Κοινα προβληματα, αλλα και αγωνιες για το μελλον των Κεντρων Προληψης της χωρας

Μοιράστηκαν στην 13η Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πρόληψης στην Κέρκυρα τα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης «Ορφέας» Κομοτηνής

Σιμπέλ Μουσταφά Ογλου: «Άμεσες προσλήψεις ώστε να μην περιορίσουμε τις αναγκαίες για τις τοπικές κοινωνίες δράσεις μας»

Η υποστελέχωση, το θεσμικό πλαίσιο που παραμένει άλυτο εδώ και πολλά χρόνια αλλά και τα υπάρχοντα «εγκλωβισμένα» αποθεματικά είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα Κέντρα Πρόληψης όλης της χώρας και τα οποία αναδείχθηκαν κατά την διάρκεια της 13η Πανελλήνιας Συνάντησης Φορέων Πρόληψης που διοργανώθηκε φέτος, μετά από δυο χρόνια, το διάστημα 28 Σεπτεμβρίου με 1 Οκτωβρίου στην Κέρκυρα.

Η φετινή διοργάνωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία των Πανελληνίου Δικτύου Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης, Κέντρου Πρόληψης Κέρκυρας ΔΗΜΟΠ «Ν.ΜΩΡΟΣ» και του Ιονίου Πανεπιστημίου με κεντρικό μήνυμα  «Η Πρόληψη Απο-Τιμά και Αξιο-Ποιεί, όσα φέρνει η Ζωή» – γιατί πρόληψη είναι η ίδια η ζωή.

Ένα μήνυμα πιο επίκαιρο από ποτέ δεδομένης και την ανάγκης επαναπροσδιορισμού του ρόλου αλλά και επαναπρογραμματισμού των δράσεων των κέντρων Πρόληψης ώστε να ανταποκρίνονται στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στο επίπεδο της πρόληψης στη μετά- covid εποχή.

Στην πόλη της Κέρκυρας για τις ανάγκες της συνάντησης βρέθηκαν περισσότεροι από 200 επαγγελματίες και εθελοντές από φορείς πρόληψης στην Ελλάδα και την Κύπρο, ανάμεσα στους οποίους και τα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης «Ορφέας» της Κομοτηνής, που εκπροσωπήθηκε από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο του κ.Γκάρο Εσαγιάν, την ψυχολόγο κ. Ερικέ Σερίφ και την κοινωνική λειτουργό κ.Μαρία Κασσέρη.

Στο σύνολό τους η «Ροδοπίτικη» αποστολή μίλησε για το έργο του Κέντρου και παρουσίασαν καινοτόμες δράσεις και προγράμματα που έτυχαν θερμής αποδοχής από τους παρευρισκομένους όπως το πιλοτικό πρόγραμμα που έτρεξε στο μειονοτικό Γυμνάσιο του Τζελάλ Μπαγιάρ στην Κομοτηνή, αλλά και η βιωματική παρέμβαση που έγινε σε μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου της πόλης μας.

Παρούσα στις εργασίες της συνάντησης ήταν και η πρόεδρος του Κέντρου «Ορφέας» και αντιπρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κέντρων Πρόληψης (ΔΙ.ΚΕ.ΠΡ.Ε.) κ.Σιμπέλ Μουσταφά Ογλού η οποία μίλησε το πρωί της Τρίτης, 3 Οκτωβρίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» περιγράφοντας και τα όσα ανέδειξε η συνάντηση με τις διοικήσεις και των υπολοίπων κέντρων στην δύσκολη ομολογουμένως καθημερινότητα των κέντρων πρόληψης σε όλη την Ελλάδα.

Η υποστελέχωση «απειλεί» την λειτουργία των κέντρων

Όπως εξήγησε αυτό που απασχολεί την πλειοψηφία των κέντρων είναι το ζήτημα της υποστελέχωσης, με παραδείγματα που παρουσιάστηκαν από κέντρα τα οποία σήμερα λειτουργούν με μόλις ένα ή δύο στελέχη. Όπως εξήγησε η ίδια η υποστελέχωση δεν περιορίζεται στα κέντρα πρόληψης αλλά ευρύτερα σε μία σειρά φορέων ωστόσο στην περίπτωση των κέντρων συνεπάγεται σε μείωση των δραστηριοτήτων τους και κατ’ επέκταση σε προβλήματα που παραμένουν άλυτα στις τοπικές κοινωνίες που δραστηριοποιούνται.

«Τα κέντρα πρόληψης έχουν χάσει σειρά σημαντικών στελεχών τα οποία για τελευταία δέκα χρόνια δεν έχουν αντικατασταθεί μέχρι σήμερα» ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια τονίζοντας πως «τα κέντρα πρόληψης έχουν ταυτιστεί με την τοπική κοινωνία, τα έχουν αγαπήσει και αποδεχτεί και πρέπει να προγραμματίζουμε και το μέλλον τους».

Ερωτηθείσα σχετικά με το Κέντρο Πρόληψης «Ορφέας» η κ.Μουσταφά Ογλού εξήγησε πως βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από άλλα κέντρα της Ελλάδας, από άποψη στελεχιακού δυναμικού, ωστόσο έχει και αυτό απωλέσει στελέχη τα οποία διορίστηκαν ή επιθυμούσαν να εργαστούν κάπου αλλού. Στο άμεσο μέλλον εξήγησε η ίδια αναμένεται να αποχωρήσει ένα ακόμα στέλεχος, για την αντικατάσταση του οποίου θα υπάρξει σχετικό αίτημα προς τον ΟΚΑΝΑ. Ωστόσο η ίδια εμφανίστηκε απαισιόδοξη για την ανταπόκριση του οργανισμού καθώς όπως εξήγησε και στο πρόσφατο παρελθόν ζητήθηκε η αντικατάσταση δύο στελεχών που αποχώρησαν δίχως μέχρι στιγμής να έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη. 

Η πρόεδρος του «Ορφέας» εξήγησε πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα επιδιωχθεί συνάντηση προσωπικά με τον πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ ώστε να επιλυθεί το θέμα αυτό που αφορά στο σύνολο των κέντρων της χώρας, ούτως ώστε να μην εξαναγκαστούν σε περιορισμό των δράσεών τους. Όπως έκανε σαφές στο «Ορφέας» αυτή τη στιγμή εργάζονται δύο στελέχη, μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, το οποίο ωστόσο έχει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ισχύος με αποτέλεσμα η συνέχεια ή μη της συνεργασίας τους με το κέντρο να είναι εν πολλοίς άγνωστη. «Εμείς θέλουμε στα κέντρα πρόληψης να γίνονται κανονικά οι προσλήψεις όπως γίνονται τα προηγούμενα χρόνια, με συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες το κάθε στέλεχος, στην βάση των αναγκών του κέντρου κάθε περιοχής» σημείωσε τονίζοντας πως «εμείς για παράδειγμα χρειαζόμαστε μια ψυχολόγο και μια κοινωνική λειτουργό, και μας στέλνουν μια παιδαγωγό ή κοινωνιολόγο». «Δεν λέω ότι τα στελέχη που ήρθαν δεν είναι αξιόλογα» υπογράμμισε για να εξηγήσει ωστόσο πως «θα επιμορφωθούν, θα μάθουν την δουλειά ωστόσο κάποια στιγμή δυστυχώς θα φύγουν».

«Εγκλωβισμένα» τα αποθεματικά των κέντρων

Το ζήτημα της υποστελέχωσης δεν είναι το μοναδικό με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωπα τα κέντρα. Το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους εδώ και χρόνια δεν έχει επιλυθεί με αποτέλεσμα όπως εξήγησε η κ.Μουσταφά Ογλού οι εργαζόμενοι αυτών να μην ξέρουν αν είναι δημόσιοι ή ιδιωτικοί λειτουργοί. Πέραν αυτού όπως έκανε γνωστό τα αποθεματικά των κέντρων πρόληψης, που σε πολλές περιπτώσεις είναι μεγάλα ποσά, είναι «εγκλωβισμένα», καθώς είναι διαθέσιμα μόνο υπό όρους για τις διοικήσεις και το προσωπικό.

«Ενώ θα μπορούσαν τα διοικητικά συμβούλια να προσλάβουν προσωπικό με αυτά τα χρήματα, δεν τους δίνεται αυτή η δυνατότητα από τον ΟΚΑΝΑ και προς το παρών παραμένουν στους λογαριασμούς πέραν από κάποιες δραστηριότητες και λοιπά έξοδα τα οποία δεν προϋπολογίζονται στον πενταετή προϋπολογισμό τους» συμπλήρωσε.

Η ίδια αναφέρθηκε στην απόφαση που ελήφθη και με τα υπόλοιπα μέλη του ΔΙ.ΚΕ.ΠΡ.Ε. για μαζικότερη κινητοποίηση ώστε να επιλυθούν τα ζητήματα αυτά, υπογραμμίζοντας την αξία της συνέχειας της λειτουργίας των κέντρων σε όλη την Ελλάδα.

Δράσεις στα σχολεία της Ροδόπης και τη φετινή χρονιά

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης όπως ανέφερε και η πρόεδρος του «Ορφέας» παρουσιάστηκαν μια σειρά καλών πρακτικών που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν, ενώ προέκυψε και πολύ υλικό που θα χρησιμοποιηθεί και στις δράσεις της φετινής χρονιάς.

Ερωτηθείσα σχετικά η ίδια ανέφερε πως έχει ήδη πραγματοποιηθεί συνάντηση με την αναπληρώτρια Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης κ. Μαριγούλα Κοσμίδου για τον προγραμματισμό των επικείμενων δράσεων στα σχολεία, για να επισημάνει πως «είμαστε στην διάθεση όλων των σχολείων του νομού Ροδόπης και θα ανταποκριθούμε σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.