Κινητοποιηση ξανα για τους εκπαιδευτικους στη Ροδοπη

Αυτή τη φορά με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και από τον Έβρο

Ζητούν να μην μπουν κάμερες στις τάξεις και να μην προχωρήσει η ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας

Ακόμα μια κινητοποίηση, αυτή  τη φορά με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και από  τον Έβρο πραγματοποιήσαν οι εκπαιδευτικοί της περιοχής μας, στα Γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ΑΜΘ, εκφράζοντας την αντίθεσή τους τόσο στην τροπολογία του μαθήματος με κάμερες στις τάξεις, όσο και στο νομοσχέδιο που δόθηκε πρόσφατα σε διαβούλευση από το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από το Σύλλογος Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και την ΕΛΜΕ Ροδόπης, καθώς και εκπαιδευτικοί από την Αλεξανδρούπολη, που ζήτησαν να αναιρεθεί η τροπολογία και η σχετική εφαρμοστική υπουργική απόφαση για τις κάμερες στις τάξεις.

Παράλληλα ζητούν να μην προχωρήσουν οι σχεδιασμοί στο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο για αύξηση του αριθμού μαθητών σε κάθε τάξη, σχολειοποίηση του νηπιαγωγείου και αξιολόγηση – χειραγώγηση – κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών, εισάγοντας παράλληλα εξεταστικούς και κοινωνικούς φραγμούς.

Στέφανος Μακρυγιάννης

«Έχουμε σοβαρές ενστάσεις και ανησυχίες για το πόσο είναι έτοιμη η δημόσια διοίκηση να λειτουργήσουν τα σχολεία»

Την γενικότερη θέση τους εναντίον των καμερών στις τάξεις αλλά και το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο που έρχεται τις επόμενες μέρες στις επιτροπές της Βουλής επαναβεβαίωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης «Οι τρείς Ιεράρχες» κ. Στέφανος Μακρυγιάννης.

Και αυτό γιατί θεωρούν πως το νομοσχέδιο εισάγει χαρακτηριστικά σχολείου της αγοράς στη δημόσια εκπαίδευση, που έρχονται σε αντίθεση με τις μορφωτικές ανάγκες και τα δικαιώματα των μαθητών, αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Παράλληλα, με το άνοιγμα των δημοτικών προ των πυλών, «έχουμε σοβαρές ενστάσεις και ανησυχίες για το πόσο είναι έτοιμη η δημόσια διοίκηση να λειτουργήσουν τα σχολεία» ανέφερε.

Και αυτό γιατί τουλάχιστον στη Ροδόπη, το προσωπικό καθαριότητας της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει μεταφερθεί στη Δευτεροβάθμια για να καλύψει τις ανάγκες, την ώρα που τα σχολεία χρειάζονται μόνιμο προσωπικό καθαριότητας για να μπορούν και σήμερα, και στο μέλλον, να λειτουργούν κανονικά.

Δημήτριος Σερμπέζης

«Η Κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία μέσα στην πανδημία να φέρει ένα νομοσχέδιο που ρημάζει περεταίρω την δημόσια εκπαίδευση»

Η σημερινή κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, αντί να προσπαθήσουν να λύσουν μερικά από τα σοβαρά προβλήματα της εκπαίδευσης, όπως το στεγαστικό, τα οικονομικά των σχολείων και τον διορισμό εκπαιδευτικών, βρήκε την ευκαιρία μέσα στην πανδημία να φέρει ένα νομοσχέδιο που ρημάζει περεταίρω τη δημόσια εκπαίδευση, σημείωσε ο κ. Δημήτριος Σερμπέζης, γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αλεξανδρούπολης.

Έρχονται, σε αντίθεση με την κοινωνική αποστασιοποίηση που ευαγγελίζονται τόσο καιρό, να αυξήσουν τον αριθμό των μαθητών στην τάξη, να κάνουν το Γυμνάσιο και το Λύκειο ένα ατέλειωτο εξεταστικό κέντρο, και να εξουθενώνουν τους μαθητές οικονομικά και εκπαιδευτικά, με λίγους να παίρνουν το απολυτήριο του Λυκείου.

Μιχάλης Βασιλειάδης

«Το σχολείο και η τάξη δεν θα γίνει big brother, αντιστεκόμαστε και είμαστε εδώ να διαμαρτυρηθούμε για όλες τις διατάξεις που πλήττουν από την Πρωτοβάθμια μέχρι και τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση»

Το νομοσχέδιο πλήττει τόσο την Πρωτοβάθμια, όσο και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σημείωσε ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ροδόπης κ. Μιχάλης Βασιλειάδης, για αυτό και βρίσκει αντιμέτωπη όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.

«Το σχολείο και η τάξη δεν θα γίνει big brother, αντιστεκόμαστε και είμαστε εδώ να διαμαρτυρηθούμε για όλες τις διατάξεις που πλήττουν από την Πρωτοβάθμια μέχρι και τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση» ανέφερε.

Για αυτό και αντιστέκονται και στο νομοσχέδιο, αλλά και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που ήρθαν άνευ διαλόγου και άνευ συζήτησης μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, κάτι που δείχνει το ήθος και το ύφος με το οποίο θα προχωρήσει η Υπουργός.

Φοβούμενοι ότι έρχονται ακόμα σκληρότερα μέτρα, η εκπαιδευτική κοινότητα προετοιμάζεται να συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον της Υπουργού Παιδείας και της Κυβέρνησης.

Παρέλαβε το υπόμνημα ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης

Το υπόμνημα με τα αιτήματα των εκπαιδευτικών παρέλαβε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης ΑΜΘ κ. Κώστας Μπαντίκος, ο οποίος σημείωσε πως το νομοσχέδιο βρίσκεται ακόμα σε φάση διαβούλευσης, και πως μερικές από τις προβλέψεις του έχουν αλλάξει.

Όσο για το θέμα της κάμερας στην τάξη, σημείωσε πως έχει τονίσει και παλιότερα πως ήταν θέμα όχι σωστής διαχείρισης, τόσο με τον τρόπο που πέρασε η τροπολογία, αλλά και χωρίς να δοθούν οι εξηγήσεις και η εξειδίκευση των εμπλεκομένων και ο σκοπός.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μια δικαιολογημένη ανασφάλεια, ανέφερε, όμως πλέον γνωρίζουμε, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου, πως εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του εκπαιδευτικού πώς θα γίνει αυτό, με κύριο μέλημα να δώσουν στους μαθητές τη δυνατότητα να είναι κοντά στην εκπαιδευτική κοινότητα και το μάθημα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.