Κινητοποιησεις απο τη ΣΕΦΑΑ Κομοτηνης

Αντιδρά στην υποβάθμιση του επαγγέλματος του προπονητή και εκπαιδευτή – γυμναστή - Πορεία διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα οι φοιτητές του τμήματος

Με την αναστολή Εκπαιδευτικού έργου από την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου έως και τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου αντιδρούν η Κοσμητεία, η Γενική Συνέλευση και ο Σύλλογος Φοιτητών «Σπύρος Λούης» του Τ.Ε.Φ.Α.Α. στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου «Επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού – Προπονητές και εκπαιδευτές – Ιδιωτικά γυμναστήρια και ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων και άλλες διατάξεις», θέλοντας να προασπίσουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, το οποίο θεωρούν ότι πλήττει το επάγγελμα του προπονητή και εκπαιδευτή – γυμναστή.
 
Η επαγγελματική δραστηριότητα αυτή άλλωστε, θεωρούν πως ήδη βάλλεται εδώ και χρόνια από την παράνομη άσκηση και αντιποίησή της από ανειδίκευτους, ελλιπούς εκπαίδευσης και εμπειρικούς προπονητές ή εκπαιδευτές.
 
Το προτεινόμενο νομοσχέδιο, με το οποίο οι Κοσμήτορες όλων των Σχολών Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού διαφώνησαν, όταν ενημερώθηκαν από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, τονίζουν πως παραχωρεί δικαιώματα εκπαίδευσης σε πλημμελώς καταρτισμένους, υπονομεύοντας όχι μόνο τη σωστή εφαρμογή της άσκησης σε διάφορες πληθυσμιακές ομάδες, αλλά και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα των νέων και τη δημόσια υγεία.
 
Για αυτό και σε συνεννόηση και με όλες τις άλλες σχολές στην επικράτεια, προχώρησαν σε αυτή την κίνηση, ενώ τη Δευτέρα όλοι οι Κοσμήτορες θα έχουν συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού κ. Βασιλειάδη, στον οποίο θα εκθέσουν τις ενστάσεις τους και θα ζητήσουν να γίνει εκτεταμένος διάλογος για να αλλάξουν οι επίμαχες διατάξεις.
 
Την ίδια μέρα οι φοιτητές στην Κομοτηνή θα πραγματοποιήσουν πορεία στην Κομοτηνή, καταλήγοντας στην Περιφέρεια ΑΜΘ όπου θα επιδώσουν ψήφισμα στον Περιφερειάρχη. 

Θέματα υγείας και ασφάλειας των πολιτών 

Συνέντευξη τύπου για το θέμα παραχώρησαν το πρωί της Παρασκευής η Κοσμήτορας της ΣΕΦΑΑ κ. Ελένη Δούδα και οι καθηγητές κ. Βασίλειος Γούργουλης και κ. Ευάγγελος Αλμπανίδης, με την οποία εξέφρασαν την ανησυχία όλων των ΣΕΦΑΑ της χώρας, που έχουν ξεκινήσει μια σειρά κινητοποιήσεων όσο αφορά την ενημέρωση των πολιτών και όλων των ενδιαφερομένων φορέων με στόχο την απόσυρση του νομοσχεδίου ή την αλλαγή του όσο αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τους.
 
Η κ. Δούδα σημείωσε πως η πανεπιστημιακή κοινότητα είναι ιδιαίτερα αναστατωμένη από το νομοσχέδιο, το οποίο βγήκε προς διαβούλευση για μόλις μία εβδομάδα, μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου.
 
Αποτελείται από 113 άρθρα, τα οποία αναφέρονται στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, σκιαγραφούν το προφίλ προπονητών και εκπαιδευτών, στις οργανωτικές δομές και λειτουργία τόσο των ιδιωτικών γυμναστηρίων και των ιδιωτικών σχολών εκμάθησης διαφόρων αθλημάτων, καθώς και στον εκσυγχρονισμό των ομοσπονδιών. Όμως ενώ φαίνεται ότι δίνει επαγγελματικά δικαιώματα και αναγνωρίζει τους απόφοιτους των ΣΕΦΑΑ, όπως εξήγησε η κ. Δούδα, θίγει καίρια επαγγελματικά δικαιώματα, υποβαθμίζοντας το πανεπιστημιακό πτυχίο, εκχωρώντας ταυτόχρονα δυνατότητες εκπαίδευσης ατόμων σε αποφοίτους σχολών δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
 
Πέρα από την ανησυχία για την επαγγελματική αποκατάστασης των αποφοίτων των σχολών όμως, η κ. Δούδα τόνισε πως εγείρονται θέματα υγείας και ασφάλειας των πολιτών. Και αυτό γιατί όλα τα προγράμματα άσκησης διέπονται από προπονητικές αρχές που χρίζουν εξειδικευμένης επιστημονικής κατάρτισης, προσέγγιση που δεν έχουν οι εξαμηνιαίες σχολές που πιστοποιούν και δίνουν τέτοια διπλώματα σε εκπαιδευτές.
 
Όπως ανέφερε, το νομοσχέδιο είχε τεθεί υπόψη των Κοσμητόρων σε συνάντησή τους με τον ΓΓ στις 23 Οκτωβρίου, όπου είχαν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους, και είχαν ενημερωθεί πως το νομοσχέδιο θα αποσταλεί προς αυτούς για να καταθέσουν προτάσεις πριν δοθεί σε δημόσια διαβούλευση.
 
Όσο για τους λόγους που γίνεται με αυτό τον τρόπο η προώθηση του νομοσχεδίου, από δημοσιεύματα που έχουν έρθει υπόψη τους φαίνεται να υπάρχει μια πίεση από την Κομισιόν για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, ώστε να μπορούν να αναγνωριστούν πτυχία από ιδιωτικά κολέγια. 

Μειώνεται η πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην πράξη 

Από την πλευρά του ο κ. Γούργουλης σημείωσε πως ο νόμος προσπαθεί να φέρει μια τάξη στον αθλητισμό, όμως μειώνει στην πράξη την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, με την μεταδευτεροβάθμια ή τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και με αυτό τον τρόπο απαξιώνεται το πτυχίο του ΤΕΦΑΑ.
 
Επίσης προβλέπεται να εκχωρηθούν εκπαιδευτικές αρμοδιότητες στη Γενική γραμματεία και σε Ομοσπονδίες που είναι διοικητικοί οργανισμοί, αλλά παρόλα αυτά τους δίνεται η δυνατότητα να λειτουργήσουν ως φορείς  εκπαίδευσης.
 
Στον τομέα των προπονητών, υπάρχουν τρείς κατηγορίες ο προπονητής, Α, Β και Γ κατηγορίας, με την ανώτατη να είναι η Α.
 
Οι απόφοιτοι του ΤΕΦΑΑ είναι κατευθείαν προπονητές Α κατηγορίας, όμως πολλοί άλλοι, όπως παλιοί αθλητές ή απόφοιτοι μέσα από μια διαδικασία χρόνων εκπαίδευσης, και επαγγελματικής εμπειρίας, μπορούν να αναρριχηθούν στα επίπεδα. Με αυτό τον τρόπο, ανέφερε, γίνεται μια εξομοίωση ανεξάρτητα από το επίπεδο της εκπαίδευσης που έχουν. 

Εκατοντάδες απόφοιτοι στην αβεβαιότητα 

Η απαξίωση από την πολιτεία των πτυχίων πανεπιστημιακών σπουδών, οδηγεί εκατοντάδες αποφοίτους της Σχολής στην ανεργία ή την αβεβαιότητα, εξομοιώνοντας τα πτυχία με πιστοποιήσεις σεμιναριακού τύπου ή τίτλους σπουδών που προέρχονται από τη μεταδευτεροβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σημείωσε ο κ. Αλμπανίδης.
 
Για τους εκπαιδευτές στα ιδιωτικά γυμναστήρια, μέχρι τώρα μπορούσαν να απασχοληθούν μόνο πτυχιούχοι των ΤΕΦΑΑ, και όσοι ασχολούνταν χωρίς το πτυχία ασχολούνταν μέχρι τώρα παράνομα και παράτυπα.
 
Το νέα σχέδιο νόμου, νομιμοποιεί την παρανομία που ίσχυε μέχρι τώρα, τόνισε ο κ. Αλμπανίδης και συνέχισε «σας ρωτώ, θα άφηνε κανείς το παιδί του στα χέρια ενός κομπογιαννίτη γιατρού, ή ενός εμπειρικού δασκάλου; Πως θα αφήσουν λοιπόν το παιδί τους στις ακαδημίες ή τα γυμναστήρια στα χέρια κάποιου που δεν είναι πρώτα παιδαγωγός και μετά επιστήμονας στον τομέα της άσκησης». 

Το ψήφισμα της ΣΕΦΑΑ ΔΠΘ 

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το νομοσχέδιο, στο πλαίσιο της αναστολής των μαθημάτων, εκδόθηκε ενιαίο ψήφισμα της Σχολής/Τμήματος/Συλλόγου Φοιτητών της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού του ΔΠΘ.
 
Το ψήφισμα έχει ως εξής:
 
Η Κοσμητεία, η Γενική Συνέλευση και ο Σύλλογος Φοιτητών ‘’Σπύρος Λούης’’ του Τ.Ε.Φ.Α.Α. θέλοντας να προασπίσουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, αποφάσισαν να αντιδράσουν στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου το οποίο θεωρούν ότι πλήττει το επάγγελμα του προπονητή και εκπαιδευτή – γυμναστή. Μια επαγγελματική δραστηριότητα που ήδη βάλλεται εδώ και χρόνια από την παράνομη άσκηση και αντιποίησή της από ανειδίκευτους, ελλιπούς εκπαίδευσης και εμπειρικούς προπονητές ή εκπαιδευτές.
 
Το προτεινόμενο νομοσχέδιο, με το οποίο οι Κοσμήτορες όλων των Σχολών Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού διαφώνησαν, όταν ενημερώθηκαν από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, παραχωρεί δικαιώματα εκπαίδευσης σε πλημμελώς καταρτισμένους, υπονομεύοντας όχι μόνο τη σωστή εφαρμογή της άσκησης σε διάφορες πληθυσμιακές ομάδες, αλλά και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα των νέων και τη δημόσια υγεία.
 
Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, ένας απόφοιτος επαγγελματικής ειδικότητας ΕΠΑΛ, χωρίς πιστοποιημένη παιδαγωγική κατάρτιση, αποκτά επαγγελματικά δικαιώματα ‘’εκπαιδευτή’’ σε γυμναστήρια ή χώρους αθλητικής αναψυχής ή ακαδημίες. Ενώ θα αναμενόταν η Πολιτεία να διασφαλίσει ένα υψηλό επίπεδο παιδαγωγικής επάρκειας και εξειδικευμένης επιστημονικής κατάρτισης σε όσους απασχολούνται ως εκπαιδευτές, ιδιαίτερα στις αναπτυξιακές ηλικίες, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ακόμη και για την άσκηση ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρίες δεν προβλέπεται η παρουσία εξειδικευμένου πτυχιούχου Φυσικής Αγωγής, αλλά αυτή αφήνεται στα χέρια ανειδίκευτων ‘’εκπαιδευτών’’.
 
Παρόλο που με τον Ν219/2006 (άρθρο 3, παρ. 5β) εκπαιδευτές-γυμναστές σε ιδιωτικά γυμναστήρια προβλέπονταν να είναι μόνο πτυχιούχοι Τ.Ε.Φ.Α.Α., το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου εξομοιώνει το πτυχίο ενός Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Τ.Ε.Φ.Α.Α.), με τίτλο σπουδών Μετα-Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΙΕΚ) και πτυχίο επαγγελματικής ειδικότητας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ).
 
Με το νέο σχέδιο νόμου ισχύει κάτι ανάλογο και με το επάγγελμα του προπονητή, το οποίο θα μπορούν να ασκήσουν, όχι μόνο οι πτυχιούχοι Τ.Ε.Φ.Α.Α., αλλά και απόφοιτοι Κολλεγίων, ΙΕΚ, επαγγελματικής ειδικότηταςΕΠΑΛ, καθώς και κάτοχοι τίτλου προπονητή από τις Σχολές της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Στις σχολές ΓΓΑ μπορούν να εγγραφούν απόφοιτοι Λυκείου με αθλητική εμπειρία, την οποία θα μπορούν να πιστοποιήσουν ακόμη και με απλή υπεύθυνη δήλωση. Για άλλη μια φορά, εξομοιώνονται οι πανεπιστημιακού επιπέδου σπουδές των Τ.Ε.Φ.Α.Α. διάρκειας 4 ετών, με σχολές προπονητών της ΓΓΑ διάρκειας μόλις 6 μηνών ή με τίτλους σπουδών Μετα-Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΙΕΚ) και διπλώματα επαγγελματικής ειδικότητας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ).
 
Επιπρόσθετα, το σχέδιο νόμου εκχωρεί εκπαιδευτικές αρμοδιότητες στη ΓΓΑ και σε ομοσπονδίες, μετατρέποντας διοικητικές υπηρεσίες και αθλητικούς οργανισμούς σε φορείς εκπαίδευσης, πιστοποίησης και κατοχύρωσης επαγγελματικών δικαιωμάτων.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, παρόλο που δίνει επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους των Τ.Ε.Φ.Α.Α. (προπονητής Α΄ επιπέδου – εκπαιδευτής), τους πλήττει καίρια, καθώς εξομοιώνει την πανεπιστημιακή τους κατάρτιση με τη Δευτεροβάθμια ή τη Μετα-Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, υποβαθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο ένα πτυχίο Α.Ε.Ι.
 
ΕΠΕΙΔΗ,
η άσκηση σχετίζεται άμεσα με την υγεία των πολιτών κάθε ηλικίας και την ηθικο-κοινωνική ανάπτυξη των νέων, απαιτείται εξειδικευμένη επιστημονική γνώση και παιδαγωγική κατάρτιση.
 
Το Τ.Ε.Φ.Α.Α του Δ.Π.Θ. είναι διαθέσιμο να συμμετάσχει στον σχετικό διάλογο με τους ενδιαφερόμενους φορείς και είναι έτοιμο να καταθέσει τις δικές του προτάσεις για τη βελτίωση του προτεινόμενου σχεδίου νόμου.
 
ΚΑΛΟΥΜΕ
την Κυβέρνηση να αποσύρει το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου που θίγει το κύρος και την υπόσταση της Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.