Κινητοποιηση με κυριο αιτημα την επαναφορα της δωρεαν μετακινησης απο φοιτητες του ΔΠΘ

Καταγγελίες για την εμπόδιση της δωρεάν σίτισης και την παρέμβαση της Αστυνομίας

Κινητοποίηση με αφορμή την κατάργηση της δωρεάν μετακίνησης – και όχι μόνο – πραγματοποίησαν φοιτητές του ΔΠΘ στην Κομοτηνή την Παρασκευή 17 Μαρτίου. Μέλη φοιτητικών συλλόγων και σχημάτων και από τις τρεις πόλεις της Θράκης (Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη) συγκεντρώθηκαν το πρωί στην Πρυτανεία για να συναντήσουν τον Πρύτανη κ. Φώτιο Μάρη, ο οποίος πάντως βρισκόταν εκτός Κομοτηνής λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.  

Απόντος του κ. Μάρη, ο κ. Ευάγγελος Δρυμπέτας, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης και πρώην Αντιπρύτανης του ΔΠΘ, υποδέχτηκε τους φοιτητές και άκουσε τα αιτήματά τους, ενώ έγινε και δέκτης καταγγελιών για αστυνομική παρέμβαση εντός πανεπιστημιακού χώρου, καθώς και για την εμπόδιση της δωρεάν σίτισης.

Επαναφορά δωρεάν μετακίνησης

Όσον αφορά τις μετακινήσεις, οι φοιτητές ζήτησαν από τη Διοίκηση επίσημη τοποθέτηση και να διεκδικήσει κονδύλια ώστε να εξασφαλιστεί δωρεάν μεταφορά από και προς τις σχολές και τα σπίτια για όλους. Από τη μεριά του, ο κ. Δρυμπέτας επικαλέστηκε την έλλειψη πόρων, σημείωσε πως έχουν εξεταστεί όλες οι πιθανές λύσεις, προσθέτοντας ότι το Πανεπιστήμιο έχει ήδη ζητήσει την αύξηση της χρηματοδότησης ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί.

Καταγγελίες για αστυνομική παρέμβαση και τις λέσχες

Αναφορικά με τις καταγγελίες των φοιτητών περί παρουσίας και παρέμβασης της Αστυνομίας εντός πανεπιστημιακού χώρου σε Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη, ο κ. Δρυμπέτας τόνισε ότι «στο Δημοκρίτειο Αστυνομία δεν μπαίνει, δεν έχει μπει τα τελευταία 30 χρόνια και δεν θα μπει ποτέ» και αναφέρθηκε στο θεσμικό καθεστώς που προστατεύει το Πανεπιστήμιο. Οι φοιτητές ζήτησαν από τη Διοίκηση «να καταγγείλει τις απειλές και τους τραμπουκισμούς από τους οδηγούς των λεωφορείων και την αστυνομία».

Μεταξύ των άλλων, φοιτητής από την Ξάνθη κατήγγειλε πως «δεν μοιράζουν φαγητά» επειδή «κάποιοι δεν είναι εστιακοί». Ο κ. Δρυμπέτας ξεκαθάρισε ότι «οι φοιτητές έχουν δικαίωμα να τρώνε δωρεάν» και υπογράμμισε ότι πρέπει να διατυπώσουν τις καταγγελίες τους γραπτά. Οι φοιτητές ζήτησαν να μην υπάρχει «κανένας αποκλεισμός από τις λέσχες και «να σιτίζονται όλοι χωρίς την επίδειξη πάσο σε όλες τις σχολές».

Αναμένεται συνάντηση και με τον κ. Μάρη

Ο κ. Δρυμπέτας δεσμεύτηκε στους φοιτητές να μεταφέρει στον κ. Μάρη τα αιτήματά τους, ενώ την επόμενη Παρασκευή αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση, αυτή τη φορά με τον ίδιο τον Πρύτανη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.