«Κινητες» διαφημισεις; Μονο με αδεια και καταβολη τελους!

Κανόνες υπαίθριας διαφήμισης και σε λεωφορεία, ταξί και οχήματα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσεως

Ενώ για δεκαετίες η έννοια της υπαίθριας διαφήμισης ταυτιζόταν με την ανάρτηση διαφημιστικών μηνυμάτων σε σταθερά σημεία, δημόσιων ή ιδιωτικών χώρων, τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει δημοφιλία η ανάρτηση τέτοιων μηνυμάτων στις εξωτερικές επιφάνειες, αλλά και στο εσωτερικό των οχημάτων δημόσιας χρήσης. Το φαινόμενο παρατηρείται έντονο πια και στην Κομοτηνή, αφενός μεν στα λεωφορεία που κυκλοφορούν στην πόλη κι αφετέρου στα ταξί. Φυσικά ο νομοθέτης είχε προβλέψει έγκαιρα την υπαγωγή αυτού του είδους των διαφημίσεων στους κανόνες, που διέπουν γενικότερα την υπαίθρια διαφήμιση. Έτσι, προϋπόθεση για τη νομιμότητα της διαφήμισης αυτής είναι η έγκριση και η χορήγηση άδειας από τον οικείο δήμο, με τη καταβολή του αντίστοιχου τέλους που έχει προσδιοριστεί με απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου. 

Έγγραφο του δήμου προς το ΚΤΕΛ Ροδόπης, το Αστικό ΚΤΕΛ και το Σωματείο Ταξί 

Με βάση τη σχετική νομοθεσία και έχοντας διαπιστώσει πως οι «κινητές» διαφημίσεις έχουν πλέον την τιμητική τους και στην πόλη μας, η δημοτική αρχή προχώρησε σε μια πρωτοβουλία υπενθύμισης των προϋποθέσεων ανάρτησης διαφημίσεων στους φορείς που εκτελούν συγκοινωνιακό έργο. Συγκεκριμένα, με έγγραφα που περιέχουν κωδικοποιημένη την κείμενη νομοθεσία, απευθύνθηκε στο ΚΤΕΛ Ροδόπης, στο Αστικό ΚΤΕΛ Κομοτηνής και στο Σωματείο Ταξί Κομοτηνής, καλώντας τις διοικήσεις τους να μεριμνήσουν για την αδειοδότηση και για τη νομιμοποίηση τυχόν διαφημίσεων που προβάλλονται επί των αμαξωμάτων των οχημάτων τους. 

Ίδιες προϋποθέσεις και για τα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα 

Να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι οι προϋποθέσεις, που θέτει ο νόμος για την αναγραφή διαφημίσεων στα αμαξώματα των οχημάτων, δεν εφαρμόζονται αποκλειστικά στα δημόσιας χρήσης, αλλά ισχύουν και για τα ιδιωτικής χρήσης οχήματα. Επομένως, υποχρέωση καταβολής του σχετικού τέλους υπέρ ΟΤΑ, αλλά και συμμόρφωσης με τα όσα ορίζει ο νόμος για τις επιτρεπόμενες διαφημίσεις, φέρουν και οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. αυτοκινήτων, που πιθανόν προβάλλουν σχετικά μηνύματα. 

Τα διαφημιστικά μηνύματα που «κόβονται»… 

Να διευκρινιστεί επίσης ότι η διαδικασία της αδειοδότησης δεν περιορίζεται στην απλή καταγραφή της προτεινόμενης διαφήμισης, με σκοπό την είσπραξη από τον υπόχρεο του αντίστοιχου τέλους. Έχει όμως και έναν ουσιαστικό χαρακτήρα, καθότι αποβλέπει στον έλεγχο του περιεχομένου του διαφημιστικού μηνύματος και κατά πόσον αυτό συνάδει με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας. Για παράδειγμα, εφόσον η διαφήμιση περιλαμβάνει μηνύματα, που αντίκεινται στις διατάξεις περί προστασίας του καταναλωτή ή προσβάλλουν τη δημόσια αιδώ, τα χρηστά ήθη και τη δημόσια τάξη ή είναι γενικά πολιτικού περιεχομένου, τότε η αίτηση θα απορριφθεί και δεν χορηγηθεί άδεια για ανάρτηση. 

Στο ταμείο για την καταβολή του αντίστοιχου τέλους 

Στην περίπτωση, όμως, που δεν συντρέχει κάποιος από τους παραπάνω λόγους απόρριψης, ο ενδιαφερόμενος θα κληθεί να περάσει από το… ταμείο, για να καταβάλει το ποσό του τέλους, που αντιστοιχεί στην προτεινόμενη διαφημιστική ανάρτηση. Το δημοτικό συμβούλιο της Κομοτηνής, με την απόφαση 267/2015 που αφορά στον καθορισμό των τελών διαφήμισης, έχει καθορίσει το τέλος αυτής της κατηγορίας διαφημίσεων – για διαστάσεις 30Χ50 εκατοστά- στο ύψος των 3 ευρώ μηνιαίως. Για διαφημίσεις της ίδιας κατηγορίας αλλά μεγαλύτερων διαστάσεων, θα καταβάλλεται ανάλογο πολλαπλάσιο τέλος. 

Ανταπόκριση από αρκετούς ιδιοκτήτες ταξί μετά από τη σχετική υπενθύμιση 

Σημειώνεται, τέλος, ότι σχεδόν έναν μήνα μετά από την αποστολή των εγγράφων στους φορείς, που εκτελούν συγκοινωνιακό έργο με δημόσια οχήματα, στις υπηρεσίες του δήμου Κομοτηνής έχουν σπεύσει για να εκδώσουν τις προβλεπόμενες άδειες αρκετοί ιδιοκτήτες ταξί, που έχουν αναρτήσει διαφημίσεις στα αμαξώματα των οχημάτων τους. Εκτιμάται ότι το ίδιο θα πράξουν προσεχώς το Υπεραστικό και το Αστικό ΚΤΕΛ, μετά από την περαίωση των διαδικασιών συζήτησης και έγκρισης του θέματος στα οικεία διοικητικά συμβούλια. Εξάλλου, όσοι εξακολουθούν να αναρτούν διαφημίσεις κατά παράβαση της περιγραφείσας νομοθεσίας, θα απειλούνται με διοικητικές, αλλά και με ποινικές κυρώσεις. 

Ελλείψει δημοτικής αστυνομίας, υπόθεση της ΕΛ.ΑΣ. ο έλεγχος για την τήρηση των κανόνων 

Πάντως, αντικείμενο προβληματισμού αποτελεί για τον δήμο Κομοτηνής το γεγονός ότι, στερούμενος πλέον τις υπηρεσίες της δημοτικής αστυνομίας, δεν είναι σε θέση να ελέγχει με τρόπο άμεσο τον βαθμό συμμόρφωσης των υπόχρεων και ως εκ τούτου η εφαρμογή των προβλεπόμενων από το νόμο θα εξαρτάται από τις ενέργειες της, επίσης υποστελεχωμένης, διεύθυνσης αστυνομίας. Πρόθεση πάντως της δημοτικής αρχής είναι να υπάρξει συνεννόηση με την Αστυνομία, ώστε να διενεργούνται κατά το δυνατόν τακτικοί έλεγχοι για να διασφαλιστεί ότι οι «κινητές» διαφημίσεις στην πόλη θα είναι στο εξής νόμιμες. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.