστημονικού της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης με θέμα: «H διαχείριση του αγριόχοιρου στην σκιά της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων» και ο κ. Θεοφάνης Καραμπατζάκης, Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης με θέμα: «Ασφάλεια του κυνηγού στο κυνήγι του αγριόχοιρου».

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Παναγιώτης Χαλβατζής, αφού ευχαρίστησε τους κυνηγούς που παρακολούθησαν την ημερίδα, τους εισηγητές αλλά και τα στελέχη της Διεύθυνσης Δασών Ροδόπης καθώς και της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας για την άψογη συνεργασία που έχουν, τόνισε την μεγάλη σημασία που δίνει ο Σύλλογος στην ενημέρωση και την εκπαίδευση των κυνηγών.

Επισήμανε δε πως αυτή ήταν μόνο η πρώτη από μια σειρά εκπαιδευτικών ημερίδων που προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα, και δήλωσε ότι οι κυνηγοί της Ροδόπης είναι έτοιμοι να συνδράμουν, όπως έχουν κάνει πολλές φορές στο παρελθόν, την πολιτεία, την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και την τοπική κοινωνία στα θέματα προστασίας και ανάπτυξης του φυσικού περιβάλλοντος.

Η τήρηση των κανόνων η μόνη πρόληψη

Στις κινήσεις στις οποίες έχει προβεί μέχρι τώρα η Περιφέρεια για να μην περάσει στην Περιφέρειά μας η Αφρικανική πανώλη των χοίρων, μετά τα κρούσματα στις Σέρρες, περιέγραψε ο κ. Φωτεινιάς.

Όπως τόνισε, με δεδομένο ότι οι Σέρρες συνορεύουν τόσο με τη Δράμα, όσο και με την Καβάλα, υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για την εξάπλωση του νοσήματος, και λαμβάνουν μέτρα σε συνεργασία με τους Κυνηγετικούς Συλλόγους αλλά και τους χοιροτρόφους, για την τήρηση των μέτρων διασφάλισης των μονάδων, και τις μετακινήσεις των ζώων, δημιουργώντας μια αλυσίδα βιοασφάλειας ώστε να μην υπάρξει εξάπλωση του νοσήματος προς τη δική μας πλευρά, ενώ ανάλογες κινήσεις γίνονται και προς τα δυτικά των Σερρών.

Το ότι δεν έχει εντοπιστεί μέχρι τώρα κρούσμα στην Περιφέρειά μας είναι θετικό, σημείωσε ο κ. Φωτεινιάς, όμως θέλουν να εντείνουν τις προσπάθειες των δειγματοληψιών, για να έχουν μεγαλύτερο αριθμό δειγμάτων, και να έχουν καλύτερο αποτέλεσμα. «Το να το βρούμε στους αγριόχοιρους δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, το δύσκολο είναι να μπει στην τροφική αλυσίδα μέσω των χοίρων, μιας και προβλέπεται πλήρης θανάτωση των ζώων της μονάδας, ακόμα και για την πάθηση ενός ζώου» σημείωσε, που είναι δύσκολο για όλους όσους εμπλέκονται. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει εμβόλιο για την ασθένεια, η μόνη πρόληψη, τόνισε, είναι η τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας.

Πολλαπλά τα αίτια της αύξησης του πληθυσμού των αγριόχοιρων

Ο πληθυσμός των αγριόχοιρων βέβαια έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, σημείωσε ο κ. Μπίρτσας, επισημαίνοντας πως αυτό οφείλεται σε τρεις βασικούς παράγοντες: ο πρώτος είναι ο υβριδισμός, με εξημερωμένους χοίρους που αφέθηκαν ελεύθεροι στο περιβάλλον, με αποτέλεσμα ενώ παλιά το κάθε θηλυκό γεννούσε πέντε με έξι νεογνά, πλέον βλέπουμε γέννες με 10 έως 15 νεογνά, που σημαίνει τρομερή αύξηση του πληθυσμού.

Ο δεύτερος είναι η κλιματική αλλαγή, με ήπιους χειμώνες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει περιορισμός τροφής και έτσι να βρίσκουν άφθονη τροφή για να μπορέσουν να μεγαλώσουν αυτά τα μικρά. Με καλές καιρικές συνθήκες δε, ένα θηλυκό μπορεί να γεννήσει μέχρι και τρεις φορές στα δύο χρόνια, επιταχύνοντας την αύξηση του πληθυσμού.

Τρίτος παράγοντας είναι η αύξηση των ανθρωπογενών πηγών τροφής, ειδικά τα σκουπίδια, που αποτελούν εύκολη πηγή τροφής για τους αγριόχοιρους.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, ειδικά μετά την εμφάνιση της αφρικανικής πανώλης, αρχικά στη γειτονική Βουλγαρία, και τις υπουργικές αποφάσεις από το 2020, έχει κινητοποιηθεί ένας μηχανισμός ομάδων κυνηγιού και συνεργείων δίωξης για την διαχειριστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Δεν μιλάμε για θήρα πια, μιλάμε για διαχειριστικό μέτρο που χρησιμοποιεί το κυνηγετικό όπλο. Κανένας κυνηγός δεν χαίρεται όταν σκοτώνει, χαίρεται με την διαδικασία της θήρας» ανέφερε, θυμίζοντας πως η απόφαση προέβλεπε εκτός ημερών κυνηγίου, και τόπων επιτρεπόμενων για κυνήγι, μπορούν να θανατώσουν ζώα, οποιαδήποτε μέρα, με την άδεια της δασικής υπηρεσίας για την μείωση του πληθυσμού των αγριόχοιρων.

Ο κ. Μπίρτσας  εκτίμησε πως ακόμα είναι νωρίς να δούμε τα αποτελέσματα, μιας και σε πολλές περιοχές δεν γίνεται θανάτωση, ειδικά σε περιαστικές περιοχές, με αποτέλεσμα οι αγριόχοιροι να εντοπίζονται πλέον και εντός του αστικού ιστού.

Για αυτό και προέτρεψε να απομακρυνθούν αυτές οι πηγές τροφής, όπως τα σκουπίδια, και να αφήσουμε τα ζώα να είναι άγρια, θυμίζοντας πως τα αγριογούρουνα έχουν ως φυσικό θηρευτή το λύκο, και έτσι μία από τις συνέπειες της αύξησης του πληθυσμού τους, είναι και η ανάλογη αύξηση του πληθυσμού των λύκων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.