Κινητοποιηση σημερα το μεσημερι στην Πλατεια για την αντιεκπαιδευτικη πολιτικη

Δίωρη Στάση Εργασίας κήρυξε η ΑΔΕΔΥ

Δίωρη στάση εργασίας, σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Ο.Τ.Α. του Νομού Ροδόπης κήρυξε η ΑΔΕΔΥ κατόπιν εισήγησης της οικίας Νομαρχιακής Επιτροπής για σήμερα Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2021, από τις 13:00 έως 15:00, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν στην κινητοποίηση για την αντιεκπαιδευτική πολιτική και στις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης, που θα λάβει χώρα στην Κεντρική Πλατεία στη 1.00 το μεσημέρι.

Σε σχετική ανακοίνωση η ΑΔΕΔΥ Ροδόπης εξηγεί μεταξύ άλλων για τους λόγους της κινητοποίησης πως «στον ένα χρόνο πανδημίας η κυβέρνηση απέτυχε να διατηρήσει ανοιχτά και ασφαλή τα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Αδιαφόρησε για τις προτάσεις όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας σχετικά με τα απαραίτητα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν ώστε να διασφαλιστεί η ζωντανή λειτουργία σχολείων και πανεπιστημιακών σχολών. Αντίθετα εκμεταλλεύτηκε τη συγκυρία για να νομοθετήσει σε βάρος των μορφωτικών αναγκών και δικαιωμάτων του λαού αλλά και σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων σε όλη την εκπαίδευση».

Προσπάθεια υποκατάστασης της δια ζώσης με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Αναφερόμενη ειδικά στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση τονίζει πως «επιχείρησε και επιχειρεί την υποκατάσταση της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας με μορφές σύγχρονης τηλεκπαίδευσης που ήδη έχουν αποδειχθεί αποτυχημένες γιατί εντείνουν τις ήδη υπάρχουσες ταξικές ανισότητες μεταξύ των μαθητών, αφυδατώνουν και φτωχαίνουν την ίδια τη διδακτική πράξη και τη διάδραση του/της εκπαιδευτικού και μαθητές και μαθήτριες, συντελούν σοβαρά στην καθυστέρηση της ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης μαθητών – τριων».

«Οι φοιτητές κινδυνεύουν να χάσουν κάθε ουσιαστική επαφή με το γνωστικό τους αντικείμενο»

Όσο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση η ΑΔΕΔΥ Ροδόπης υπογραμμίζει πως «ο ένας χρόνος λειτουργίας μέσω τηλεκπαίδευσης σημαίνει πως οι φοιτητές/τρίες κινδυνεύουν να χάσουν κάθε ουσιαστική επαφή με το γνωστικό τους αντικείμενο και το επαγγελματικό πεδίο δράσης τους. Ειδικά φοιτητές σχολών που οι σπουδές τους περιλαμβάνουν λόγω αντικειμένου εργαστήρια, πρακτικές ασκήσεις, μελέτη και εργασία στο πεδίο έχουν απομακρυνθεί πλήρως από το γνωστικό τους αντικείμενο, όντας ανήμποροι να τα πραγματοποιήσουν. Φοιτήτριες/ές επί πτυχίω αδυνατούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους επιβαρυνόμενοι/ες οικονομικά καθώς αποκλείονται από την εργασία.

Δύο έτη φοιτητών/τριών ουσιαστικά έχουν στερηθεί την έννοια των σπουδών σε ακαδημαϊκό χώρο με πιθανά φυσικά επακόλουθα την αποκοινωνικοποίηση,  την επιβράδυνση της ανεξαρτητοποίησης, την εσωτερίκευση του αισθήματος ματαιότητας και μειωμένων προσδοκιών για το μέλλον. Κλειστά πανεπιστημιακά ιδρύματα σημαίνει επιπλέον απουσία εκείνων των δομών που κατ’ εξοχήν διδάσκουν και αναπαράγουν την ελευθερία και τη συλλογική δράση ανθρώπων».

Κάλεσμα συμμετοχής από τον ΣΟΦΕΚ

Πανό της ΣΟΦΕΚ από τον αποκλεισμό της Πανεπιστημιούπολης, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάλεσμα συμμετοχής προς όλους και όλες απευθύνει και ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Κομοτηνής.

Η συγκεκριμένη κινητοποίηση έρχεται σε συνέχεια ανάλογων κινητοποιήσεων που διοργανώνονται ανά την Ελλάδα με τον ΣΟΦΕΚ να σημειώνει στο κάλεσμα του πως «η αυστηροποιήση των σπουδών σε συνδυασμό με την παρατεταμένη και εκτεταμένη χρήση της καταστολής  τόσο μέσα όσο και έξω από τα πανεπιστήμια είναι δύο από τα μεγάλα όπλα της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να αλλάξει την ζωή όπως την γνωρίζουμε, να την απογυμνώσει από όλα τα κεκτημένα των προηγούμενων δεκαετιών παραδίδοντας πληθώρα νέων σπουδαστών σε ιδιωτικά ιδρύματα και πειθήνιους και δουλοπρεπείς εργαζόμενους στη αγορά εργασίας».

Παράλληλα εξηγεί ότι «μία ολόκληρη γενιά φοιτητών κινδυνεύει να αποχωρήσει από την τριτοβάθμια εκπαίδευση δίχως να διαθέτει πραγματική επαφή με το γνωστικό αντικείμενο το οποίο σπουδάζει. Ενδεικτικά, η πλειονότητα των πρακτικών ασκήσεων των τμημάτων έχει ακυρωθεί ενώ δεν πραγματοποιούνται εργαστηριακά μαθήματα σε καμία πολυτεχνική, ιατρική/παραϊατρική ή επιστημών φυσικής αγωγής και αθλητισμού». Εξ ου και καλεί στη συγκέντρωση στο πλαίσιο διεκδίκησης ανατροπής των παραπάνω συνθηκών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.