Κλεινουν τα εργαστηρια τους απο τις 26 εως τις 30 Νοεμβριου μικροβιολογοι – βιοπαθολογοι στη Ροδοπη

Διαμαρτύρονται για «τα ληστρικά μέτρα του κλειστού προϋπολογισμού στη ΠΦΥ»

Στο κλείσιμο των ιδιωτικών εργαστηρίων τους από τις 26 έως και τις 30 Νοεμβρίου προχωρούν οι  μικροβιολόγοι στη Ροδόπη λόγω των άμεσων και έμμεσων περικοπών που επιβάλλει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στα ιδιωτικά τους ιατρεία.

Κύριο αίτημα των μικροβιολόγων που κινητοποιούνται σε όλη τη χώρα είναι να μπει ένα τέλος στον μηχανισμό  υποχρεωτικής και αυτόματης επιστροφής χρημάτων στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (clawback) λόγω υπέρβασης της προϋπολογισθείσας δαπάνης.

Στήριξη στη διαμαρτυρία παρέχει και ο Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης που εξηγεί πως «οι μικροβιολόγοι – βιοπαθολόγοι διαμαρτύρονται εντόνως για τα ληστρικά μέτρα που υιοθετούν οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, προκειμένου να μειώσουν στο έπακρο τα έξοδα του κλειστού προϋπολογισμού για τη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».

Αναπτύσσοντας τους λόγους της αντίδρασης ο Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης επισημαίνει πως «στην καταχρηστική μείωση των τιμών του κρατικού τιμολογίου (45%), στην υποχρεωτική μηνιαία έκπτωση βάσει τζίρου, η οποία δύναται σε ένα μεσαίο Εργαστήριο να φτάσει και το 20-30% (rebate) και στο δυσβάσταχτο μέτρο του clawback (υποχρεωτική επιστροφή του 44% της αμοιβής για τις ήδη εκτελεσμένες εξετάσεις), έρχεται να προστεθεί και η προείσπραξη του clawback του επόμενου έτους».

«Τα μέτρα αυτά στραγγαλίζουν οικονομικά τα ιδιωτικά Εργαστήρια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Αρνούμενοι να κάνουν εκπτώσεις στην ποιότητα και την αξιοπιστία των εξετάσεων τους, αποφάσισαν να κλείσουν τα εργαστήριά τους» τονίζει ο Ιατρικός Σύλλογος για να επισημάνει κλείνοντας πως στηρίζει τον αγώνα τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.