«Κλειδι» η ασκηση για μια υγιη καρδια

Τον κ. Σάββα Τοκμακίδη τίμησε ο Σύλλογος Στήριξης Καρδιοπαθών-Πρόληψης Καρδιοπαθειών Ροδόπης για την πολυετή προσφορά του

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Στήριξης Καρδιοπαθών-Πρόληψης Καρδιοπαθειών Ροδόπης το απόγευμα της Κυριακής 9 Οκτωβρίου μιας και κατά τη διάρκειά της βραβεύτηκε για την προσφορά του ο Καθηγητής του ΤΕΦΑΑ κ. Σάββας Τοκμακίδης, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια έχει προσφέρει τα μέγιστα στα μέλη του συλλόγου, μέσω προγραμμάτων εντός του τμήματος.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα καρδιάς, σημείωσε ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Δημήτρης Μιντίδης, όμως ήταν ιδιαίτερη χαρά τους να έχουν ως ομιλητή και να βραβεύσουν τον κ. Τοκμακίδη, ο οποίος έχει προσφέρει πάρα πολλά και στο σύλλογο και στην τοπική κοινωνία.
 
Ο κ. Τοκμακίδης οργάνωσε και οργανώνει από τη δεκαετία του ’90 προγράμματα άσκησης και εκγύμνασης καρδιοπαθών και μη, για αυτό και θέλησαν να του δείξουν την εκτίμησή τους.
 

Κοινή πορεία για το καλό της καρδιάς

 
Από την πλευρά του ο κ. Τοκμακίδης θύμισε πως ξεκίνησε η κοινή πορεία του ιδίου και των μελών του συλλόγου πριν από 20 χρόνια, μέσα από προγράμματα του τότε κοινοτικού πλαισίου στήριξης, για ευπαθείς ομάδες, μεταξύ των οποίων και οι καρδιοπαθείς.
 
«Οι καρδιοπαθείς ήταν η πιο ζεστή ομάδα, δημιούργησε ένα σύλλογο που έχει μια διάρκεια 20 ετών και μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα έγιναν πολλές εκδηλώσεις και προγράμματα και είδαμε αρκετά οφέλη από την άσκηση αλλά και το σύλλογο που έχει δέσει αυτή την ομάδα» σημείωσε.
 
Για αυτό και στην ομιλία του αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στην καρδιά, και τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν με την άσκηση, η οποία θεωρεί πως άνευ υπερβολής, «τα λύνει όλα».
 
«Η άσκηση είναι ένα δυναμικό στοιχείο μέσα από το οποίο ξανανιώνει ο οργανισμός, παράγει καινούρια κύτταρα» σημείωσε, τα οποία με τον τρόπο με τον οποίο βγαίνουν μέσα από την άσκηση επουλώνουν σημεία που έχουν προβλήματα.
 
Βέβαια πλέον η επιστήμη έχει προχωρήσει αρκετά ώστε να μπορούν να προστίθενται εξωτερικά, όμως το ιδανικότερο παραμένει η δημιουργία τους μέσα από την άσκηση.
 
Την ομιλία του ο κ. Τοκμακίδης διάνθισε με διάφορες μελέτες που έχουν γίνει στο εργαστήριο, με πολλά δεδομένα να έχουν ληφθεί από τα ίδια τα μέλη του συλλόγου, έχοντας κάνει παρουσιάσεις σε όλο τον κόσμο.
 
Τα προγράμματα συνεχίζονται ακόμη και σήμερα, όμως για να μπορεί η άσκηση να βοηθά, πρέπει να γίνεται με τις συμβουλές ειδικών.
 
«Επειδή η άσκηση είναι φάρμακο, πρέπει να γίνεται με την κατάλληλη δοσολογία, λίγο παραπάνω θα μας βλάψει, λίγο λιγότερο και δεν θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, θέλει προσοχή και αυτή την προσοχή πρέπει να είσαι γνώστης και να μπορείς να το καταλάβεις για να δώσεις τη δοσολογία της άσκησης» σημείωσε.
Για αυτό και οι γυμναστές είναι αυτοί που γνωρίζουν τα όρια, ώστε να δίνουν το μέγιστο θετικό αποτέλεσμα χωρίς να υπάρχουν «παρενέργειες».
 
Για αυτό και θεωρεί πως θα πρέπει πάντα να βρισκόμαστε κάπου στη μέση.
 
Να σημειωθεί τέλος ότι η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τραγούδια από την χορωδία «Εύμολπος».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.