Κλειδι για τα ελληνικα συμφεροντα η αρχη της μεσης γραμμης στο Δικαιο της θαλασσας

Το βιβλίο του Πολύκαρπου Αδαμίδη παρουσιάστηκε στην Κομοτηνή

Να καταδείξει με νομολογιακές αναφορές ότι όσα υποστηρίζει η Ελλάδα για το θέμα της υφαλοκρηπίδας δεν αποτελούν θυμική προσέγγιση, αλλά έχει στέρεο νομικό υπόβαθρο και εδράζεται στο διεθνές δίκαιο, πετυχαίνει ο Δικηγόρος και Καθηγητής κ. Πολύκαρπος Αδαμίδης στο βιβλίο του «Η Αρχή της Μέσης Γραμμής στο Δίκαιο της Θάλασσας», το οποίο παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης 25 Μαΐου στην Κομοτηνή από το Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης.

Ο συγγραφέας, πριν την παρουσίαση, μίλησε στο Ράδιο Παρατηρητής και τη Νατάσσα Βαφειάδου για το βιβλίο που χρησιμοποιεί σαν τίτλο την πάγια θέση της χώρας μας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Διαρκής η επιθετική πολιτική της Τουρκίας

Το ζήτημα των γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή μας, σημείωσε ο κ. Αδαμίδης, είναι άρρηκτα συνυφασμένο με αυτό του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών. «Είμαστε μάρτυρες διαρκώς της επιθετικής και προκλητικής πολιτικής της γειτονικής χώρας που για δεκαετίες προσπαθεί, αψηφώντας και αντιβαίνοντας κάθε έννοια ηθικής και δικαίου της θάλασσας, να προβάλλει ανιστόρητες αξιώσεις σε ό,τι αφορά το εύρος των δικαιωμάτων που διεκδικεί επί του Αιγαίου».

Αφορμή είναι η υφαλοκρηπίδα, η μόνη διαφορά, τόνισε, που έχουμε να διευθετήσουμε με την Τουρκία, αλλά και όσα έμπρακτα, λόγω και έργω κάνει, σε σχέση με τα χωρικά ύδατα, που το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας, που αναγνωρίζεται από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, να τα επαυξήσουμε στα 12 μίλια, το χαρακτηρίζει αιτία πολέμου, ήδη από το 1995, και με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να εκβιάσει εξελίξεις και αν αποτρέψει την καθόλα νόμιμη και αυτονόητη άσκηση του δικαιώματος αυτού.

Η πρακτική, αυτή, τόνισε, αποτελεί και έγκλημα κατά της ειρήνης, γιατί την υπονομεύει, και δημιουργεί μεθοδευμένη προσφυγή στη βία. Αυτό αποτελεί παραβίαση των διατάξεων του πολέμου, γιατι θεωρεί αναπόδραστη την προσφυγή στον πόλεμο.

Είναι το χρονικό ενός προαναγγελθέντος πολέμου, και φέρει στο ακέραιο την ευθύνη για αυτό η Τουρκία.

Ευρύτερα χρησιμοποιούμενη η μέση γραμμή

Ειδικά για την αρχή της μέσης γραμμής, δεν μιλάει για την αναγκαιότητα της εφαρμογής της μόνο η Ελλάδα, γιατί από τότε που εφαρμόζονται κανόνες του δικαίου της θάλασσας, αποδείχθηκε η πλέον λειτουργική, η πλέον πρόσφορη, και η μοναδική που μπορεί να εγγυηθεί την διαφάνεια, την αντικειμενικότητα και την προβλεψιμότητα στη διαδικασία καθορισμού των θαλασσίων ζωνών.

Έτσι αποτελεί κανόνα με βάση τη νομολογία του δικαστηρίου της Χάγης, και με βάση τα όσα έχουν εφαρμόσει τα κράτη σε όλο τον κόσμο στις μεταξύ τους διαφορές.

«Τα φληναφήματα της Τουρκίας περί του ότι δεν είναι πρόσφορη η μέση γραμμή για το Αιγαίο, και ότι θα πρέπει να υιοθετηθούν άλλες επιλογές, δεν έχουν καμία νομική ή ιστορική βασιμότητα» σημείωσε, ενώ ο ισχυρισμός ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα γιατί αποτελούν γεωγραφική προέκταση των μικρασιατικών παραλίων, πέρα του ότι δεν έχουν ούτε γεωλογική βάση, το δίκαιο της θάλασσας λέει πως το μόνο κριτήριο που θα πρέπει να εφαρμοστεί είναι αυτό της απόστασης, που ορίζεται περίπου στα 200 ναυτικά μίλια από τη βάση μέτρησης.

Η μέση γραμμή είναι η διαδικασία με την οποία το αλληλοκαλυπτόμενο τμήμα, μοιράζεται κατ’ ισομοιρία μεταξύ των δικαιούχων κρατών, τραβώντας γραμμή η οποία απέχει ίση απόσταση από τις αντίστοιχες σχετικές ακτογραμμές των δικαιούχων κρατών.

Είναι, τόνισε, το πιο δίκαιο μέσο και διαφανής διαδικασία, και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το μέγεθος της απόστασης.

Οργανικός βραχίονας του δικαίου της θάλασσας η Χάγη

Όσο για το πόσο θα διαρκέσει αυτή τη αντιπαράθεση, τόνισε πως στον τομέα της διπλωματίας και τη ετοιμότητας προβολής νομικών επιχειρημάτων, υπάρχει το άχαρο χρονικό διάστημα της συνεχούς ετοιμότητας και προετοιμασίας.

Θεωρεί πως είναι απίθανο, με βάση τα σημερινά δεδομένα, να δεχτεί η Τουρκία την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, γιατί προτιμά να έχει ένα Αιγαίο συνεχή εστία εντάσεων, όπου θα μπορεί να αποδίδει τα όσα αρνητικά γίνονται στο εσωτερικό, στις βλέψεις των φαντασιακών επιβουλέων της Τουρκικής ακεραιότητας.

Από την άλλη όμως δεν μπορεί να εκχωρηθεί στην Τουρκία το παιχνίδι των εντυπώσεων, ότι είμαστε φοβικοί και απευχόμαστε τη προσφυγή στη Χάγη, στηλιτεύοντας μάλιστα όσους από άγνοια, δολιότητα ή πρόθεση εξυπηρέτησης αλλότριων συμφερόντων έχουν προβάλλει κατά καιρούς ότι σηματοδοτεί απεμπόληση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

«Τουναντίον, η Χάγη είναι οργανικός βραχίονας του δικαίου της θάλασσας που επικαλούμαστε και θέλουμε να εφαρμοστεί, δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε από την προσφυγή σε αυτή, αρκεί να αφορά μόνο το θέμα της υφαλοκρηπίδας» σημείωσε, και τη διευθέτηση να γίνει με ένα γνωστό εκ των προτέρων σύστημα κανόνων, που δεν μπορεί να είναι άλλο από αυτό το δίκαιο της θάλασσας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.