Κοινοβουλευτικη αντιδραση για την αποχη του Πρυτανη του ΔΠΘ

Τον Αθ. Καραμπίνη συνάντησαν οι βουλευτές ΑΜΘ της ΝΔ, μαζί με τον πρόεδρο της ΠΕΔ ΑΜΘ κ. Ευάγγελο Λαμπάκη

Σε άμεση κοινοβουλευτική δράση για το θέμα του ΔΠΘ, μετά τη θέση σε καθεστώς αποχής από την άσκηση των καθηκόντων του πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Αθανάσιου Καραμπίνη, θα μπουν οι τρεις βουλευτές της ΝΔ στην Περιφέρεια ΑΜΘ, ο κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης από τον Έβρο, ο κ. Δημήτρης Κυριαζίδης από τη Δράμα και ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος από την Καβάλα, οι οποίο επισκέφτηκαν την πρυτανεία του ΔΠΘ την Δευτέρα 17 Ιουλίου και είχαν συνάντηση με τον κ. Καραμπίνη.
 
Στη συνάντηση βρέθηκε και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ και Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, ο οποίος εξέφρασε και αυτός την αντίθεσή του στην απόφαση του κ. Γαβρόγλου, μιλώντας για προσπάθεια πολιτικής εξόντωσης. 

Παραμένει ενεργός ο κ. Καραμπίνης 

Ο κ. Καραμπίνης ενημέρωσε τους βουλευτές για τα προβλήματα του πανεπιστημίου, ενώ επικεντρώθηκαν και σε θέματα που άπτονται της εντολής από το Υπουργό για την αποχή από τα καθήκοντά του, αλλά και το τι πιστεύουν πως θα πρέπει να κάνουν από εδώ και πέρα ως πανεπιστήμιο για να μην χάσουν το βηματισμό τους και πέσουν σε περιδίνηση που θα έκανε κακό όχι μόνο στο πανεπιστήμιο αλλά στην τοπική κοινωνία.
 
Όσο για τις μελλοντικές του κινήσεις, σημείωσε πως πιστεύει πάντα στην ελληνική δικαιοσύνη, και θα κινηθεί μέσα από αυτή, ενώ αυτή τη στιγμή αντικαθίσταται από τον πρώτο αναπληρωτή πρύτανη ο οποίος υπογράφει αντ’ αυτού, παρόλο που ακόμα ενημερώνεται για κάποια θέματα και εκφράζει τις απόψεις του, μη επιθυμώντας να διακόψει τη ροή της πανεπιστημιακής λειτουργίας. 

Αναστάσιος Δημοσχάκης «Η απόφαση θέτει στο περιθώριο το ΔΠΘ, με την υπογραφή του Υπουργού Παιδείας» 

Την ερώτηση που υπέβαλαν στις 7 Ιουνίου οι τρεις βουλευτές της ΝΔ στην Περιφέρεια ΑΜΘ στον Υπουργό Παιδείας για το τι ακριβώς συμβαίνει στο ΔΠΘ και την απουσία απάντησης, υπενθύμισε ο Βουλευτής Έβρου κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, για να σημειώσει πως αντίθετα μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα αποφάσισε να θέσει σε αποχή από τα καθήκοντά του τον Πρύτανη.
 
Για αυτό προσήλθαν στην έδρα του Πανεπιστημίου, ώστε να ενημερωθούν για τους λόγους και τις παραμέτρους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, η οποία, σημείωσε, «θέτει στο περιθώριο το ΔΠΘ, με την υπογραφή του Υπουργού Παιδείας, να θέσει σε αποχή τον Πρύτανη, τον βασικό παράγοντα λειτουργίας του Πανεπιστημίου».
 
Δεσμεύτηκε δε, έχοντας λάβει ενημέρωση και στοιχεία τα οποία διατείνεται ο Πρύτανης ότι αποδεικνύουν τη μη ενοχή του, ότι θα ενημερώσουν τον γενικό γραμματέα της κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ώστε να προβούν κατόπιν σε βήματα όπως προβλέπει ο κανονισμός της βουλής και επιτάσσει ο ελληνικός νόμος.
 
«Εμείς οι τρεις βουλευτές πάνω από όλα υπερασπιζόμαστε την εύρυθμη λειτουργία του πανεπιστημίου, τους θεσμικούς του παράγοντες και θέλουμε να αποτελέσει, όπως αποτελεί και όπως οραματικά επιθυμούμε, πυλώνα προόδου και ανάπτυξης της Θράκης» σημείωσε, καθώς και να επεκταθεί σε Καβάλα και Δράμα, ώστε η εδαφική του αρμοδιότητα να ταυτιστεί με αυτή της ΑΜΘ.
 
Τις επόμενες μέρες, κατέληξε, θα προχωρήσουν σε κοινοβουλευτικά βήματα, με πίστη στον κοινοβουλευτισμό και στο νόμο, και όχι με κραυγές, δηλώσεις διαδικτυακών, και μάλιστα κομματικών, λαϊκών δικαστηρίων. 

Δημήτρης Κυριαζίδης «Τα ζητήματα της παιδείας θα πρέπει να τα βλέπουμε όλοι με ένα μάτι εθνικό, και όχι κάτω από το κλειστό κομματικό πρίσμα» 

Τη στήριξη τους προς το Πανεπιστήμιο εκδηλώνει η παρουσία των τριών βουλευτών σε αυτό, επισήμανε ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, ώστε το πανεπιστήμιο και οι λειτουργοί του να στηριχθούν και να υποστηριχθούν απέναντι σε μια αντίληψη που επικρατεί στη σημερινή κυβέρνηση, η οποία διαρκώς εξοκείλει από τη δημοκρατική διαδικασία.
 
«Τα ζητήματα της παιδείας θα πρέπει να τα βλέπουμε όλοι με ένα μάτι εθνικό, και όχι κάτω από το κλειστό κομματικό πρίσμα» σημείωσε, για να αντιτείνει πως αντίθετα η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να διαμορφώσει ένα καθεστώς ελέγχου των πάντων, ξεκινώντας από τις ανεξάρτητες αρχές, περνώντας στα μέσα ενημέρωσης, τη δικαιοσύνη και τώρα στα θέματα του ελέγχου των πανεπιστημίων.
 
Όλες αυτές οι κινήσεις, επισήμανε, δημιουργούν την αίσθηση πως η κυβέρνηση οδηγείται σε μια ολοκληρωτική αντίληψη στα ζητήματα της χώρας μας, για αυτό και οι ίδιοι θα στηρίξουν το πανεπιστήμιο και τους λειτουργούς του, χαρακτηρίζοντάς τη στήριξη αυτή ως «χρέος απέναντι στην πατρίδα και τα παιδιά μας». 

Νίκος Παναγιωτόπουλος «Είναι επίθεση εναντίον του ΔΠΘ» 

Τέλος ο βουλευτής Καβάλας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, τόνισε πως το πανεπιστήμιο αποτελεί πολύτιμο μοχλό ανάπτυξης και προόδου στην περιοχή, και η επίθεση στον πρύτανή του, πέρα του ότι γίνεται με όρους εμπάθειας, προσωπικής εξόντωσης ενός προσώπου, κακεντρέχειας και οσμή «καραμπινάτης» πολιτικής δίωξης, έχει παράλληλα ως αποτέλεσμα την απαξίωση του ιδρύματος τόσο στα μάτια της τοπικής κοινωνίας, όσο και ολόκληρης της χώρας.
 
«Πρόκειται για μεγάλη ζημιά που πλήττει το πανεπιστήμιο, είναι επίθεση εναντίον του ΔΠΘ» τόνισε, δηλώνοντας πως για κάθε δράση, υπάρχει και αντίδραση, και αποτελεί καθήκον και χρέος τους ως βουλευτές της Περιφέρειας, να αντιδράσουν απέναντι σε αυτή τη μεθοδευμένη και κακόβουλη επίθεση, κάτι που θα κάνουν με όποιο μέσο τους προσφέρει η βουλευτική τους ιδιότητα. 

Ευάγγελος Λαμπάκης «Εξόντωση πολιτική από κάθε άποψη» 

Την υποχρέωση που αισθάνθηκε να συναντηθεί με τον κ. Καραμπίνη, για να ολοκληρώσει την ενημέρωση που ξεκίνησε πριν από κάποιες μέρες στη συνεδρίαση της ΠΕΔ ΑΜΘ για το πανεπιστήμιο, προκειμένου να βοηθήσει στη διάσωση του κύρους του ιδρύματος που θεωρεί ότι επιδεικνύει ο κ. Καραμπίνης, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα το κύρος της προσωπικότητάς του, εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ και Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελος Λαμπάκης.
 
Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης εισήλθε στην νομική υπόσταση του θέματος, δηλώνοντας πως το διατακτικό της αποφάσεως του κ. Γαβρόγλου, έχει να κάνει με θέματα που είναι έξω από την όλη υπόθεση, προσδίδοντας, κατά τον κ. Λαμπάκη, στον κ. Καραμπίνη ευθύνη για κάτι το οποίο νομικά και επί πραγματικού υλικού είναι ανύπαρκτο, από το 2005 και το 2007, επικαλούμενο  γεγονότα τα οποία δεν έχουν αλήθεια και πραγματική βάση.
 
Μάλιστα τόνισε πως, ενώ η απόφαση του κ. Γαβρόγλου λαμβάνεται, υποτίθεται, για να διαφυλάξει το κύρος και την ομαλή λειτουργία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κάνει το αντίθετο, εξυπηρετώντας κομματικούς σκοπούς, χωρίς να σκεφτεί ότι διαταράσσει την λειτουργία και τη συνοχή του και έρχεται να δημιουργήσει βλάβη ανεπανόρθωτη και στον κ. Καραμπίνη, στερώντας του την ιδιότητα του καθηγητή.
 
«Πρόκειται για εξόντωση πολιτική από κάθε άποψη. Μου θυμίζει υποθέσεις που μετά από κάποιο καιρό απέδωσαν δικαιοσύνη, όμως η βλάβη είχε επέλθει ανήκεστα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπάκης. Για αυτό και σαν αυτοδιοικητικός που οφείλει να σέβεται τους θεσμούς και να τους διαφυλάττει, εξέφρασε την αντίθεσή του στην κίνηση του Υπουργού Παιδείας. «Δεν στηρίζεται σε πραγματικά περιστατικά» υπογράμμισε ο ίδιος, τονίζοντας πως η όλη διαδικασία πάσχει και δικονομικά καθώς «στηρίζεται σε περιστατικά που κατασκευάστηκαν εν πολλοίς είτε από άγνοιά τους, κάτι που φοβάμαι ότι συμβαίνει, διαφορετικά η κατασκευή γεγονότων κατατείνουν σε ποινικά αδικήματα τα οποία είναι βαριά στο πρόσωπο του Πρύτανη, αλλά και στον Θρακιώτικό λαό» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.