Κινησεις στον Δημο Ιασμου για τη διαχειριση των αδεσποτων

Ευρεία συζήτηση Δημάρχου και στελεχών της διοίκησης με τον Α. Λιάπη

Με τον Δήμαρχο Ιάσμου κ. Μουμίν Μουμίν, τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Καθαριότητας κ. Χακάν Μεχμέτ και τον Προϊστάμενο Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Ανάπτυξης του Δήμου Ιάσμου κ. Χρήστο Ζέκο, συναντήθηκε την Πέμπτη το μέλος του φιλοζωικού περιβαλλοντικού Σωματείου ΛΑΪΜΑ κ. Αντώνης Λιάπης. Στο επίκεντρο της συζήτησης που αναπτύχθηκε βρέθηκε το ζήτημα των αδεσπότων στα διοικητικά όρια του Δήμου.

Ο κ. Λιάπης μετέφερε για το περιεχόμενο της συνάντησης πως «ανέλυσα πολλές πτυχές του ζητήματος, επισημαίνοντας ότι η επίλυση του ζητήματος δεν είναι μόνο η ύπαρξη/απουσία πόρων (η γνωστή “καραμέλα” των δημάρχων ανά την Ελλάδα), αλλά, κυρίως, η ύπαρξη εμπνευσμένου σχεδίου και η χρηστή και αποτελεσματική αξιοποίηση των υφισταμένων πόρων (Διαφάνεια και κοινωνικός έλεγχος).

Ο Δήμος οφείλει να αναπτύξει σχέσεις ουσιαστικής συνεργασίας -και όχι υπονόμευσης- τόσο με φιλοζωικές οργανώσεις όσο και με μεμονωμένους πολίτες. Αποτελούν ένα τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό πρόθυμο να προσφέρει εργατοώρες και ατομικούς πόρους. Πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο κάθε φιλοζωική μονάδα σε κάθε οικισμό».

«Δεν ξέρω εάν υπάρχει έστω ένας Πρόεδρος Κοινότητας ο οποίος να ζήτησε επιτακτικά τη διενέργεια ελέγχων για τσιπάκια»

Ο κ. Λιάπης στάθηκε και στον ρόλο των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων επισημαίνοντας πως θα πρέπει «να μην είναι «διακοσμητικά στοιχεία» και να εμφανίζονται σαν τα μανιτάρια, μόνο όταν γίνεται κάποιο δάγκωμα οπότε σπεύδουν γεμάτοι από υπέρμετρη και αξιοθαύμαστη… ευθύνη για την ασφάλεια των ψηφοφόρων τους να εκδηλώνουν αγανάκτηση προς τον εκάστοτε δήμο και να προβαίνουν στις γνωστές ανόητες όσο και παράνομες γενικεύσεις: μαζέψτε τα αδέσποτα και άλλα φαιδρά. Οι ίδιοι όμως σε όλο τον υπόλοιπο χρόνο είναι ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΙ, άφαντοι, βουβοί, τυφλοί και κωφοί στην πληθώρα των κακοποιήσεων που γίνονται στα χωριά τους, αλλά και στα φαινόμενα ανομίας που αφορούν στο μη τσιπάρισμα των σκύλων, στις ανεξέλεγκτες γέννες και στις εγκαταλείψεις από το ένα χωριό στο άλλο.

Δεν ξέρω εάν υπάρχει έστω ΕΝΑΣ Πρόεδρος ο οποίος να ζήτησε επιτακτικά τη διενέργεια ελέγχων για τσιπάκια σε μαντριά και σε σπίτια του ΔΙΚΟΥ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ, για υποχρεωτικές στειρώσεις, πρωτοβουλίες οι οποίες πραγματικά θα έλυναν το πρόβλημα».

Τη συζήτηση απασχόλησε επίσης το θέμα της πανεπιστημιούπολης, με τον κ. Λιάπη να ξεκαθαρίζει ότι βάσει του νέου νόμου 4830/21 η παρουσία των αδέσποτων εκεί, είναι απολύτως σύννομη. «Ακραίες κραυγές υποδηλώνουν όχι μόνο τερατώδη άγνοια του νόμου, αλλά και μεσαιωνικές αντιλήψεις για τις σχέσεις ανθρώπων και ζώων» τόνισε ο ίδιος.

Στη Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος Διαχείρισης Αδέσποτων του δήμου Ιάσμου ο Α. Λιάπης

«Οφείλω να δηλώσω τις εξαιρετικές μου εντυπώσεις τόσο από τη συνομιλία με τον Δήμαρχο και τα άλλα στελέχη του, και ιδιαιτέρως από τον κ. Χρήστο Ζέκο, Προϊστάμενο Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Ανάπτυξης , ο οποίος έχει γνώσεις, κριτική σκέψη είναι ρεαλιστής και ταυτόχρονα οραματιστής Είναι ένα στέλεχος που κοσμεί τον Δήμο Ιάσμου» σημείωσε ο κ. Λιάπης και έκλεισε κάνοντας γνωστό πως αποδέχθηκε την πρόταση να συμμετάσχει στη νέα Πενταμελή Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς του δήμου Ιάσμου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.