Κινητοποιηση για τις καθαριστριες του Νοσοκομειου Κομοτηνης

Εκδικάστηκαν την Τετάρτη τα ασφαλιστικά μέτρα με την ελπίδα να δικαιωθούν και να παραμείνουν στην εργασία τους

Τα ασφαλιστικά μέτρα των καθαριστριών, που απολύθηκαν από το Νοσοκομείο Κομοτηνής πριν την λήξη της τελευταίας παράτασης της σύμβασής τους, εκδικάστηκαν την Τετάρτη 8 Μαρτίου στα δικαστήρια της Κομοτηνής, με τις ίδιες, αλλά και φορείς να δίνουν το παρών για την εκδίκασή τους.

Να θυμίσουμε πως οι καθαρίστριες είδαν την πόρτα της εξόδου στις αρχές Φεβρουαρίου, καθώς το έργο της καθαριότητας ανέλαβε εργολάβος, όμως μετά την προσφυγή τους στο δικαστήριο, κατάφεραν να κερδίσουν την έκδοση προσωρινής διαταγής και να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Θέλουν να δουλέψουν οι καθαρίστριες

Την Τετάρτη λοιπόν εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα, με τις καθαρίστριες να βρίσκονται έξω από τα δικαστήρια, όπως τόνισε εκ μέρους των καθαριστριών η κ. Παναγιώτα Μανάκα, που σημείωσε ότι ενώ κέρδισαν τα πρώτα ασφαλιστικά, επέστρεψαν στην εργασία, αλλά η διοίκηση τους έδωσε αναγκαστική άδεια, καθώς θεωρεί πως δεν τους θέλει και το δείχνει με κάθε τρόπο.

Για αυτό και περιμένουν την έκφανση της δίκης που έγινε την Τετάρτη, ώστε να δουν πώς θα κινηθούν από εδώ και πέρα. Από τα είκοσι περίπου άτομα, οι 10 δεν υπέγραψαν στον εργολάβο, ενώ έχουν 10 συναδέρφους τους που λόγω οικονομικής ανάγκης, αναγκάστηκαν να υπογράψουν στον εργολάβο.

Η κ. Μανάκα πιστεύει πως θα δικαιωθούν, «γιατί έτσι είναι το δίκαιο και το σωστό. Βάλαμε πλάτη στην πανδημία, 20 άτομα δουλεύαμε από 8 τμήματα η κάθε μία, γιατί είχαμε αρρώστιες, συνταξιοδοτήσεις. Από 38 που έπρεπε να είμαστε, ήμασταν 20 και τα βγάλαμε εις πέρας».

Αφού λοιπόν τους «ξεζούμισαν» όπως τόνισε, τώρα τους πετούν στο δρόμο κάτι που θεωρεί εντελώς άδικο. Όσο για το τι θα γίνει στη συνέχεια, θεωρεί πως θα επιστρέψουν στην εργασία τους, μιας και δεν έχουν άλλη άδεια να τους δώσουν, αλλά ακόμα και να βρουν τρόπο να την επεκτείνουν, δεν θα το δεχτούν οι καθαρίστριες.

«Θέλω να δουλέψω και θα το προχωρήσουμε μέχρι εκεί που πάει» ανέφερε, τονίζοντας πως ανάμεσά τους υπάρχουν εργαζόμενες που δουλεύουν εδώ και 22 χρόνια, με εργολάβο πριν γίνουν οι συμβάσεις ΣΟΧ το 2017.

Στήριξη από το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής

Στο χώρο για συμπαράσταση βρέθηκαν και μέλη του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, με τον πρόεδρο κ. Γιώργο Χατζηαθανασίου να σημειώνει πως η υπόθεση αυτή αποδεικνύει πως δεν αναγνωρίζεται τίποτα στην Ελλάδα, γιατί διώχθηκαν οι εργαζόμενοι για να μπει εργολάβος στην καθαριότητα του Νοσοκομείου.

Ενώ λοιπόν δύο χρόνια με την πανδημία προσέφεραν τα πάντα για να διατηρήσουν καθαρούς τους χώρους του νοσοκομείου, θεωρεί πως η διοίκηση έφερε εκδικητικά, γιατί έκαναν εξώδικο για τα ρεπό τους, τον εργολάβο στην καθαριότητα.

Έχοντας ήδη τη νίκη από τα προσωρινά ασφαλιστικά, εξέφρασε την αισιοδοξία πως και σήμερα θα έχουμε αίσιο αποτέλεσμα. Βέβαια παλεύουν για να μείνουν οι καθαρίστριες στις θέσεις τους μέχρι το τέλος του Ιουνίου, όταν τελειώνουν οι συμβάσεις τους, όμως στόχος είναι να παραμείνει η καθαριότητα εκτός εργολάβου, γιατί φοβούνται ότι θα προχωρήσει αυτή η κίνηση και σε άλλου τομείς του νοσοκομείου, με τον κ. Χατζηαθανασίου να τονίζει πως όπου υπάρχει ιδιωτικοποίηση, τα αποτελέσματα δεν είναι καλά.

Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις από την Αυτόνομη Παρέμβαση Υγειονομικών

Έξω από τα δικαστήρια βρέθηκαν και στελέχη της Αυτόνομης Παρέμβασης Υγειονομικών Ροδόπης  με τον εκπρόσωπο της κ. Αλέξανδρο Σπανό να καταφέρεται ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, που θεωρεί πως προσπαθεί να αποδημήσει κάθε έννοια κοινωνικού κράτους, προσφέροντας τις δομές σαν λάφυρα σε οικονομικά συμφέροντα, σε τομείς όπως η παιδεία, οι υδάτινοι πόροι και η υγεία.

Αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών ήταν να πετιούνται οι καθαρίστριες εκτός εργασίας, και ελπίζει πως θα δικαιωθούν τόσο νομικά, μιας και ενώ υπέγραψαν εννιάμηνη σύμβαση, με την τελεσφόρηση των διαγωνιστικών διαδικασιών παύθηκαν από την εργασία τους.

Για αυτό μπροστά στον κοινωνικό αυτό αφανισμό, και την λεηλάτηση του δημόσιου πλούτου, πιστεύουν πως ο τόπος χρειάζεται μια πολιτική αλλαγή, ώστε να επανέλθει στη χώρα μας η δικαιοσύνη και να στηριχθούν οι κοινωνικές δομές.

Το δικαστήριο αποφάσισε για την διατήρηση των προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων για τους 10 εργαζόμενους έως την έκδοση της σχετικής απόφασης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.