Κλειστα και σημερα τα φαρμακεια

Κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα τα φαρμακεία όλης της χώρας μετά την απόφαση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου να προκηρύξει απεργία για τις 6 και 7 Μάη με αφορμή τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο επάγγελμα των φαρμακοποιών. Ο επιχειρούμενος περιορισμός του αριθμού των φαρμακείων και το ελάχιστο περιθώριο κέρδους θα επιφέρουν δραματικές επιπτώσεις στον κλάδο και θα υποβαθμίσουν την παρεχόμενη ασφαλιστική περίθαλψη.

Σε κλείσιμο οδηγούνται τα φαρμακεία σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Αλέξανδρο Τσαπέκο οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση σε μνημόνιο με το ΔΝΤ. «Αν λάβουμε υπόψη τις μειώσεις στις τιμές που έγιναν για τις οποίες δεν έχουμε καμία αντίρρηση, όπως η λίστα των φαρμάκων, ή ο έλεγχος της αγοράς, επίσης και το γεγονός ότι το επάγγελμα όπως σε όλη την Ευρώπη υπάγεται σε περιορισμούς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας υπολογίζουμε ότι ο τζίρος των φαρμάκων θα φθάσει στο μισό από ό,τι είναι σήμερα. Δεν έχουμε καμία αντίρρηση σε αυτό γιατί πρέπει να υπάρχει η πραγματική δαπάνη ώστε και τα ταμεία να είναι βιώσιμα. Τα 12000 φαρμακεία που σήμερα υπάρχουν στην Ελλάδα και τα οποία συντηρούνται με την αγορά που υπήρχε θα κλείσουν αν προωθηθεί η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων. Αν γίνει κάτι τέτοιο είναι εμφανές ότι προωθείται η μεταφορά των φαρμακείων σε μεγάλα ιδιωτικά κεφάλαια που θα μπορούν να ανοίξουν αλυσίδες φαρμακείων και αυτό φοβόμαστε και δεν θέλουμε γιατί έτσι και ο φαρμακοποιός πλήττεται αλλά και οι ασθενής».

 

Κατά την άποψη των φαρμακοποιών η λειτουργία των φαρμακείων όπως αυτή τη στιγμή γίνεται είναι «ό,τι καλύτερο και πολυτιμότερο και τολμώ να το πω αυτό για την πρωτοβάθμια φροντίδα. Στη Ροδόπη παντού υπάρχουν φαρμακεία και ακόμη και στο Κηκίδιο τις επόμενες μέρες θα λειτουργήσει. Οι περισσότεροι οικισμοί έχουν φαρμακείο και υπάρχει πλήρης γεωγραφική κάλυψη. Αν τα φαρμακεία γίνουν περισσότερα θα δημιουργήσουν πρόβλημα σε αυτά τα φαρμακεία και θα επιτείνουν το πρόβλημα το οποίο ήδη έχουν γιατί όταν ανοίγεις κάποιος ένα φαρμακείο σε ένα χωριό με την προϋπόθεση ότι θα εξυπηρετεί και τους κατοίκους του διπλανού και ανοίγει σε αυτό φαρμακείο σαφώς και υπάρχει πρόβλημα. Αυτά τα φαρμακεία θα κλείσουν και άρα δεν θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες στον πολίτη. Αυτή την επαφή που έχει σήμερα ο φαρμακοποιός με τον ασθενή του δεν θα τη βρει ποτέ. Θα είναι τελείως απρόσωπη η εξυπηρέτηση στα φαρμακεία του σούπερ μάρκετ. Το ερώτημα είναι θα μπορεί σε αυτά κάποιος να πάρει δανεικά φάρμακα; Εμείς μπαλώνουμε το σύστημα των καθυστερημένων ραντεβού και του γιατρού που δεν πάνε στο γιατρό τις μέρες τη αδείας του και δίνουμε καθημερινά δανεικά φάρμακα. Αυτά δεν θα υπάρχουν».

 

Οσον αφορά στον ισχυρισμό ότι τα φάρμακα στις αλυσίδες θα είναι φθηνότερα ο κ. Τσαπέκος υποστηρίζει ότι στην αρχή έτσι γίνεται. «Από την ώρα όμως που θα ελεγχθεί ένα προϊόν από ένα καρτέλ πολυεθνικών η τιμή του θα ανέλθει και τα παραδείγματα είναι πολλά ακόμη και στην Ευρώπη όπου η ασπιρίνη έχει 3,50 ευρώ και όχι 0,60 που έχει στην Ελλάδα, όπως και το DEPON είναι πανάκριβο. Εμείς να πω βέβαια ότι μας ενδιαφέρει και το δικό μας καλό αλλά και το καλό του κόσμου».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.