Κενο νομου στην ναυαγοσωστικη καλυψη των πολυσυχναστων παραλιων

Με αφορμή τον πρόσφατο πνιγμό σε παραλία μετά το πέρας του ωραρίου

Το πρόσφατο συμβάν του πνιγμού 71χρονου στην παραλία Σκάλας Αβδήρων, ο οποίος έχασε τη ζωή του προσπαθώντας να διασώσει τον εγγονό του, ανέδειξε το κενό που υπάρχει στην ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών, μιας και έλαβε χώρα περίπου στις 7 το απόγευμα, όταν η κάλυψη παύει, λόγω του νομοθετικού πλαισίου.

Μάλιστα πληροφορίες θέλουν να υπήρξε σύγχυση στην όλη προσπάθεια, γιατί ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που έσπευσαν και κατάφεραν να βγάλουν το παιδί, και δεν χρειαζόταν η προσπάθεια του παππού.

Να σημειώσουμε πως στις πολυσύχναστες παραλίες, που στην περίπτωση του Δήμου Κομοτηνής αφορά την ακτή Αρωγής (η παρακείμενη ακτή Φαναρίου με το κάμπινγκ είναι δικαιοδοσία της ΕΤΑΔ) , και είχε ανάλογο περιστατικό καταγραφεί πριν μερικές και στην παραλία Αρωγής, χωρίς ευτυχώς δυστυχή κατάληξη, προβλέπεται ναυαγοσωστική κάλυψη, βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία καθορίζονται οι διαγωνισμοί για την πρόσληψη ναυαγοσωστών, από την 1η Ιουνίου έως και 30 Σεπτεμβρίου, από ώρες 10.00 έως και 18.00.

Ο νόμος προβλέπει δυνατότητα επιμήκυνσης των ωρών, όμως μόνο με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας. Είναι όμως εμφανές πως ιδίως μετά τις 6 το απόγευμα, υπάρχει ακόμα αρκετός κόσμος στις παραλίες ιδιαίτερα όσο ακόμα οι μέρες είναι μεγάλες και νυχτώνει αργότερα.

Αυτή τη στιγμή όμως οι Δήμοι περιορίζονται από το νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και το κόστος της κάλυψης, το οποίο, όπως έχουμε αναφέρει και παλιότερα, έχει γίνει δυσβάσταχτο, ιδιαίτερα όταν το κράτος δεν τους στηρίζει για αυτό.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από 10 χρόνια το κόστος της ναυαγοσωστικής κάλυψης, με τον Δήμο Κομοτηνής ως παράδειγμα, να προσλαμβάνει απευθείας ναυαγοσώστες, ανέρχονταν περίπου στις 9.000 ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός για τη φετινή κάλυψη ανερχόταν στις 130.000 ευρώ, λόγω του αυξημένου αριθμού ναυαγοσωστών, την διάθεση σκαφών κτλ., με το υπουργείο Εσωτερικών, παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις, να μην καλύπτει αυτό το κόστος.

Όμως παρά αυτή την αύξηση, η κάλυψη παραμένει υποχρεωτικά στις ίδιες ώρες, και δυστυχώς δεν φαίνεται διάθεση από την πλευρά της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές, καλύπτοντας ταυτόχρονα και το κόστος τους, ενώ και οι εθελοντικές λύσεις δεν μπορούν να καλύψουν το κενό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.