Κλειδι για την ενεργειακη μεταβαση στις ΑΠΕ το Χρηματιστηριο Ενεργειας

Τη σύζευξη της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τη βουλγαρική ανακοίνωσε ο Κώστας Σκρέκας

Σε ημερίδα που συνδιοργάνωσε το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΔΠΘ

Κλειδί για την ενεργειακή μετάβαση  στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι το Χρηματιστήριο ενέργειας, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Κώστας Σκρέκας στην εκδήλωση που διοργάνωσαν το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΔΠΘ και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος.

Ο κ. Σκρέκας κατά την ομιλία του, ανήγγειλε τη σύζευξη της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με την βουλγαρική και την δημιουργία αγοράς φυσικού αερίου στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας.

Οι στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση, δηλαδή την απανθρακοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής και το πέρασμα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με καύσιμο – γέφυρα το φυσικό αέριο, σημείωσε, δεν μπορεί να επιτευχθούν χωρίς το Χρηματιστήριο Ενέργειας, το οποίο διαμορφώνει ένα διαφανές πλαίσιο με αξιόπιστες τιμές, προωθεί τον ανταγωνισμό, παρέχει αντιστάθμιση κινδύνου και μειώνει τον χρηματοπιστωτικό κίνδυνο.

Η ελληνική αγορά λειτουργεί ήδη σε σύζευξη με την ιταλική και η ολοκλήρωση της σύζευξης με την βουλγαρική ως το τέλος του χρόνου – σημείωσε ο κ. Σκρέκας – θα βελτιώσει την χρήση των διασυνδέσεων, θα οδηγήσει σε αύξηση του ανταγωνισμού και θα επιτρέψει εξαγωγές ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όταν προκύψει ζήτημα περίσσειας παραγωγής πράσινης ενέργειας που δεν θα μπορεί να καταναλωθεί εγχώρια.

Εξορθολογισμός του ενεργειακού κόστους

Ο πρόεδρος του ΣΒΕ και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας Αθανάσιος Σαββάκης τόνισε πως το Χρηματιστήριο πρέπει να λειτουργήσει και για τον εξορθολογισμό του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία ενώ πρόσθεσε πως «φιλοδοξούμε το τρέχον έτος να θέσουμε τις βάσεις για μετατροπή της χώρας σε περιφερειακό εμπορικό κόμβο διαμετακόμισης και τιμολόγησης φυσικού αερίου».

Στον χαιρετισμό του ο Πρύτανης του ΔΠΘ κ. Αλέξανδρος Πολυχρονίδης σημείωσε πως αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή για το ίδιο και το ΔΠΘ η συνδιοργάνωση αυτής της εκδήλωσης. Έπλεξε δε το εγκώμιο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, και αναφέρθηκε στο μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου σε θέματα ενέργειας στο πλαίσιο του HORIZON 2020, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με διεθνή κοινοπραξία ερευνητικών κέντρων και εταιρειών του κλάδου.

Συνεχάρη δε τον συντονιστή της εκδήλωσης, Κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών, Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών κ. Ευάγγελο Δρυμπέτα και τους συνάδερφους του για την προσπάθεια που κάνουν όλα αυτά τα χρόνια και ευχήθηκε πως το επόμενο συνέδριο του Τμήματος τον Οκτώβριο, θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης.

Τεράστιο το ενδιαφέρον για της ΑΠΕ

Στο τεράστιο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αθανάσιος Δαγούμας σημειώνοντας πως σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο και τον ΑΔΜΗΕ θα εξευρεθούν τρόποι συμμετοχής των μονάδων αυτών στην αγορά ενέργειας.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Χρήστος Ιωάννου υπογράμμισε τη σημασία των παραγώγων για την αντιστάθμιση του κινδύνου στην αγορά ενέργειας και έθεσε ως προτεραιότητα τη λειτουργία της αγοράς φυσικού αερίου.

Ο πρόεδρος του ΔΕΣΦΑ Γιάννος Μιχόπουλος σημείωσε πως ο κλάδος του αγωγού φυσικού αερίου προς τη Δυτική Μακεδονία παραμένει στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του Διαχειριστή, ανεξάρτητα από την ένταξη του στο Ταμείο Ανάκαμψης. Ανέφερε ακόμη πως η δημιουργία υποδομών διακίνησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Πάτρα θα επιτρέψει την διάδοση του καυσίμου αλλά και την ανάπτυξη του λιμανιού της πόλης ως σημείο εφοδιασμού πλοίων.

Ο Γενικός Διευθυντής του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου της MYTILINEOS Ντίνος Μπενρουμπή, υπογράμμισε πως η μετάβαση στο νέο μοντέλο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας έγινε ομαλά, συνέστησε ωστόσο στους μη καθετοποιημένους προμηθευτές (όσους δηλαδή δεν διαθέτουν και παραγωγή ενέργειας) να αντισταθμίσουν το ρίσκο αγοράζοντας παράγωγα που θα τους προστατεύουν από απρόβλεπτες διακυμάνσεις των τιμών.

Τέλος ο Σπύρος Κιαρτζής, Διευθυντής Νέων Τεχνολογιών και Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας, του ομίλου ΕΛΠΕ υπογράμμισε την ανάγκη επενδύσεων στα δίκτυα και διασφάλισης ενός σταθερού πλαισίου που θα επιτρέψει την ωρίμανση της αγοράς και τη χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.