Κεντρο Υγειας στην περιοχη του Δερειου

Η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ελένη Τσιαούση κατέθεσε αναφορά προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με αντικείμενο την αναδιάρθρωση των Μονάδων Υγείας του Νομού Έβρου καθώς και τη δημιουργία Κέντρου Υγείας στην περιοχή του Δερείου.


Στην αναφορά της η κ. Ε. Τσιαούση επισημαίνει ότι:

 

«Όλοι οι άνθρωποι σε μία ευνομούμενη κοινωνία έχουν δικαίωμα σε καλύτερους όρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και κοινωνικής μέριμνας, πόσο μάλλον οι κάτοικοι των ακριτικών-παραμεθόριων περιοχών, όπου καθημερινά έρχονται να αντιμετωπίσουν αντιξοότητες και δυσκολίες στο πολλαπλάσιο λόγω της γεωγραφικής ιδιομορφίας του Νομού Έβρου.

 

Οι φιλότιμες προσπάθειες της κυβέρνησης μας, για την επάνδρωση των μονάδων υγείας όλης της χώρας με νοσηλευτικό προσωπικό, με βρίσκουν απολύτως σύμφωνη και εκφράζω την ικανοποίησή μου, διότι δίνεται λύση σε ένα χρόνιο βασικό πρόβλημα της Ελλάδας, όπου φρόντισε η προηγούμενη κυβέρνηση να γιγαντώσει. Είναι γνωστές σε ολόκληρο τον Νομό, οι υπόγειες διεργασίες, που προσπαθούσε απεγνωσμένα να επιβάλει η απελθούσα κυβέρνηση προς εξυπηρέτηση ημετέρων και κυρίως οι διαδικασίες, που οδήγησαν στην υποβάθμιση και στον παροπλισμό, από θέμα προσωπικού, των Κέντρων Υγείας του Βορείου τμήματος του Νομού Έβρου καθώς και το νησιού της Σαμοθράκης. Με συνέπεια τη συσσώρευση ενεργού προσωπικού σε τμήματα άνευ ουσιαστικού αντικειμένου και σε θέσεις, που δεν είχαν άμεση σχέση με την πραγματική ειδικότητά του, σε Νοσοκομεία των αστικών κέντρων του Νομού Έβρου. Παράλληλα οι ειδικότητες των ατόμων που τοποθετούνταν κυρίως σε διοικητικές θέσεις καλύπτονταν, από το προσωπικό των Κέντρων Υγείας της περιοχής, με αποτέλεσμα την μείωση του προσωπικού των Κ.Υ. , θέτοντας σε κίνδυνο την αντιμετώπιση των σοβαρών περιστατικών από τα Κ.Υ.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των Κέντρων Υγείας Σουφλίου, Διδυμοτείχου και της Σαμοθράκης, όπου λόγω της μη ορθολογικής χρήσης και καταμερισμού του προσωπικού παρουσιάζεται το φαινόμενο της αφαίμαξης κυριολεκτικά του νοσηλευτικού προσωπικού των Κ.Υ. Επειδή τα κενά στις νοσηλευτικές υπηρεσίες των Νοσοκομείων των πόλεων του Νομού Έβρου, που δημιουργούνται από την στρεβλή και μη ορθολογική κάλυψη θέσεων σε αυτά, συμπληρώνονται από την παραχώρηση του άκρως απαραίτητου νοσηλευτικού προσωπικού των Κ.Υ., που εξυπηρετεί τις ανάγκες απομακρυσμένων περιοχών, όπου οι κάτοικοι δυσκολεύονται να μετακινηθούν ακόμα και για μια απλή εξέταση ρουτίνας.

 

Ιδιαίτερο είναι το πρόβλημα στο Κ.Υ. της Σαμοθράκης, όπου αφενός οι μόνιμοι κάτοικοι έχουν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της απομόνωσης τους λόγω των προβλημάτων στην περιορισμένη συγκοινωνία του νησιού, αφετέρου έρχονται αντιμέτωποι με την ανυπαρξία λειτουργικού συστήματος υγείας. Επιπλέον στα Κ.Υ. Διδυμοτείχου και Σουφλίου η κατάσταση έκθεσης του νοσηλευτικού προσωπικού σε κινδύνους σωματικής ακεραιότητας, ξεπερνά τα ανθρώπινα όρια, διότι εξυπηρετεί περιστατικά, που βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές διανύοντας μεγάλες αποστάσεις, με αποτέλεσμα η αντιμετώπισή ενός απλού περιστατικού να είναι αρκετά δύσκολη και περίπλοκη.
Βλέπουμε λοιπόν πως η επιπόλαια πρακτική της κυβέρνησης των προηγούμενων χρόνων, είχε εγκαταλείψει πλήρως τις ανάγκες της πολύπαθης κοινωνίας των παραμεθόριων περιοχών του Νομού Έβρου, προκειμένου να ικανοποιήσει συμφέροντα και όπως αποδεικνύεται δεν είχε αντίληψη των πραγματικών δυσκολιών, που αντιμετώπιζε καθημερινά η τοπική κοινωνία μέσα από μία φαύλη κατάσταση καταστρατήγησης κανόνων και δομών παροχής υπηρεσιών υγείας.

Κυρία Υπουργέ,


Εκτός των προαναφερθέντων προτείνουμε όπως:

 

• Να μεριμνήσετε για την ορθολογική κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού, τόσο στα Νοσοκομεία, όσο και στα Κέντρα Υγεία Νομού Έβρου, υλοποιώντας και τις ανάλογες ενέργειες, αποδεικνύοντας στην πράξη την αναδιάρθρωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

 

• Επίσης να μεριμνήσετε για τη δημιουργία ενός Κέντρου Υγείας στην περιοχή του Δερείου του Νομού Έβρου, παρέχοντας σωστές και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, προς όφελος του ορεσίβιου πληθυσμού. Η δημιουργία του Κ.Υ. στο Δέρειο θα έχει μεγάλη σημασία στη βελτίωση των όρων διαβίωσης της ακριτικής κοινωνίας και της κοινωνικής μέριμνας. Σε μια περιοχή, που οι αγκυλώσεις του παρελθόντος, διαμόρφωσαν τραγικές καταστάσεις εγκατάλειψης και αύξησης της θνησιμότητας σε σχέση με τα φυσιολογικά όρια».

 

Με την αναφορά της η κ. Ε. Τσιαούση ζητάει να ενημερωθεί από την κ. Υπουργό για τις προθέσεις της κυβέρνησης και τις περαιτέρω ενέργειες προκειμένου να λειτουργήσει σωστά και αποτελεσματικά, το Σύστημα Υγείας του Νομού Έβρου, επικεντρωμένο στις ανάγκες των ασθενών και απομακρυσμένο από κάθε ψεγάδι νεποτισμού, παρέχοντας αναβαθμισμένες υπηρεσίες σε ολόκληρο τον ακριτικό πληθυσμό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.