Κοινο μετωπο με τους φορεις της Ροδοπης για την ενισχυση του Νοσοκομειου Κομοτηνης επιδιωκει ο νεος διοικητης του Σισμανογλειου

Προτεραιότητα η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και η βελτίωση υποδομών και τεχνικού εξοπλισμού

Κοινό μέτωπο με όλους τους φορείς της Ροδόπης για τη λύση των προβλημάτων του Νοσοκομείου Κομοτηνής τη βελτίωση του αλλά και την προώθηση της δημιουργίας του νέου Νοσοκομείου είναι αποφασισμένος να δημιουργήσει ο νέος Διοικητής του Νοσοκομείου Κομοτηνής κ. Γιώργος Φιλιππίδης, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 1 Αυγούστου, και μιλώντας στον «ΠτΘ» δήλωσε αποφασισμένος να συνεργαστεί με όλους ανεξαιρέτως προς όφελος της Δημόσιας Υγείας στη Ροδόπη.
 
Ο νέος Διοικητής θεωρεί πως σε πρώτη φάση θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του Νοσοκομείου, αλλά και στη βελτίωση των υποδομών και του τεχνικού εξοπλισμού του, ώστε «οι κάτοικοι της Ροδόπης να ξέρουν ότι έχουν ένα σοβαρό σημείο αναφοράς σε περίπτωση που τους συμβεί κάτι έκτακτο», μην εγκαταλείποντας όμως την ιδέα της δημιουργίας νέου Νοσοκομείου, όσο και αν οι συγκυρίες και η οικονομική κατάσταση καθιστούν κάτι τέτοιο δύσκολο.
 
«Ο αγώνας για τη δημόσια υγεία είναι σοβαρός, δεν περισσεύει κανείς, δεν θα μπω σε καμία διαδικασία μικροκομματικών καταστάσεων, όλοι μαζί θα πρέπει να παλέψουμε για την ιδέα είτε του νέου Νοσοκομείου, είτε να φτιάξουμε το υπάρχον. Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να συμβάλλουν όλοι, και οι τρείς Βουλευτές, και ο Δήμαρχος,  ο Περιφερειάρχης, ο Αντιπεριφερειάρχης, οι θρησκευτικές αρχές, μαζί για τον κοινό στόχο» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
 
Στο θέμα της υποστελέχωσης ήδη έχουν γίνει κάποιες κινήσεις, με προσλήψεις και προκηρύξεις για μόνιμο προσωπικό, ενώ προωθείται και η ενίσχυση των κτιριακών εγκαταστάσεων και η μηχανολογική αναβάθμιση μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων. 

Απαραίτητη η ενίσχυση στον τομέα του προσωπικού 

Ο νέος Διοικητής, αναλαμβάνοντας τη θέση του στο Νοσοκομείο βρήκε όπως περίμενε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες δημόσιες δομές υγείας της χώρας, αλλά και κάποια που είναι μοναδικά για το Νοσοκομείο Κομοτηνής.

Το κυριότερο θέμα, που χρίζει άμεσης αντιμετώπισης και παρατηρείται σχεδόν σε όλη τη χώρα, είναι η υποστελέχωση, μιας και ο κ. Φιλιππίδης θεωρεί πως το ανθρώπινο δυναμικό είναι αυτό που αποτελεί την «ψυχή» του Νοσοκομείου.

«Είναι ένα Νοσοκομείο που εξυπηρετεί 120 χιλιάδες κατοίκους, οπότε πρέπει να έχει και τις κλινικές που πρέπει, χωρίς να προβούμε σε συρρίκνωση ή κατάργηση κάποιων κλινικών. Θα πρέπει να βοηθήσουμε να αναβαθμιστούν οι κλινικές μας, που είναι όλες ζωτικής σημασίας, για να αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Ροδόπης τα βασικά τους προβλήματα και αυτά που χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση ώστε να μην χρειάζεται να μετακινηθούν σε άλλο νομό» σημείωσε, τονίζοντας πως ήταν στην πολύ ευχάριστη θέση να κάνει τρείς ορκωμοσίες νέων Μόνιμων ιατρών μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του, ενός ΩΡΛ, μίας Οδοντιάτρου και ενός Γενικού Ιατρού.
 
«Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί αυτές οι μόνιμες προσλήψεις ιατρών έγιναν μετά από πολλά χρόνια στο χώρο της δημόσιας υγείας, και αυτό ήταν πολύ ελπιδοφόρο» τόνισε, επισημαίνοντας πως οι διορισμοί συνεχίζονται, με την πρόσληψη ενός Βοηθού Θαλάμων, ενώ τις επόμενες ημέρες θα προσληφθούν ένας Νοσηλευτής, ένας Βοηθός Εργαστηρίων και ένας Βοηθός Ακτινολογικού από παλαιότερες προκηρύξεις, ενώ θα βοηθηθεί και το διοικητικό κομμάτι με κάποιες μετατάξεις που αναμένονται τις επόμενες μέρες.
 
«Βλέπουμε λοιπόν ότι την παρούσα χρονική στιγμή η Κυβέρνηση επενδύει στο χώρο της Υγείας και προχωρά σε διορισμούς που είχαν να γίνουν πολλά χρόνια, κάτι που είναι ελπιδοφόρο και μου δίνει μια δύναμη στο πρώτο μου ξεκίνημα» σημείωσε.

Επιπλέον το αμέσως επόμενο διάστημα θα προστεθούν ακόμα 5 ιατροί, μιας και ήδη τρέχει μια προκήρυξη για 5 μόνιμους ιατρούς, για την οποία έχει υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον και πολλές αιτήσεις. Αυτό σημαίνει ότι το Νοσοκομείο Κομοτηνής, που πριν από 1 μήνα είχε 52% ελλείψεις στο προσωπικό, ήδη βλέπει σημαντικές μόνιμες προσθήκες ώστε να υπάρχει η απαιτούμενη κάλυψη για τους κατοίκους της Ροδόπης. Βέβαια παρόλο που η αύξηση των εργαζομένων είναι θετική ακόμα παραμένουν μεγάλα κενά, για αυτό και η Διοίκηση, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Φιλιππίδης, θα συνεχίσει να πιέζει για νέες μόνιμες προσλήψεις. 

Προσωπικός στόχος, η έμφαση στην ψυχική υγεία 

Πέραν της ενίσχυσης των υφιστάμενων κλινικών όμως, ο κ. Φιλιππίδης έχει θέσει ως προσωπικό του στόχο να δοθεί έμφαση στο κομμάτι της ψυχικής υγείας στο Νοσοκομείο, μιας και η Ροδόπη είναι η μοναδική στην Ελλάδα που δεν έχει κέντρο ψυχικής υγείας, ούτε ψυχιατρική κλινική. «Δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό να το κάνουμε αυτό τώρα, εφόσον δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά θα πρέπει να βρούμε ένα τρόπο για να εμπλουτιστεί και να τονιστεί το κομμάτι της ψυχικής υγείας» σημείωσε, εκφράζοντας την άποψη πως αυτό θα μπορούσε να γίνει με την πρόσληψη κάποιου ψυχιάτρου και κάποιων εξειδικευμένων υπαλλήλων σε θέματα ψυχικής υγείας, ώστε να αναβαθμιστεί η αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας στην περιοχή μας με μια δημόσια δωρεάν δομή. 

Αναβάθμιση και στο βάθος νέο Νοσοκομείο 

Πέραν του ανθρώπινου δυναμικού όμως στην Κομοτηνή υφίσταται και το κτιριακό πρόβλημα, μιας και οι κτιριακές του εγκαταστάσεις είναι αρκετά παλιές, για αυτό και αποτελεί προτεραιότητα η βελτίωση και αναβάθμισή τους με σύγχρονες προδιαγραφές και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, στοιχεία που θα καταστήσουν το Νοσοκομείο ασφαλές από πολλές απόψεις.
 
Ο κ. Φιλιππίδης δεν εγκαταλείπει την ιδέα της δημιουργίας νέου Νοσοκομείου στην πόλη μας, και στις επαφές που είχε με τους τοπικούς παράγοντες, τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Παυλίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Χρήστο Μέτιο, τους τρείς Βουλευτές της Ροδόπης, το Μητροπολίτη κ. Παντελεήμων από τους οποίους έλαβε θερμότατη ανταπόκριση στήριξης για τη δημιουργία του, ενώ ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης του εξέθεσε πρότασή του σχετικά με το νέο Νοσοκομείο. «Πρέπει όλοι μαζί να δημιουργήσουμε ένα κοινό μέτωπο για το πρόβλημα του Νοσοκομείου Κομοτηνής, είτε αυτό είναι ένα νέο Νοσοκομείο, και ευχής έργο είναι αυτό να προχωρήσει, παρόλο που είναι δύσκολο στην παρούσα συγκυρία για πολλούς λόγους, αλλά παράλληλα και για το υφιστάμενο. Δεν μπορούμε να αφήσουμε το υφιστάμενο Νοσοκομείο να ρημάζει και να έχει όλα αυτά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει» παρατήρησε.
 
Για αυτό και πιστεύει πως χωρίς να εγκαταλείπεται η ιδέα του νέου Νοσοκομείου θα πρέπει να μπουν στη διαδικασία της αποκατάστασης των κτιριακών βλαβών που υπάρχουν, γιατί εδώ και χρόνια, με την ιδέα του νέου Νοσοκομείου, έχει εγκαταλειφθεί η ανακαίνιση του υπάρχοντος. Έτσι, και με τη σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας προχωρά η σύνδεση με το φυσικό αέριο, μέσα από την οποία θα γίνει μεγάλη εξοικονόμηση πόρων για το Νοσοκομείο Κομοτηνής, καθώς και η ενεργειακή αναβάθμιση του κελύφους του κτιρίου, η οποία θα είναι από τα πρώτα έργα που θα ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ, βοηθώντας την αναβάθμιση του Νοσοκομείου.

«Είναι έργα που τα έχουμε παραλάβει από τις προηγούμενες διοικήσεις, οπότε είναι χρέος μας να τα ολοκληρώσουμε και θα πιέσουμε πολύ να μπουν στο νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.
 
Όσο αφορά τη μηχανολογική αναβάθμιση του Νοσοκομείου, που έχει ξεκινήσει από τις προηγούμενες διοικήσεις μέσω κυρίως ΕΣΠΑ και διασυνοριακών προγραμμάτων, ο κ. Φιλιππίδης θέλει  να προχωρήσει η αντικατάσταση μηχανημάτων παλαιοτέρας τεχνολογίας πάλι μέσω ΕΣΠΑ και διασυνοριακών προγραμμάτων, ώστε να εξασφαλιστεί η υγεία των κατοίκων της Ροδόπης. Πέρα όμως των ευρωπαϊκών πηγών χρηματοδότησης,  πρόθεση του νέου Διοικητή είναι να προσεγγίσει και Ιδρύματα που πανελληνίως κάνουν δωρεές στο χώρο της υγείας, όπως το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αλλά και να προσελκύσει δωρεές από το χώρο της ΑΜΘ προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των υπηρεσιών, που προσφέρει το Νοσοκομείο Κομοτηνής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.