Κινηματα αλληλουποστηριξης χρειαζονται για την αποκατασταση της Ψυχικης Ανθεκτικοτητας

Πλήγμα η πανδημία στον κοινωνικό ιστό∙ επηρέασε σημαντικά όλους τους πολίτες

Εκδήλωση για την Ψυχική Ανθεκτικότητα στην Κομοτηνή από το Κέντρο Υγείας Κομοτηνής και την Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος

Τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να ενισχυθεί η Ψυχική Ανθεκτικότητα, σε μια εποχή που πλήττεται από διάφορες πλευρές, συζήτησαν με το κοινό που γέμισε την αίθουσα του Θρακικού Ωδείου Κομοτηνής το απόγευμα του Σαββάτου 11 Μαρτίου στελέχη της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος, στην εκδήλωση που διοργάνωσε το «Κέντρο Υγείας Κομοτηνής» στο πλαίσιο προσπάθειας εξωστρέφειας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Όπως τόνισε η κ. Κασσιανή Μαδεμλή, Ψυχολόγος, της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Θράκης από το 1986, με θεμελιωτή τον Καθηγητή Ψυχιατρικής-Παιδοψυχιατρικής κ. Παναγιώτη Σακελλαρόπουλο.

Το Σωματείο ακολουθώντας το όραμα του ιδρυτή του έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο υπηρεσιών ψυχική υγείας σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες σε Έβρο και Ροδόπη, με τις κινητές μονάδες του και το κλιμάκιο παιδιών και εφήβων στον Έβρο.

Πλήγμα στην ψυχική ανθεκτικότητα η καραντίνα

Το θέμα της ψυχικής ανθεκτικότητας σημείωσε ο κ. Μαρίνος Δεληγιάννης, Ψυχίατρος, ταλανίζει όλους μας εδώ και πολλά χρόνια, γιατί έχουμε έρθει σε επαφή με μακροετείς καταστάσεις που μας έχουν αγχώσει όλους, είτε αυτό λέγεται οικονομική κρίση είτε πανδημία είτε κάποια καταστροφή.

Για αυτό και τα στελέχη του Κέντρου θέλησαν να μεταφέρουν μια θεωρητική βάση για το πώς βιώνει την πίεση ο καθένας ανάλογα με την ψυχοσύνθεση του, μαζί με συμβουλές για το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις καταστάσεις και να ενισχύσουν την ψυχική ανθεκτικότητα των ανθρώπων.

Τα τελευταία έτη έχουμε συνεχείς πιέσεις, σημείωσε, και σύμφωνα με μελέτες η οικονομική κρίση δεν συνετέλεσε τόσο στην επιδείνωση της ψυχικής υγείας των ατόμων, αλλά η πανδημία, που μας αποξένωσε όλους και χάλασε οικογενειακές δομές και συστήματα αλληλοϋποστήριξης, πλήγωσε πραγματικά τον ψυχισμό.

Όπως παρέθεσε ο κ. Δεληγιάννης, είδαν μια αύξηση της τάξης άνω του 15% στις αγχώδεις διαταραχές και καταθλίψεις, για αυτό και προσπαθούν να  ανταποκριθούν σε όλα τα αιτήματα. Σημαντική αύξηση, τόνισε, παρατηρείται στις ηλικίες 18-29, σε όσους έχασαν δουλειές στην ηλικία των 29-40, ενώ αύξηση είδαν και σε ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών που είναι μόνοι.

Στόχος τους λοιπόν, και στην εκδήλωση του Σαββάτου, ήταν να δώσουν κάποιες κατευθύνσεις, ώστε να δώσουν ένα έρεισμα στους ανθρώπους να έρθουν κοντά, και να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλον, «κινήματα αλληλοϋποστήριξης» όπως τα χαρακτήρισε.

Η ψυχική ανθεκτικότητα βέβαια, επισήμανε, μεταβάλλεται ανάλογα με τις καταστάσεις, και έχει να κάνει και με το ίδιο το άτομο, αλλά και το κοινωνικό του περιβάλλον.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.