Κλειδι η εκπαιδευση για την βελτιωση των προιοντων των κτηνοτροφικων εγκαταστασεων της Ροδοπης

Συνεχίζεται στις σταβλικές εγκαταστάσεις η εκπαίδευση των κτηνοτρόφων από καθηγητές του ΑΠΘ στα πλαίσια ειδικού προγράμματος

Η εκπαίδευση των κτηνοτρόφων, αποτελεί το κλειδί για τη βελτίωση τόσο της ποιότητας των προϊόντων τους, όσο και των οικονομικών τους, τόνισαν τα μέλη της ερευνητικής ομάδας με επικεφαλής τον κ. Ηλία Γιάννενα, από την Κτηνιατρική του ΑΠΘ, που επισκέφτηκαν την Μ. Πέμπτη 21 Απριλίου κτηνοτροφικές μονάδες στη Ροδόπη, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού  προγράμματος για την Αιγοπροβατοτροφία που υλοποιείται από τον οργανισμό Generation Ag Greece με ιδρυτικό Δωρήτη το Stavros Niarchos Foundation.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Αιγοπρόβατα: Ολιστική προσέγγιση της εκτροφής με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα», που γίνεται μόνο σε Ροδόπη, με τη συμβολή του Συλλόγου Κτηνοτρόφων και του προέδρου του Σάκη Κοσουτζή, και Λήμνο, έχει σαν στόχο να προετοιμάσει μια ομάδα κτηνοτρόφων για να εξελιχθούν σε οργανωμένους εκτροφείς – επιχειρηματίες.

Ιδέες και συστάσεις για την βελτίωση

Μετά λοιπόν από τα σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν τους προηγούμενους μήνες, τώρα πέρασαν και σε πιο πρακτική εφαρμογή, όπως τόνισε ο κ. Νεκτάριος Γιαδίμης, Καθηγητής Παθολογίας Μικρών Μηρυκαστικών της Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, μιας και μετά τα σεμινάρια σε θέματα διατροφής, σταβλισμού και διαχείρισης υγείας των ζώων, θέλουν να δουν τα πιθανά προβλήματα, αλλά και να συζητήσουν με τους κτηνοτρόφους, έχοντας εικόνα του ζώου και της σταβλικής εγκατάστασης.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να τους δώσουν ιδέες και συστάσεις για την βελτίωση, ώστε να οδηγηθούν σε καλύτερα προϊόντα, σημείωσε.

Πρακτική εφαρμογή των μαθημάτων

Στην ομάδα, που αποτελείται από 30 παραγωγούς, έγιναν πριν από μερικούς μήνες τα μαθήματα στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, και με μια μικρή καθυστέρηση, περιμένοντας να βελτιωθεί ο καιρός, ξεκίνησαν τα πρακτικά μαθήματα, τόνισε ο κ. Ηλίας Γιάννενας, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ.

Οι επισκέψεις αυτές θα γίνονται σε εβδομαδιαία βάση στις εκτροφές των εκπαιδευόμενων, θα γίνονται επιτόπου συστάσεις για τυχόν διορθώσεις, θα επισημαίνονται τα σφάλματα, και βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν πρακτικά σε κάθε μονάδα. «Ευελπιστούμε ότι οι συμμετέχοντες θα επωφεληθούν γιατί θα μπορέσουν να αντιληφθούν και σφάλματα στη διατροφή, στη διαχείριση, και βελτιώσεις για την υγεία το εμβολιακό πρόγραμμα των ζώων και αλλού» ανέφερε.

Μάλιστα είναι πιθανό να προχωρήσουν και σε μαθήματα οικοτεχνίας σε κάποιους από τους κτηνοτρόφους, για την παραγωγή τοπικών προϊόντων από μικρές μονάδες παραγωγής.

Σημαντικότερο μέρος της προσπάθειας η εκπαίδευση

Οι δυνατότητες για την παραγωγή τοπικών προϊόντων είναι σημαντικές, τόνισε ο κ. Δάνος Σεργκενλίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, εξηγώντας πως η βάση των καλών προϊόντων, είναι πάντα η καλή πρωτογενής παραγωγή.

Τα προγράμματα αυτά λοιπόν προσβλέπουν στη βελτίωση του ζωικού κεφαλαίου από τη μια, και του προϊόντος που παράγουν ώστε να μπορέσουν να δώσουν τελικά προϊόντα υψηλής βιολογικής αξίας και ασφάλειας, «γιατί χωρίς καλό κρέας ή γάλα στην προκειμένη περίπτωση, δεν μπορείς να παράξεις καλά τελικά προϊόντα».

Η περιοχή μας αυτή τη στιγμή, δεν έχει πολλά προϊόντα ονοματολογίας προέλευσης ή προστατευόμενα, για αυτό και θεωρεί πως είναι καλό να ξεκινήσει να γίνεται μια προσπάθεια ώστε με διάφορες οικοτεχνίες, να μπορέσουν να δώσουν προστιθέμενη αξία στο δικό τους προϊόν, και να αρχίσουν παράλληλα να προβάλλονται προϊόντα που θα μπορούν να πάρουν μια τοπική ονομασία, και να μπορέσουν να δώσουν ένα καλό εισόδημα στους παραγωγούς.

Το μεγαλύτερο ποσοστό μιας τέτοιας προσπάθειας, επισήμανε ο κ. Σεργκενλίδης, αφορά πάντα στην εκπαίδευση, που αποτελεί το βασικότερο θεμέλιο για να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να κάνουν ένα βήμα παραπέρα, είτε στην προώθηση παραδοσιακών προϊόντων, είτε για να δημιουργήσουν καινοτομία μέσα από αυτά, δίνοντας ένα υψηλής αξίας προϊόν στον τοπικό καταναλωτή και ευρύτερα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.